search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 19:20
MENU CLOSE

Ψηφοφόροι σε αναμονή πρότασης

06.06.2013 07:29
Ψηφοφόροι σε αναμονή πρότασης - Media

Η θετική μεταβολή στον δείκτη της «κατεύθυνσης πραγμάτων», στη σημερινή δημοσκόπηση της Pulse RC για το «Ποντίκι», προφανώς δεν επαρκεί για να θεμελιώσει τη ρητορική περί «ελληνικού success story».

Η θετική μεταβολή στον δείκτη της «κατεύθυνσης πραγμάτων», στη σημερινή δημοσκόπηση της Pulse RC για το «Ποντίκι», προφανώς δεν επαρκεί για να θεμελιώσει τη ρητορική περί «ελληνικού success story». Όσο για το προβάδισμα, που πρώτη φορά από τον περασμένο Σεπτέμβριο καταγράφει η Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας, αυτή οφείλεται στη μεταβολή των ποσοστών των δύο πρώτων κομμάτων κατά μισή μονάδα τόσο στην πρόθεση ψήφου όσο και στην αναγωγή της επί των εγκύρων.
Την ίδια ώρα, τα δύο άλλα κόμματα που συμμετέχουν στη συγκυβέρνηση εμφανίζουν είτε σαφή πτώση (ΠΑΣΟΚ) είτε στασιμότητα σε πολύ χαμηλό επίπεδο (ΔΗΜΑΡ).
Κερδισμένοι η Χρυσή Αυγή, κυρίως, και το ΚΚΕ, δευτερευόντως, με τους ΑΝΕΛΛ να έχουν συνεχή πτωτική πορεία.
Όμως αυτή δεν είναι ολόκληρη η εικόνα: το 5,5% «ψηφίζει» «άλλο κόμμα», ενώ, αν προσθέσουμε και το 21,5% που πάει σε άκυρο, λευκό και αποχή, ένα άθροισμα 27% κινείται προς «το άγνωστο με βάρκα την ελπίδα».
Ένα κρίσιμο χαρακτηριστικό της αποστασιοποίησης μεγάλης μερίδας του κόσμου είναι αυτό το 36%, το οποίο δεν ασχολείται με το αν το πολιτικό σκηνικό θα αναδιαταχθεί με δεξιό πρόσημο (αυτό προτιμά το 26%) ή με αριστερό (31%). Και να σκεφτεί κανείς ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Ν.Δ. επενδύουν πολλά στην ιδεολογική τους ταυτότητα…
Ακόμη κρισιμότερη είναι η αποστασιοποίηση στις μικρότερες ηλικίες, τις οποίες έχουν σχεδόν διαλύσει η κρίση και η ανεργία: 37% στους 18-29 ετών και 46% στους 30-44 ετών! Σημειωτέον, ωστόσο, ότι σε αυτές τις ηλικίες χτίζουν τις δημοσκοπικές τους επιδόσεις τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Χρυσή Αυγή. Στους 30-44 ετών μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται της Χ.Α. μόλις κατά 3%!
Μιλώντας για τον ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί όντως ερώτημα το γιατί δεν έχει «χτίσει» προβάδισμα παρά τις κατακλυσμιαίες συνέπειες τής (και ανθρωπιστικής) κρίσης σε τεράστιο μέρος της κοινωνίας. Οι απαντήσεις ποικίλλουν, ωστόσο οφείλουμε να σταθούμε στα σημερινά δημοσκοπικά ευρήματα.
Κατ’ αρχάς, ο ΣΥΡΙΖΑ και η σημερινή στάση του, σε σύγκριση με την προεκλογική περίοδο του Ιουνίου, κρίνονται πιο ελκυστικά μόλις κατά 8% στο σύνολο των ερωτηθέντων, ίδια με τον Ιούνιο του 2012 από το 40% και λιγότερο ελκυστικά από το 39%.
Η έκπληξη όμως έρχεται από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές, καθώς αυτοί εμφανίζουν το μεγαλύτερο ποσοστό στην απάντηση «λιγότερο ελκυστικά» (46%, έναντι 42% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και 44% αυτών της Ν.Δ.).
Περαιτέρω, μένοντας στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στις 10-14 Ιουλίου πάει σε συνέδριο με στόχο να γίνει «ενιαίο» κόμμα, παρατηρούμε ότι η μετατροπή του αυτή αφήνει αδιάφορο το 50% του συνόλου, «απαραίτητη» τη θεωρεί το 14% και «χρήσιμη» το 15%. Ωστόσο μόλις το 6% τη θεωρεί «λάθος». Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ οι απαντήσεις είναι 31% «απαραίτητη», 24% «χρήσιμη», αλλά και 30% «αδιάφορη» και μόλις 6% «λάθος».
Ο συνδυασμός των ευρημάτων αυτών οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα ότι πολύ μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων απαιτεί πρόταση για την έξοδο από την κρίση.
Η αποστασιοποίησή τους από τις ιδεολογικές διαμάχες, η παραμονή τους στην «γκρίζα ζώνη», η άνοδος του ναζιστικού κόμματος και η παράλληλη επιφύλαξη για τα θεσμικά κόμματα, που οδηγεί στην εύθραυστη ισορροπία μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, σημαίνει κάτι απλό: περιμένουν να δουν την πορεία της χώρας και τις άμεσες και εφαρμόσιμες προτάσεις για τη χώρα και τη ζωή τους. Τότε θα αποφασίσουν.
Όσο για το περίφημο «αντιρατσιστικό» νομοσχέδιο, το αποτέλεσμα είναι ισορροπημένο: το 41% θέλει εξ ολοκλήρου νέο νόμο. Ένα σύνολο 45% όμως θέλει είτε καμιά αλλαγή είτε περιορισμένες αλλαγές. Δύσκολο πολιτικό σταυρόλεξο…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 19:20