25/01/2020 04:22:35
15.10.2009

Ανεμίζουν μαντήλια οι φωστήρες της ενέργειας (Δημοσιεύτηκε στο "Π" 15/10/2009)

«Ο κυρ-Τάκης έφυγε, ποιος έχει σειρά;», διερωτήθηκε στέλεχος του εγχώριου ενεργειακού τομέα με πολύ καλή γνώση των συσχετισμών, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, λίγο μετά τη γνωστοποίηση της παραίτησης Αθανασόπουλου από την ηγεσία της ΔΕΗ.

Ο ίδιος άνθρωπος σημείωνε ότι η αποχώρηση του επικεφαλής της ηλεκτρικής επιχείρησης «έγινε στην ώρα της», καθώς ήταν ο ίδιος που ακόμη και προεκλογικά είχε προβλέψει πως ο προβεβλημένος μάνατζερ, με την επιτυχημένη καριέρα στο εξωτερικό, θα έβλεπε την πόρτα της εξόδου, ακόμη και στην περίπτωση κατά την οποία επικρατούσε στις εκλογές ο Κώστας Καραμανλής.

Η άποψη αυτή έχει βάση, καθώς ο Αθανασόπουλος βρέθηκε «ξεκρέμαστος » ακόμη και από την κυβέρνηση που τον είχε διορίσει, αφού με τις αποφάσεις τού τότε υπουργείου Ανάπτυξης είχε τιναχτεί στον αέρα το επιχειρησιακό πρόγραμμα που είχαν συντάξει οι ακριβοπληρωμένοι σύμβουλοι του προέδρου...

Επιπλέον η αναταραχή που επικρατούσε στο εσωτερικό της ΔΕΗ όλα τα χρόνια παρουσίας του Αθανασόπουλου είχε δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας και ενδοεπιχειρησιακών σχέσεων, που ανάλογα δεν μπορούσαν να θυμηθούν ούτε οι παλαιότεροι...

Οι φήμες που κυκλοφορούσαν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας για παράταση του συμβολαίου του επικεφαλής της ΔΕΗ για ένα ακόμη εξάμηνο αποδείχθηκαν το λιγότερο ανακριβείς. Πολύ περισσότερο φάνηκε ότι τις διοχέτευε το ίδιο το σύστημα που είχε δημιουργήσει ο Τ. Αθανασόπουλος, αν και ο ίδιος είχε λάβει τις αποφάσεις του.Άλλωστε, λίγα 24ωρα πριν από τις κάλπες, όταν η Λούκα Κατσέλη επισκέφθηκε τη ΔΕΗ, ο Αθανασόπουλος δεν επιχείρησε να τη συναντήσει, σε αντίθεση με ό,τι είχε κάνει με τους Οικολόγους Πράσινους. Πολύ περισσότερο τα στελέχη της ομάδας του προέδρου επικαλέστηκαν φόρτο εργασίας (!) και δεν προσήλθαν στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν οι υπόλοιποι γενικοί διευθυντές.Όλα αυτά έδειχναν ότι το μέλλον όλων αυτών των κυρίων στην επιχείρηση είχε οριστικά διαγραφεί...

Άνοιξε την πόρτα

Επί της ουσίας ο μέχρι πρότινος ισχυρός άνδρας της ΔΕΗ άνοιξε την πόρτα για την έξοδο από ανάλογες θέσεις και των υπόλοιπων στελεχών που έχει διορίσει η κυβέρνηση, τόσο στην ίδια την επιχείρηση όσο και σε άλλες ενεργειακές εταιρείες.

Είχαν προηγηθεί οι παραιτήσεις των επικεφαλής της Αγροτικής Τράπεζας και του ΟΠΑΠ, αλλά ο ενεργειακός τομέας θεωρείται ο κρισιμότερος με βάση τη συγκυρία της οικονομικής κρίσης και η σημασία της λειτουργίας των κρατικών εταιρειών είναι τεράστια.

Μπορεί η «πράσινη ανάπτυξη» να προσανατολίζεται περισσότερο σε «καθαρές» μορφές ενέργειας, αλλά καλώς ή κακώς η χώρα μας βασίζεται στα λεγόμενα «βρόμικα» καύσιμα και όλες οι εξελίξεις ξεκινούν από εκεί!

Έτσι, το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένονται οι παραιτήσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ Ασημάκη Παπαγεωργίου, ο οποίος είναι στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας και μάλιστα πριν από δύο χρόνια το όνομά του ακούστηκε μεταξύ εκείνων που θα έθεταν υποψηφιότητα για βουλευτές, χωρίς τελικά να γίνει κάτι τέτοιο.

Αλλαγές επίσης θα υπάρξουν στους διαχειριστές τόσο στην ηλεκτρική ενέργεια όσο και στο φυσικό αέριο. Και οι δύο φορείς θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για την προετοιμασία των συστημάτων, ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της οριακής κάλυψης των αναγκών της χώρας.

Στα Ελληνικά Πετρέλαια το πάνω χέρι το έχει πλέον ο όμιλος Λάτση, αλλά εκεί τα πράγματα είναι περίεργα: Ο διευθύνων σύμβουλος Ιωάννης Κωστόπουλος προέρχεται από την παλιά Πετρόλα, αλλά έχει οριστεί από το Δημόσιο, ενώ για τη θέση του προέδρου θεωρείται βέβαιο ότι θα αντικατασταθεί ο Ευθύμιος Χριστοδούλου, παλαιό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας.

Αντίστοιχα αναμένονται αλλαγές στη διοίκηση και της θυγατρικής ΕΚΟ, η οποία θα κληθεί να διαδραματίσει νέο ρόλο με διαφορετικό ειδικό βάρος στην αγορά καυσίμων, ιδιαίτερα έπειτα από την εξαγορά της BP και τη σαφή ηγετική θέση που απέκτησε.

Η εξαίρεση

Έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας, γνωστό ως ΚΑΠΕ, αποκτά νέα βαρύτητα, καθώς αναμένεται να λειτουργήσει ως το εργαλείο για την υλοποίηση της πολιτικής της «πράσινης ανάπτυξης».Η διοίκηση του καθ. Ιωάννη Αγαπητίδη αποτέλεσε την εξαίρεση στις διοικήσεις των ΔΕΚΟ, καθώς δούλεψε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να προωθήσει τις δραστηριότητες του Κέντρου, αλλά τις περισσότερες φορές αντιμετώπιζε την πλήρη αδιαφορία από τους πολιτικούς της προϊσταμένους.

Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει δεσμευτεί προσωπικά για την προώθηση των «πράσινων» μορφών ενέργειας και την εξοικονόμηση, κάτι που σημαίνει ότι στο ΚΑΠΕ αναμένεται να ορισθεί επικεφαλής στέλεχος που θα στέλνει και πολιτικά μηνύματα.

Άγνωστο παραμένει το τι θα γίνει με το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής, με επικεφαλής τον Ραφαήλ Μωυσή, το οποίο θεσμοθετήθηκε στα πρώτα χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας (επί υπουργίας Δημήτρη Σιούφα) και στην ουσία δεν κατόρθωσε ποτέ να καταθέσει στην ώρα τους ολοκληρωμένες θέσεις για την εθνική στρατηγική στον τομέα της ενέργειας. Όπως όλα δείχνουν, το εν λόγω Συμβούλιο οδηγείται σε κατάργηση, ενώ τις αρμοδιότητές του αναμένεται να αναλάβει η ΡΑΕ.

Στην Αρχή, επί του παρόντος, δεν αναμένονται θεαματικές αλλαγές, καθώς ο καθηγητής Σίμος Σιμόπουλος ανέλαβε την προεδρία πριν από ελάχιστους μήνες. Μία ενδεχόμενη τοποθέτηση άλλου στελέχους στην κεφαλή της ΡΑΕ, στην παρούσα φάση, θα εμφανιστεί ως πλήγμα στην ανεξαρτησία που υποτίθεται ότι έχει η συγκεκριμένη Αρχή.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.