search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:38
MENU CLOSE

Ημερολόγιο 1836-2011

25.07.2013 21:00
Ημερολόγιο 1836-2011 - Media

Αν και βαφτίζεται ως ημερολόγιο, το έργο του Βαλτινού μοιάζει περισσότερο με ένα αποσπασματικό σημειωματάριο ψηφίδων ζωής, απελευθερωμένων από τα δεσμά του χρόνου

Θανάσης Βαλτινός
Εκδόσεις:
Εστία
Σελ.: 192

Αν και βαφτίζεται ως ημερολόγιο, το έργο του Βαλτινού μοιάζει περισσότερο με ένα αποσπασματικό σημειωματάριο ψηφίδων ζωής, απελευθερωμένων από τα δεσμά του χρόνου, παρά τις επιδεικτικές επισημάνσεις του των ημερομηνιών στο κάτω μέρος των σημειώσεων – που λειτουργούν περισσότερο σαν φευγαλέες στιγμές στο σώμα μιας ασυνάρτητα οργανωμένης, άναρχης και άχρονης αφήγησης. Ο Βαλτινός, μέσα από αυτά τα χρονικά «σημάδια» απελευθερώνει τις αφηγήσεις του από τις συμβάσεις του χρόνου. Όλες αυτές οι ασύνδετες φαινομενικά σημειώσεις (μια και μπορούν να διαβαστούν αποσπασματικά και ασυνεχώς) υπερβαίνουν κατά πολύ τον ενσυνείδητο βίο του συγγραφέα, με τρόπο ώστε οι λεπτομέρειες της ζωής να κερδίζουν μιαν οικουμενικότητα μέσα στον χρόνο. Κάθε αποσπασματική μαρτυρία ζωής αυτονομείται μέσα από μια γραφή, συναρπαστική στην ακρίβειά της, στη πρόθεσή της, στον έλεγχο της οικονομίας της, έτσι που ο συγγραφέας – ημερολογιογράφος μετουσιώνεται στην καθαυτή σημείωσή του.
Κάθε σπάραγμα, από τα πιο μικρά έως τα περισσότερο ανεπτυγμένα, περιέχει ένα αυτοτελές θέμα που σημειώνεται σαν ένα τυχαίο συμβάν, μια συνάντηση, μια ερωτική ανάμνηση, μια ζωντανή παρουσία, έναν συνειρμό, μια έμπνευση ή ακόμα και μια παρομοίωση και σκέψη, ένα συμπέρασμα. Όλα, ωστόσο, τα υλικά και τα πνευματικά της ζωής αποκτούν αιφνίδια μιαν αξιοθαύμαστη ποιητική αγριότητα και, καθώς διαβάζεις ασταμάτητα, καταλαμβάνεσαι από τρόμο, βιώνεις μιαν απρόσμενη τρικυμία σε ένα πέλαγος που αιφνίδια παύει να είναι οικείο. Κάθε σημείωση αναδύει μια ιδιότυπη «ανθρωπίλα» – σάμπως οι καταγεγραμμένες σκέψεις να αποκτούν την οσμή της ύπαρξής τους, αγωνία, τρόμο και λαχτάρα. Ωστόσο, όλη αυτή η κατακερματισμένη αφήγηση γίνεται στο τέλος ένα σώμα, μια συγκεκριμένη φυσιογνωμία, ένας συνεπής στην πολυπλοκότητά του χαρακτήρας, γίνεται ένας άνθρωπος τρομακτικά ζωντανός και ενδιαφέρων που κρατά τα μυστικά του και τους γκρεμούς του στα σκοτάδια της φωτεινής του ύπαρξης. Πρόκειται για ένα κόσμημα της λογοτεχνίας μας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:37