search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:07
MENU CLOSE

«Ρίχτερ» αμφισβήτησης για τη lifestyle αντισεισμική πολιτική

17.09.2013 21:00
«Ρίχτερ» αμφισβήτησης για τη lifestyle αντισεισμική πολιτική - Media

Στον τάκο βγάζει ο καθηγητής Σεισμολογίας Άκης Τσελέντης αρμοδίους και αναρμοδίους που ελαφρά τη καρδία επιδίδονται σε παρακινδυνευμένες, όπως λέει, εκτιμήσεις και προτροπές προς τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Αμφίκλειας που από τις αρχές Αυγούστου κινούνται στους ρυθμούς ισχυρών Ρίχτερ.

Στον τάκο βγάζει ο καθηγητής Σεισμολογίας Άκης Τσελέντης αρμοδίους και αναρμοδίους που ελαφρά τη καρδία επιδίδονται σε παρακινδυνευμένες, όπως λέει, εκτιμήσεις και προτροπές προς τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Αμφίκλειας που από τις αρχές Αυγούστου κινούνται στους ρυθμούς ισχυρών Ρίχτερ.
Ο διεθυντής του Σεισμολογικού Ινστιτούτου της Πάτρας επεσήμανε στο «Π» ότι η σεισμική ακολουθία δεν είναι συνηθισμένη και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί φυσιολογική και γι αυτό το λόγο θα πρέπει να υπάρχει αυξημένη επαγρύπνηση και όχι υποτίμηση του γεγονότος. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι δεν είναι δυνατόν να επιλέγονται από διαφόρους «ευχάριστες» δηλώσεις τη στιγμή που οι επιστήμονες παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή μια σεισμική ακολουθία που χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα και μη συνηθισμένα χαρακτηριστικά.
Επισημαίνεται ότι οι πρώτες διαφοροποιήσεις σημειώθηκαν μετά την εκδήλωση του πρώτου σεισμού στην περιοχή και την πρώτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο των Καμένων Βούρλων. Τότε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Νικήτας Παπαδόπουλος, καθησύχασε τους κάτοικους, υποστηρίζοντας ότι η σεισμική ακολουθία παρακολουθείται και μέχρι στιγμής δεν προκαλεί ανησυχία.
Πικρόχολα σχόλια εκφράζουν οι επιστήμονες και για την επιλογή του ΟΑΣΠ να βγάλει σποτάκι για τους σεισμούς τύπου lifestyle, με πρωταγωνιστή τον Γρηγόρη Αρναούτογλου.  Όπως λένε οι επιστήμονες, δεν γίνεται αντισεισμική πολιτική και ενημέρωση των πολιτών με τέτοιου είδους προσέγγιση.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον καθηγητή Άκη Τσελέντη, η ομάδα ΒΑΝ από τις 13 Ιουνίου με επιστημονικά δεδομένα που απέστειλε στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ, ανέφερε σήματα του δικτύου στην περιοχή της Αμφίκλειας και στις 7 Αυγούστου σημειώθηκε ο πρώτος ισχυρός σεισμός. Αν και η σεισμική ακολουθία δεν ήταν φυσιολογική, κάποιοι, επεσήμανε ο κ. Τσελέντης έσπευσαν να κάνουν καθησυχαστικές δηλώσεις. Η ομάδα ΒΑΝ στις 13 Αυγούστου απέστειλε στο Κορνέλ και νέα επιστημονικά στοιχεία και στη συνέχεια ακολούθησαν οι σεισμοί της 16ης Σεπτεμβρίου.
Επισημαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια ο καθηγητής Παναγιώτης Βαρώτσος και η ομάδα του αποστέλλουν τις επιστημονικές τους εκτιμήσεις που βασίζονται στα σήματα που λαμβάνουν από το δίκτυο ΒΑΝ, μόνον στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ και μόνον για εκτίμηση σεισμού λίγο κάτω ή λίγο πάνω από τα 6 Ρίχτερ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:07