search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:13
MENU CLOSE

Μικρά Αγγλία

04.12.2013 22:00
Μικρά Αγγλία - Media

Ο Παντελής Βούλγαρης δεν είναι από τους σκηνοθέτες που παράγουν αβασάνιστα κάθε επόμενη ταινία τους, επενδύοντας συνήθως στην υπεραξία της παραγωγής, τις βαριές ιστορικές σημάνσεις και τη δυναμική των ιστοριών στο ευρύ κοινό.

 
Σκηνοθεσία: Παντελής Βούλγαρης
Πρωταγωνιστούν: Πηνελόπη Τσιλίκα, Σοφία Κόκκαλη, Ανδρέας Κωνσταντίνου
 
Ο Παντελής Βούλγαρης δεν είναι από τους σκηνοθέτες που παράγουν αβασάνιστα κάθε επόμενη ταινία τους, επενδύοντας συνήθως στην υπεραξία της παραγωγής, τις βαριές ιστορικές σημάνσεις και τη δυναμική των ιστοριών στο ευρύ κοινό.
 
Τραυματικές και σε κάθε περίπτωση πολυτάραχες περίοδοι της νεοελληνικής Ιστορίας παίζουν καταλυτικό ρόλο στη φιλμογραφία του, ενισχύοντας έτσι ένα προφίλ «εθνικού σκηνοθέτη», που καμιά φορά πηγαίνει αγκαζέ με πολιτικώς ορθές διευθετήσεις και υπέρ το δέον ακαδημαϊκές αφηγήσεις. Η «Μικρά Αγγλία» αποτελεί απρόσμενη εξαίρεση, όχι επειδή παρεκκλίνει των συνήθων στοχεύσεων του σκηνοθέτη, αλλά επειδή επιτυγχάνει έστω αποσπασματικά μια αμεσότητα και μια φρεσκάδα που είχαμε καιρό να δούμε στις ταινίες του.
 
Διασκευάζοντας το ομώνυμο μυθιστόρημα της συζύγου του Ιωάννας Καρυστιάνη, ο Βούλγαρης αφηγείται την επικών διαστάσεων ιστορία μιας οικογένειας στην Άνδρο του μεσοπολέμου, που θα τσακιστεί στα κύματα των συμφερόντων, των ανα­μονών και των μυστικών. Μια ιστορία που εκ πρώτης όψεως προσφέρεται για τηλεοπτική υπερπαραγωγή (είδος ανύπαρκτο στη χώρα μας), αλλά τελικά λειτουργεί με σχετική άνεση ως μελόδραμα εποχής που δικαιώνεται από τη θέασή του σε μεγάλη οθόνη.
 
Ο Βούλγαρης παραμένει ακαδημαϊκός και αφήνει το προσωπικό βλέμμα να υποχωρήσει έναντι της ιστο­ρίας, αλλά γνωρίζει καλά πώς να αποσπάσει δυνατές και συνεκτικές ερμηνείες από τους νέους πρωταγωνιστές του, και μια παλλόμενη φωτογραφία από τον Σίμο Σαρκετζή. Μια σπάνια περίπτωση πετυχημένης ελληνικής ηθογραφίας, παρά την αδικαιολόγητα μεγάλη διάρκειά της.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:10