search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 18:35
MENU CLOSE

Όπως ο… Καραμανλής

19.12.2013 22:00
oldphotoskaramanlis1387461809.jpg

Ο Κώστας Καραμανλής – αφού κέρδισε τις εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2007 – χρειάστηκε έναν χρόνο για να αρχίσει να παίρνει την… κατιούσα.

Ο Κώστας Καραμανλής – αφού κέρδισε τις εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2007 – χρειάστηκε έναν χρόνο για να αρχίσει να παίρνει την… κατιούσα. Η «λάθος απάντηση» στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2008 για το Βατοπέδι σήμανε την απαρχή της δημοσκοπικής και πολιτικής του περιπέτειας, η οποία τον έφερε να «κυνηγάει» το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος από αουτσάιντερ μετατρεπόταν σταδιακά σε φαβορί.

Ο Καραμανλής έψαχνε εναγωνίως επί μήνες ημερομηνία εκλογών και η εκλογολογία δηλητηρίαζε τα πάντα. Ο τότε πρωθυπουργός έψαχνε αγωνιωδώς, όπως έλεγε τότε το πολιτικό ρεπορτάζ, τον τρόπο να μειώσει το 2% ή 2,5% των δημοσκοπήσεων στο επίπεδο του 0,5% έως 1,5%, ώστε να δώσει τη μάχη του και είτε να την κερδίσει ανατρέποντας τα προγνωστικά είτε να τη χάσει αξιοπρεπώς. Έτσι κι αλλιώς ίσχυε η ανεπίσημη τοποθέτησή του, την οποία είχε αποκαλύψει πρωτοσέλιδα «Το Ποντίκι» στις 12 Φεβρουαρίου 2009: «Έχασα; Έφυγα…».

Όταν όμως αρχίζει η αποδόμηση ενός συστήματος εξουσίας ή μιας κυβέρνησης, ελάχιστα πράγματα μπορούν να γίνουν για να αποτραπεί. Έτσι ο Καραμανλής δεν βρήκε ποτέ τη δημοσκοπική «στιγμή» που έψαχνε. Αφέθηκε και ο ίδιος στην πορεία της κατάρρευσης, με αποτέλεσμα να συντριβεί η Νέα Δημοκρατία με διαφορά 10,5% στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2009. Έναν χρόνο μετά την αρχή της κατρακύλας και το «ατύχημα» στη ΔΕΘ.

Ο Αντώνης Σαμαράς μόλις τώρα βλέπει τις δημοσκοπήσεις να «γυρίζουν» καθαρά – και μάλλον μη αναστρέψιμα – υπέρ του αντιπάλου του Αλέξη Τσίπρα, όχι μόνο στην πρόθεση ψήφου, αλλά και στα κρίσιμα ποιοτικά και πολιτικά ερωτήματα, όπως η «παράσταση νίκης» και η αξιολόγηση του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως μελλοντικού πρωθυπουργού. Τώρα αρχίζουν να συζητούνται σοβαρά και τα σενάρια περί του χρόνου που θα στηθεί η κάλπη.

Η αντίστροφη μέτρηση έχει «άρωμα» από την περίοδο Καραμανλή.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 18:34