search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 06:44
MENU CLOSE

Πλειστηριασμοί: Θύελλα αντιδράσεων από τις εμβόλιμες διατάξεις Στουρνάρα

20.12.2013 17:53
Πλειστηριασμοί: Θύελλα αντιδράσεων από τις εμβόλιμες διατάξεις Στουρνάρα - Media

Σε μια ανεπανάληπτη επίδειξη μνημονιακής υπακοής η κυβέρνηση δίνει τη χαριστική βολή στους οικονομικώς εξουθενωμένους και με χρέη πολίτες κατάσχοντας μισθούς, συντάξεις και καταθέσεις.

 
Σε μια ανεπανάληπτη επίδειξη μνημονιακής υπακοής η κυβέρνηση δίνει τη χαριστική βολή στους οικονομικώς εξουθενωμένους και με χρέη πολίτες κατάσχοντας χωρίς καμία προειδοποίηση μισθούς, συντάξεις και καταθέσεις την ίδια ώρα που προσθέτει νέα επαχθή και τοκογλυφικά πρόστιμα από 10% έως και 30% σε όσους αδυνατούν να εξοφλήσουν εγκαίρως, ληξιπρόθεσμα χρέη.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας που δέχθηκε στη Βουλή σκληρή κριτική αναγνώρισε ότι πρόκειται για μνημονιακές αξιώσεις, ενώ αναφορικά με τα υπέρογκα πρόστιμα και συνεπής στην γραμμή της υποφορολόγησης, δικαιολογήθηκε ότι εναρμονίζεται η Ελληνική νομοθεσία με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Γεγονός είναι ότι οι επίμαχες διατάξεις, που όπως και σειρά από άλλες άσχετες με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για τις πλειστηριασμούς, εντάχθηκαν αυθαίρετα και κρυφά στο κείμενο τίναξαν στον αέρα τη συνεδρίαση της Επιτροπής και άλλαξαν τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, η οποία προσδοκούσε να περάσει ένα ήσυχο απόγευμα.

Από την αρχή βουλευτές της αντιπολίτευσης, αλλά και της συμπολίτευσης απαίτησαν από τον παριστάμενο υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη να αποσύρει τις άσχετες με το νομοσχέδιο διατάξεις και να τις επανακαταθέσει αλλού.

Οι εξηγήσεις του, ότι το πιεστικό χρονοδιάγραμμα επιβάλλει την ψήφισή τους, δεν έπεισαν τους βουλευτές, οι οποίοι κλιμακώνοντας την ένταση, ζήτησαν να προσέλθει στη Βουλή για ενημέρωση ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Κατόπιν τούτων, ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Βλάχος διέκοψε τη συνεδρίαση προκειμένου οι δύο υπουργοί να προχωρήσουν στις απαραίτητες συνεννοήσεις.

Με την επανάληψη της συνεδρίασης ο κ. Στουρνάρας απέσυρε τέσσερα άρθρα του νομοσχεδίου που αφορούν ρυθμίσεις για την λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ, πιστωτικών ιδρυμάτων και την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, καθώς και μια ρύθμιση που αφορούσε την ΑΕΚ.

Παρόλα αυτά, η ατμόσφαιρα μύριζε μπαρούτι με τους γαλάζιους βουλευτές να «στολίζουν» με διάφορα αρνητικά σχόλια την τακτική Στουρνάρα και την αντιπολίτευση να απαιτεί την απόσυρση των διατάξεων για τις κατασχέσεις και τα υψηλά πρόστιμα.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης από τον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισαν αδιανόητη τη ρύθμιση, άποψη την οποία στήριξαν η Διαμάντω Μανωλάκου από το ΚΚΕ, η Ασημίνα Ξηροτύρη της ΔΗΜ.ΑΡ και ο Τέρενς Κουίκ των ΑΝ.ΕΛ.

Ανάλογα αισθήματα επικρατούσαν και στα έδρανα της ΝΔ με τον σφόδρα δυσαρεστημένο πρόεδρο της Επιτροπής κ. Βλάχο να παρεμβαίνει στη συζήτηση ζητώντας από τον υπουργό να αποσύρει τις επίμαχες διατάξεις.

Ο κ. Στουρνάρας παρέμενε αμετακίνητος μολονότι, οι γαλάζιοι βουλευτές, όπως έλεγαν στους διαδρόμους θα συνεχίσουν να πιέζουν μέχρι την ώρα που θα γίνει η ψηφοφορία στη συνεδρίαση του Σαββάτου.

Στην έκπληξη της Ντόρας Μπακογιάννη για την υπερβολική αυστηρότητα του άρθρου που θα πλήξει όπως υπογράμμισε «ακόμα κι εκείνους που χρωστάνε λίγα χρήματα», προστέθηκε και η φωνή του Θ. Μωραΐτη από το ΠΑΣΟΚ ο οποίος είπε χαρακτηριστικά «Τα πρόστιμα που επιβάλλονται είναι εκτός τόπου και χρόνου».

Σε αντίθεση με την καθολικά αρνητική υποδοχή των προσθηκών της τελευταίας στιγμής, οι ρυθμίσεις για τους πλειστηριασμούς συναντούν την αποδοχή των βουλευτών της συγκυβέρνησης και της ΔΗΜ.ΑΡ που ζήτησαν να αυξηθεί το όριο της ακίνητης περιουσίας που θα μείνει ανέπαφη από την εφαρμογή του μέτρου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 06:43