search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 07:16
MENU CLOSE

Έξι φίλες στο παλιό «Λιτρίβι»

01.02.2014 22:00
Έξι φίλες στο παλιό «Λιτρίβι» - Media

Τι κοινό έχει μια μεταφράστρια, μια φωτογράφος, μια θεατρολόγος, μια δημιουργός χειροποίητων ενδυμάτων και κοσμημάτων, μια αρχιτέκτονας και μια γεωπόνος; 

Τι κοινό έχει μια μεταφράστρια, μια φωτογράφος, μια θεατρολόγος, μια δημιουργός χειροποίητων ενδυμάτων και κοσμημάτων, μια αρχιτέκτονας και μια γεωπόνος; Την ιδέα να δημιουργήσουν «Την Τέχνη στο Παλιό Λιτρίβι». Ή, για τους φίλους, απλώς «Το Λιτρίβι».
Αυτή είναι η νέα Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν. Σ. Επ.), μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που δημιουργήθηκε από τις Φαίη Ορφανίδου και Σέβη Παπαδοπούλου, μαζί με τις Μαρία Νομικού, Χριστίνα Ορφανίδου, Φρόσω και Δήμητρα Βέττα, τον Φεβρουάριο του 2013. Εξαρχής η πρόθεση όλων ήταν να αγκαλιάσουν κάθε ειλικρινή και ουσιαστική έκφανση της τέχνης και του πολιτισμού με ηθικό και υπεύθυνο τρόπο.
Έδρα του «Λιτριβιού» είναι ο Πόρος τα καλοκαίρια και η Αθήνα τον χειμώνα. Συγκεκριμένα, ένα από τα πιο παλιά λιοτρίβια του Πόρου, αυτό του Σπύρου Βέττα, παππού της Φαίης Ορφανίδου, στην παραλιακή περιοχή Πούντα, ανακαινίστηκε, διατηρώντας κάποια ιδιαίτερα στοιχεία από το παλιό ελαιοτριβείο, για να στεγάσει κάθε μορφή διαλόγου που έχει σαν αφετηρία και προορισμό τον πολιτισμό και την τέχνη, τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Ενώ από τις αρχές του Ιανουαρίου – για τον χειμώνα – μεταφέρθηκε σε έναν νέο πολυχώρο στην Κάτω Ηλιούπολη, δύο λεπτά από τον σταθμό του μετρό του Αλίμου.
Το «Λιτρίβι» έγινε άμεσα αποδεκτό κι αγαπητό τόσο από την τοπική κοινωνία του Πόρου, που διψούσε για έναν πολιτιστικό πυρήνα και ένα αλλιώτικο στέκι, όσο και από τους επισκέπτες, που βρήκαν μια πολιτιστική ταυτότητα στην περιοχή. Ο χώρος στον Πόρο έχει φιλοξενήσει κάθε είδους έκθεση, από αγιογραφία και ψηφιδωτό μέχρι χειροποίητου κοσμήματος και ενδύματος, μουσικές, χορευτικές και θεατρικές παραστάσεις, λογοτεχνικές εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα/εργαστήρια, ενώ διαθέτει ενημερωμένη βιβλιοθήκη και αναγνωστήριο, αλλά και πιάνο για τις μουσικές βραδιές του. Στην Ηλιούπολη ένας φωτεινός χώρος με ξύλινο πάτωμα στεγάζει ό,τι και το «Λιτρίβι» στον Πόρο. «Μεταξύ των δύο χώρων υπάρχει ένας ανοιχτός διάλογος, όπως αυτός που (θα έπρεπε να) υπάρχει ανάμεσα στην πρωτεύουσα και την περιφέρεια», μας λέει η Σέβη Παπαδοπούλου.
Αυτός, άλλωστε, είναι και ο βασικός τους στόχος. «Ο διάλογος μεταξύ των διάφορων περιοχών της Ελλάδας και – γιατί όχι; – μελλοντικά και άλλων εκτός Ελλάδας, μέσα από την ανταλλαγή καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων και εκδηλώσεων». Η αρχή, μάλιστα, έγινε με το να παρουσιάσουν νέους καλλιτέχνες από Ολλανδία, Γερμανία και Ιταλία. Μάλιστα έχουν λειτουργήσει κι ως πολιτιστικός φορέας διοργάνωσης συναυλιών του ταλαντούχου συνθέτη Δημήτρη Μαραμή στον Πόρο, το Πόρτο Χέλι και τα Μέθανα, ενώ για το καλοκαίρι του ’14 θα συνεχίσουν την περιοδεία του στον Αργοσαρωνικό.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 07:15