search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 23:06
MENU CLOSE

Κουρασμένος απ’ τον Έρωτα

06.02.2014 22:00
Κουρασμένος απ’ τον Έρωτα - Media

Πρόκειται για μιαν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκδοση, που ανασύρεται από το παρελθόν και επανεκδίδεται προς τέρψη κάθε πραγματικού βιβλιόφιλου.

Γιώργος Τσουκαλάς
Εκδόσεις:
Φάρφουλας
Σελ.: 126
 
Πρόκειται για μιαν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκδοση, που ανασύρεται από το παρελθόν και επανεκδίδεται προς τέρψη κάθε πραγματικού βιβλιόφιλου. Ο Τσουκαλάς υπήρξε μια ιδιαίτερη προσωπικότητα των γραμμάτων μας, που «έδρασε» πολλαπλώς – ως πεζογράφος, ποιητής, μεταφραστής, δημοσιογράφος, εκδότης και βιβλιοπώλης – από την εποχή του Μεσοπολέμου ώς και τις πρώτες δεκαετίες της μετεμφυλιακής Ελλάδας. Άνθρωπος της ζωής, με χαρακτήρα αδέσμευτο, δεν έλειψε ποτέ από τις λογοτεχνικές παρέες και τις ταβέρνες της εποχής του. Στενός φίλος με τον Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, μια «καταραμένη» και συνάμα ευγενική μορφή των ελληνικών γραμμάτων, ο Τσουκαλάς θα γράψει εν είδει μυθιστορήματος το «Κουρασμένος απ’ τον Έρωτα», στο οποίο οι δυο νεαροί πρωταγωνιστές δεν είναι άλλοι από τον ίδιο και τον Λαπαθιώτη.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται ο ιδιόρρυθμος βίος του ποιητή και ο τρόπος με τον οποίο αντιστάθηκε σθεναρά υπερασπιζόμενος την ανθρώπινη αξιοπρέπειά του απέναντι σε μια κοινωνία γεμάτη προκαταλήψεις, άγνοια και φόβο. Χαρακτηριστική και ενδιαφέρουσα είναι η επισήμανση του συγγραφέα, που φέρει τον Λαπαθιώτη να τρέφεται εν τέλει – σαν να προτάσσει ένα είδος αμυντικής επίθεσης – από την παρεξήγηση και την αντιπαλότητα που αυτή συνεπάγεται. Έτσι κι αλλιώς, τη ζωή του ποιητή συνέθεταν μια σειρά παρεμβατικοτήτων: από την κλίση του στην ομοφυλοφιλία και τα ναρκωτικά ώς τις κακόφημες διασκεδάσεις και τη λατρεία του να μένει ξύπνιος στα σκοτάδια της νύχτας…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 22:59