search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 20:11
MENU CLOSE

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία για τις κατασχέσεις

15.03.2014 15:55
Σοκ προκαλούν τα στοιχεία για τις κατασχέσεις - Media

Για κάθε εργάσιμη ώρα η εφορία πραγματοποιεί 160 κατασχέσεις σε οφειλέτες του Δημοσίου. Μέσα σε μόλις έναν χρόνο έχουν τριπλασιαστεί οι κατασχέσεις «σε χέρια τρίτων» από την Εφορία, σε πολίτες οι οποίοι οφείλουν στο Δημόσιο και αδυνατούν να πληρώσουν.

 
Σοκ και δέος προκαλούν τα στοιχεία από τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης του υπουργείου Οικονομικών σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων οφειλετών του δημοσίου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ''Εφημερίδας των Συντακτών'', η εφορία έχει φτάσει να πραγματοποιεί 160 κατασχέσεις την ώρα, "σηκώνοντας" από μόνη της τα λεφτά, τα οποία βρίσκει σε τραπεζικούς λογαριασμούς φορολογούμενων, προκειμένου να "ισοφαρίσει' με τα χρέη που της οφείλουν. Οι αυτόματες αναλήψεις γίνονται από τις 08:00 μέχρι τις 13:30 και ο ρυθμός με τον οποίο γίνονται είναι καταιγιστικός.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι κατά μέσον όρο, οι εφορίες σε ολόκληρη τη χώρα προχωρούν σε περίπου 700 κατασχέσεις σε κάθε εργάσιμη ημέρα, αξιοποιώντας στο έπακρο το ηλεκτρονικό της "όπλο", που δημιουργήθηκε ακριβώς γι' αυτό τον λόγο.

Τριπλασιάστηκαν οι κατασχέσεις

Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα σε ένα χρόνο οι κατασχέσεις σε "χέρια τρίτων" τριπλασιάστηκαν, φτάνοντας τις 17.365 τον Ιανουάριο του 2014 από 5.871 που είχαν καταγραφεί από 12 μήνες. Από αυτό το "μπαράζ" δεν γλίτωσαν ούτε καν οι φορολογούμενοι που ενώ προχώρησαν σε διακανονισμό για τα χρέη με την εφορία, έχασαν στη συνέχεια ορισμένες από τις δόσεις της ρύθμισης.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι και τα αποτελέσματα από το κομμάτι των πλειστηριασμών. Μόνο τον Ιανουάριο οι φορολογικές αρχές έβγαλαν στο "σφυρί" 1.392 κατοικίες και οικόπεδα, κάτι που σημαίνει ότι τα δικαστικά τμήματα των εφοριών δήμευαν έναντι χρεών περίπου 56 σπίτια της ημέρα.

Από τα στοιχεία του υπουργείου, προκύπτει ότι ακόμη και τον πρώτο μήνα του 2014 οι φορολογικές αρχές άσκησαν ποινικές διώξεις σε βάρος 1.443 φορολογούμενων έναντι 1.350 που οδηγήθηκαν τον περασμένο Ιανουάριο στη φυλακή. "Έκρηξη" σημείωσαν επίσης οι παραγγελίες για κατάσχεση, καθώς σε 3.189 ανήλθαν οι φορολογούμενοι που μπήκαν στο μάτι του υπουργείου γιατί απέφυγαν να πληρώσουν τους φόρους και τα χαράτσια του μνημονίου από 2.320 που είχαν στοχοποιηθεί πριν από ένα χρόνο.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 20:10