search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 05:32
MENU CLOSE

Ένας Τατούλης υπογράφει,  ένας Τατούλης εισπράττει

24.03.2014 22:00
oldphotostatoulis1395656079.jpg

Τα «μυστήρια της Πελοποννήσου» πυκνώνουν το τελευταίο διάστημα και συνθέτουν ένα παζλ που, όπως λένε στην Τρίπολη, κάνει τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη να μην αισθάνεται και τόσο… άνετος.

Τα «μυστήρια της Πελοποννήσου» πυκνώνουν το τελευταίο διάστημα και συνθέτουν ένα παζλ που, όπως λένε στην Τρίπολη, κάνει τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη να μην αισθάνεται και τόσο… άνετος.

Η αλήθεια είναι πως εδώ και μήνες προκύπτουν συνεχώς και νέα στοιχεία, τα οποία μάλιστα σε ογκώδεις φακέλους έχουν παραδοθεί σε δύο υπουργούς (Χρυσοχοΐδη, Μιχελάκη), στους οικονομικούς εισαγγελείς και στον γενικό επιθεωρητή Λ. Ρακιντζή. Τι περιέχουν οι φάκελοι και τι δείχνουν τα στοιχεία; Την υπερδραστηριότητα που έχουν αναπτύξει στην Πελοπόννησο οι οικογενειακές επιχειρήσεις Τατούλη στον τομέα των δημοσίων έργων (δρόμοι, γεφύρια, λιμάνια, ό,τι κατασκευάζεται κι ό,τι ασφαλτοστρώνεται…).
Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το… θέαμα με τα δεκάδες επίσημα έγγραφα που βγαίνουν από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, με βάση τα οποία ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης υπογράφει την εντολή πληρωμής για να εισπράξει ο αδελφός του Βασίλης Τατούλης. Ακόμη κι αν όλες αυτές οι αναρίθμητες εργολαβίες προκηρύχθηκαν, εξελίχθηκαν και ολοκληρώθηκαν αψεγάδιαστα (κάτι που αμφισβητείται), δημιουργείται ένα μείζον ζήτημα τουλάχιστον ηθικής. Και είναι αυτό που κάνει πολλούς στην Πελοπόννησο να λένε ότι ζουν στη χώρα του Τατουλιστάν…

Απορροφητήρες…
Είναι αυτή η κατάσταση που οδήγησε ένα από τα πιο γνωστά στελέχη της Ν.Δ. (και του Α. Σαμαρά προσωπικά) στη Μεσσηνία, τον Μίλτο Χρυσομάλλη, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος, να απαντήσει μέσω Facebook στους κομπασμούς του Πέτρου Τατούλη ότι έφερε την Πελοπόννησο στην… κορυφή της απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ, με το εξής εύγλωττο και εκκωφαντικό:
«Κάπου διάβαζα ότι είναι πρωταθλήτρια στο ΕΣΠΑ η Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά τελικά είναι πρωταθλητής στο ΕΣΠΑ ο όμιλος επιχειρήσεων της οικογένειας Τατούλη. Πολύ επιτυχημένος όμιλος παρά την οικονομική κρίση. Πώς το κατάφερε; (Εύκολη η απάντηση)».
Τον οικογενειακό όμιλο συνθέτουν τρεις εταιρίες:
♦ Η ΚΑΣΤΑΤ Κατασκευαστική (4ης τάξεως), που «παίζει» στα μεγάλα έργα των δεκάδων εκατομμυρίων. Αν και προϋπήρχε (λένε) της άφιξης Τατούλη στην Πελοπόννησο το 2010, εμφανίζεται να ανακοινώνει την καταχώρισή της στο Μητρώο Ανωνύμων Εταιρειών (ΦΕΚ 11516 / 1-11-2011) της υπηρεσίας της περιφέρειας με φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του περιφερειάρχη Π. Τατούλη, με την εξής σύνθεση: Πρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος και τεχνικός διευθυντής Βασίλειος Τατούλης (αδελφός) και αντιπρόεδρος Χρισταλένη Τατούλη (κόρη του περιφερειάρχη).
♦ Η Ασφαλτοδυναμική Α.Ε., που κι αυτή καταχωρήθηκε στο Μητρώο Α.Ε. (ΦΕΚ 12609 / 8 -11-2012) της περιφέρειας με υπογραφή Πέτρου Τατούλη και την εξής σύνθεση: Πρόεδρος Βασίλειος Τατούλης (αδελφός), μέλη Δ.Σ. Χρισταλένη Τατούλη και Παναγιώτης Τατούλης (παιδιά του Πέτρου).
♦ ΚΑΣΤΑΤ Τεχνική, η «μικρή» του ομίλου, μια Ο.Ε., που ανήκει στον αδελφό Βασίλειο και «παίζει δυναμικά» στα μικρότερης κλίμακας έργα, στο τσικό επίπεδο των εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ…

Εργολαβίες
Από τον περασμένο Οκτώβριο ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος κατέθεσε σχετικό φάκελο στους οικονομικούς εισαγγελείς, παραδίδοντάς τον ταυτόχρονα στους υπουργούς Δικτύων Μ. Χρυσοχοΐδη και Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη, υπογραμμίζοντας ότι το Δημόσιο έχει ζημιωθεί εκατομμύρια ευρώ. Συγκεκριμένα, ο Θ. Πετράκος παρουσίασε στοιχεία για 7 μεγάλα έργα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, στα οποία εμπλέκονται οι εταιρείες συμφερόντων Τατούλη. Τα έργα αυτά (οι δρόμοι Κουμπίλα – Λουλούδι, Γύθειο – Γερολιμένας, Ναύπλιο – Λυγουριό – Θέατρο Επιδαύρου, λιμάνι Άστρους Κυνουρίας κ.ά.) δόθηκαν από την περιφέρεια με περίεργα μικρές εκπτώσεις σε εταιρείες, οι οποίες στη συνέχεια με υπεργολαβίες συνεταιρίσθηκαν με τον όμιλο Τατούλη, κυρίως με την ΚΑΣΤΑΤ Κατασκευαστική.
Εκτός από τα «μεγάλα» όμως, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα απανωτά «εργολαβικά συμφωνητικά» που υπογράφει ο Πέτρος Τατούλης, αναθέτοντας μικρότερης κλίμακας δουλειές στον αδελφό του (φυσικά, αν προστεθούν τα ποσά, πάλι μιλάμε για εκατομμύρια).
Στον ανάδοχο Βασίλειο Τατούλη & ΣΙΑ Ο.Ε. ΚΑΣΤΑΤ Τεχνική ο περιφερειάρχης αδελφός του υπέγραψε και ανέθεσε το τελευταίο διάστημα:
♦ Τη συντήρηση-ασφαλτόστρωση της Ε.Ο. Κόρινθος – Άργος – Τρίπολη στο τμήμα της Αργολίδας προϋπολογισμού μελέτης 600.000 ευρώ (10 Δεκεμβρίου 2013).
♦ Τη συντήρηση-βελτίωση του δρόμου Μεγαλόπολης – Καρύταινας με προϋπολογισμό 1,4 εκατ., αντί 664.000 ευρώ (31 Δεκεμβρίου 2013).
♦ Τη βελτίωση-αποκατάσταση στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Τρίπολη – Ρίζες – Καστρί – Άγ. Πέτρος – Μαλεβή – Άστρος Κυνουρίας με προϋπολογισμό 900.000, αντί 553.000. (1 Νοεμβρίου 2013).
♦ Τη συντήρηση του δρόμου Ελληνικό – Στεμνίτσα (προϋπολογισμού 300.000), με εργολαβικό αντάλλαγμα 142.000 ευρώ (25 Φεβρουαρίου 2014).
♦ Τη βελτίωση ισόπεδου κόμβου στη συμβολή της Εθνικής Οδού Κορίνθου – Άργους με την επαρχιακή οδό προς Καρυά, προϋπολογισμού 850.000. Για το συγκεκριμένο έργο υπήρξε υποκατάσταση του αρχικού αναδόχου TRANSWORLD (3 Οκτωβρίου 2013).
♦ Βελτίωση του δρόμου από Ε.Ο. Τρίπολης – Σπάρτης προς Βουρβουρά – Καστρί – Άγ. Πέτρο, προϋπολογισμού 365.000 (7 Σεπτεμβρίου 2012).
♦ Τη βελτίωση-ασφαλτόστρωση των οδικών αξόνων του δήμου αντί 238.000 (11 Οκτωβρίου 2012).
Σε αυτά και σε άλλα «εργολαβικά» είναι τουλάχιστον… αξιοπρόσεκτο να διαβάζει κάποιος… «στην Τρίπολη σήμερα 31 του μηνός Δεκεμβρίου…, αφ’ ενός ο κ. Τατούλης Πέτρος, Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, εκπροσωπών τον Κύριο του Έργου που είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου και αφετέρου η “Βασίλειος Τατούλης & ΣΙΑ Ο.Ε.” συνομολόγησαν και αποδέχθηκαν…».


Τριγμοί στο εσωτερικό της Ν.Δ. Πελοποννήσου
 
Η διαχείριση και συνολικότερα ο τρόπος διοίκησης της περιφέρειας από τον Πέτρο Τατούλη, από το 2010 που εξελέγη, ουσιαστικά έχει τινάξει στον αέρα την παράταξή του, ενώ προκαλεί έντονους τριγμούς στο εσωτερικό της Ν.Δ. στην Πελοπόννησο.
Δυο μήνες πριν από τις εκλογές, τρεις μέχρι πρότινος στενοί συνεργάτες του αντιπεριφερειάρχες, οι Α. Πουλάς, Γ. Δέδες και Π. Αλευράς, αλλά και ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γ. Πουλοκέφαλος, πολιτικά προερχόμενοι από το τότε (2010) ΠΑΣΟΚ και από τέσσερις διαφορετικούς νομούς (Αργολίδα, Κορινθία, Μεσσηνία και Λακωνία αντίστοιχα) ανακοίνωσαν την ανεξαρτητοποίησή τους, καταλήγοντας στην κοινή τους δήλωση με τη φράση «καληνύχτα και καλή τύχη κ. Τατούλη».
Οι τέσσερις κατηγορούν τον πρώην πλέον συνεργάτη τους για μια «διαδρομή που χαρακτηρίζεται από έλλειμμα δημοκρατίας, αλαζονεία, εγωκεντρισμό, καθεστωτική νοοτροπία και η οποία έχει καταλήξει στην ουσιαστική διάλυση της παράταξης». Τον καλούν μάλιστα να παραιτηθεί τώρα, αφού έχει χάσει τη δεδηλωμένη.
Αν τα εσωτερικά της παράταξης Τατούλη παρουσιάζουν ίσως μικρό ενδιαφέρον, εκείνο που θεωρείται μείζον ζήτημα είναι η δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η Ν.Δ. σε μια περιοχή μάλιστα ειδικού ενδιαφέροντος, λόγω καταγωγής, για τον Αντώνη Σαμαρά. Η ΝΟΔΕ Μεσσηνίας της Ν.Δ. στηρίζει ανεπιφύλακτα Τατούλη, τον περιφερειάρχη που εγκατέλειψε το 2010 το κόμμα για να κερδίσει με το ΠΑΣΟΚ την Πελοπόννησο.
Αντίθετα, τρία κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. στην περιφέρεια, οι τέως νομάρχες Αργολίδας Β. Σωτηρόπουλος και Λακωνίας Κ. Φούρκας και ο τ. δήμαρχος Λεωνιδίου Δ. Τσιγκούνης σε κοινή δήλωση χρησιμοποιούν βαριές κουβέντες καταλήγοντας ότι «η Ν.Δ. εγκατέλειψε την Πελοπόννησο». Στην επιστολή τους οι τρεις τονίζουν ότι «τον τελευταίο χρόνο ήταν εμφανής και απαράδεκτη η τακτική στελεχών της Ν.Δ. ακόμη και υπουργών που στήριζαν και προπαγάνδιζαν υπέρ Τατούλη. Δεν γνωρίζουμε αν το έκαναν αυτό διότι είχαν εκτιμήσει το σπουδαίο έργο του ή διότι ήταν το αγαπημένο παιδί των ΜΜΕ και άλλων πολιτικοοικονομικών κύκλων και ήθελαν να υποβάλουν σε αυτούς τα διαπιστευτήριά τους!… Οι Νεοδημοκράτες στην Πελοπόννησο αδυνατούν να κατανοήσουν αυτού του είδους τις συναλλαγές και αν αυτές εξυπηρετούν τα συμφέροντα του δημοσίου ή αν επιβάλλονται από άλλους κύκλους για την προστασία κυρίως των δικών τους συμφερόντων…».
Το σίγουρο είναι ότι η Ν.Δ. στην Πελοπόννησο εμφανίζεται τουλάχιστον διχασμένη. Το επίσης σίγουρο είναι πως το θέμα που μονοπωλεί αυτόν τον καιρό τον δημόσιο διάλογο στην περιοχή είναι το τεράστιο (και οικονομικά) project της διαχείρισης των σκουπιδιών, για την οποία η διοίκηση Τατούλη θα ήθελε να προχωρήσει σε «σύμπραξη» με τον ιδιωτικό τομέα και έχει ανακηρύξει έπειτα από διαγωνισμό ως ανάδοχο του έργου την εταιρεία ΤΕΡΝΑ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10