search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 06:44
MENU CLOSE

Ζήτω το ελληνικό σινεμά

22.05.2014 21:00
Ζήτω το ελληνικό σινεμά - Media

Διαβάζω από τις ανταποκρίσεις των συναδέλφων από το φεστιβάλ Καννών ότι το «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα ενθουσίασε και καταχειροκροτήθηκε. 

Διαβάζω από τις ανταποκρίσεις των συναδέλφων από το φεστιβάλ Καννών ότι το «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα ενθουσίασε και καταχειροκροτήθηκε. Πρόκειται για την ιστορία δύο αδερφών από Αλβανίδα μητέρα και Έλληνα πατέρα, ο οποίος όμως έχει εξαφανιστεί. Η οδύσσεια αναζήτησης του πατέρα είναι το θέμα της ταινίας, που θίγει, βέβαια, και βαθιά ζητήματα ταυτότητας. Παρόλο που η θετική ανταπόκριση των Ελλήνων κριτικών κινηματογράφου δεν είναι δεδομένη, όσο κι αν μιλάμε για ελληνική ταινία σε γαλλικό έδαφος, αν παραμένετε καχύποπτοι, θα σας πείσουν οι ξένες κριτικές. Η ηλεκτρονική έκδοση της γαλλικής εφημερίδας «Liberation» λέει χαρακτηριστικά: «Ένα σπάνιο αισιόδοξο σενάριο γεμάτο χάρη που εντυπωσιάζει με την ακρίβεια και τη ζωντάνια των χαρακτήρων». Και το «Hollywood Reporter» κολακεύει την ταινία. Μακάρι να γυρίσει ο Πάνος Κούτρας με διάκριση. Κι αν όχι, έχει ήδη διακριθεί με τις κριτικές και την ανταπόκριση.

• Και μια και μιλάμε για ελληνικό σινεμά, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είναι φοβερός τύπος. Δεν πέρασε ούτε χρόνος από την προβολή της τελευταίας του ταινίας, «Λιμουζίνα», και είπε πάλι «μοτέρ πάμε» προχθές. Ασύχαστος και δημιουργικός, όπως πάντα, τηρεί την κινηματογραφική του υπόσχεση, «κάθε χρόνο μια ταινία». Δεν θα τον μαλώναμε δηλαδή αν την αθετούσε, αλλά χαιρόμαστε πολύ που είναι συνεπής και μας χαρίζει ταινίες. Το νέο του πόνημα, «Η κόρη του Ρέμπραντ», μια απόλυτη κωμωδία και ταινία μυστηρίου, διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια μιας μεγαλοαστικής δεξίωσης με καλεσμένους την αφρόκρεμα της αθηναϊκής κοινωνίας. Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Μπέζος, Χρήστος Λούλης, Λάκης Λαζόπουλος, Αλεξία Καλτσίκη, Δήμητρα Ματσούκα, Δούκισσα Νομικού, Δημήτρης Καταλειφός κ.ά.

• Πίσω στις Κάννες. Μεγάλο φιάσκο αποδείχθηκε η πολυαναμενόμενη ταινία «Grace of Monaco» με πρωταγωνίστρια τη Νικόλ Κίντμαν, που άνοιξε μάλιστα και το φετινό φεστιβάλ. Και για να μην μακρηγορούμε με επιχειρήματα, ιδού τι γράφτηκε στο «Hollywood Reporter»: «Μα είναι δυνατόν να φτιάξει κάποιος μια βαρετή ταινία από αυτό το πλούσιο, κουτσομπολίστικο, ζουμερό υλικό; Φαίνεται πως ναι. Η δε βασιλική οικογένεια έχει εκφραστεί ήδη και από νωρίς. «Φάρσα» χαρακτήρισαν την ταινία τα παιδιά της Γκρέις Κέλι. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Ολιβιέ Νταχάν, που είχε κάνει το «Ζωή σαν τριαντάφυλλο».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 06:43