search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:02
MENU CLOSE

Με… λαιμοδέτη στις εκλογές

22.10.2014 21:00
oldphotos444441414002300.jpg

Την ευρεία πεποίθηση ότι έχουμε εισέλθει σε άτυπη προεκλογική περίοδο επιβεβαιώνει η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την Pulse δημοσιεύει σήμερα «Το Ποντίκι». 

Την ευρεία πεποίθηση ότι έχουμε εισέλθει σε άτυπη προεκλογική περίοδο επιβεβαιώνει η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την Pulse δημοσιεύει σήμερα «Το Ποντίκι».

Το κυβερνητικό αδιέξοδο είναι δεδομένο και οι πολίτες έχουν βεβαιωθεί ότι είναι αδύνατον να συγκεντρωθούν οι 180 ψήφοι για την προεδρική εκλογή. Σε κάθε περίπτωση και αυτή η δημοσκόπηση επιβεβαιώνει το τραγικό κυβερνητικό αδιέξοδο και εμπεδώνει το αίτημα για κυβερνητική αλλαγή.
 
έρευνα μας δείχνει ότι παγιώνεται η πολύ μεγά­λη διαφορά στην πρόθε­ση ψήφου μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. και δημιουργείται η βάσι­μη αίσθηση ότι η αξιωματική αντιπο­λίτευση κινείται σε τροχιά αυτοδυνα­μίας.
 
Παρ' ότι είναι πολύ νωπή η ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, οι πολίτες δείχνουν να αμφισβητούν τη χρησιμότητα της διαδικασίας, αφού εκτιμούν ότι δεν συμβάλλει στην κυβερνητική σταθερότητα.
 
Η πρόσφατη οικονομική ανατα­ραχή μοιάζει να προβλημάτισε τους πολίτες κυρίως για το «άγχος» και την επιπόλαιη σπουδή της συγκυβέρνη­σης να διακηρύξει το τέλος των μνη­μονίων ερήμην της βούλησης των δανειστών.
Από την άλλη πλευρά, μπορεί η πλειονότητα των πολιτών να μην πεί­στηκε από τις κραυγές της Βούλτεψη και του Άδωνι ότι για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ και να κατα­λογίζει στην κυβέρνηση ευθύνη για την επικοινωνιακή ψευδαίσθηση της απαγκίστρωσης από τα μνημόνια και τη διαχεί­ριση της μίνι κρίσης, ωστόσο υπάρχει μια μερίδα πολιτών (20% με 25%) που θεωρούν ότι και η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ευθύνη για τον χειρισμό του θέ­ματος.
 
Απογοήτευση
 
Στον δρόμο για τη διεκδίκηση της αυτοδυναμίας ο ΣΥΡΙΖΑ πρέ­πει να σπάσει τον «τοίχο» όσων δη­λώνουν απογοητευμένοι και δυσαρεστημένοι συνολικά από τον τρόπο που κινείται και δρα το πολιτικό σύ­στημα. Ακόμη πρέπει να σπάσει τις… άμυνες της Ν.Δ. στις ηλικίες άνω των 59 ετών, τη μόνη ηλικιακή κατηγορία στην οποία το βασικό κυβερνητικό κόμμα έχει ακόμη προβάδισμα.
 
Έτσι κι αλλιώς, πάντως, οι πολίτες στην πλειονότητά τους μοιάζει να ασπάζονται το επιχείρημα του ΣΥΡΙ­ΖΑ ότι χρειάζεται νωπή λαϊκή εντο­λή προκειμένου να επιχειρηθεί επα­ναδιαπραγμάτευση με την τρόικα για την αντιμετώπιση του χρέους.
 
Επίσης το πολύ υψηλό 43% προτι­μά να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημο­κρατίας από την επόμενη Βουλή ξεπερνώντας, έστω κατά μία μονάδα, όσους θεωρούν ότι πρέπει η σημε­ρινή σύνθεση του Κοινοβουλίου να εκλέξει Πρόεδρο.
 
Με απλά λόγια, η ελληνική κοινω­νία δεν θεωρεί πια αταλάντευτο πυ­λώνα σταθερότητας την κυβέρνηση Σαμαρά. Αυτό καταδεικνύεται ακό­μη από την ισοπαλία (27% – 27%) στο ερώτημα αν μια κυβέρνηση Σαμαρά ή μια κυβέρνηση Τσίπρα μπορεί να διαπραγματευθεί αποτελεσματικότερα και ασφαλέστερα το χρέος της Ελλάδας.
Δεδομένου ότι το 25% στο ίδιο ερώτημα απαντά «κανένας από τους δύο», είναι προφανές πως οι προσδο­κίες της κοινωνίας κινούνται σε χαμη­λά επίπεδα. Το ότι η πόλωση μεταξύ των δύο μονομάχων κινείται σε χαμη­λό ύψος προσδοκιών για το μέλλον αποτυπώνεται και στο ερώτημα αν η χώρα μπορεί να βγει από το μνημόνιο και με ποια κυβέρνηση. Στις απαντή­σεις των ερωτηθέντων η κυβέρνη­ση ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 26% έναντι 24%, αλλά το 30% απαντά «με καμία» και το 12% πιστεύει ότι είναι εφικτό και με τις δύο.
Το κυβερνητικό αδιέξοδο σημα­τοδοτεί και η χθεσινή συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου προκειμένου να εξετάσουν τη νέα «αγχόνη» της προ­ληπτικής γραμμής στήριξης, που συ­ζητά σήμερα και αύριο στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες ο πρωθυ­πουργός.
 
Παρ'ότι υπάρχει μια πιο αισιόδοξη εικόνα στους δείκτες προσωπικής οικονομικής κατάστασης και ικανο­ποίησης των βασικών υποχρεώσε­ων, η πλειοψηφία σε ποσοστά πάνω από 55% κινείται σε μια κατά­σταση που την περιγράφει από πολύ δύσκολη ώς ζο­φερή.
 
Το συμπέρασμα
 
Με μια προσεκτική ανάγνωση των πινάκων της δημοσκόπησης προκύ­πτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η συντριπτική πλειονότητα των ερωτώμενων προεξοφλεί πως η εκλογική νίκη ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ. Η αξιωμα­τική αντιπολίτευση είναι πολύ μπρο­στά στην ψήφο των ατόμων από 18 ώς 59 χρόνων, ενώ στις ηλικίες μετά τα 60 περνάει μπροστά η Ν.Δ., με τρί­το κόμμα το ΠΑΣΟΚ.
 
Η εικόνα του καταλληλότερου για την πρωθυπουργία οδεύει προς την ανατροπή, αφού η πρωτιά Σαμαρά εί­ναι οριακή και ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να έχει ανεβάσει την «κυβερνη­τική» εικόνα του.
 
Ενδιαφέρον έχει η δημοσκοπική συρρίκνωση της Χρυσής Αυγής, που κατεβαίνει (με την αναγωγή) στο 7,5% και, σύμφωνα με τις απαντήσεις των ερωτηθέντων, δημιουργεί χώρο είτε στο ΠΑΣΟΚ (αν ανακάμψει) είτε στο Ποτάμι (αν φουσκώσει) είτε στο ΚΚΕ (αν κερδίσει χώρο από την κεντρώα στροφή του ΣΥΡΙΖΑ) να καταταχθεί τρίτο, με όλα τα πολιτικά ωφελήματα που συνεπάγεται η τρίτη θέση.
 
Είναι σαφές λοιπόν ότι η μάχη για την τρίτη θέση μεταξύ τεσσάρων κομμάτων θα είναι πολύ σκληρή, αν και πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν πως, αν οι εκλογές γίνουν την περί­οδο που θα έχει αρχίσει η δίκη της Χρυσής Αυγής, τότε ενδεχομένως να έχουμε και νέα δημοσκοπική αποκλιμάκωση.
 
Το ενδιαφέρον είναι ότι συ­νολικά οι δεξιές – ακροδεξι­ές δυνάμεις (Ν.Δ. – ΑΝΕΛ – Χρυσή Αυγή) μοιάζει να συρρικνώνονται δημοσκοπικά, ενώ και η ΔΗΜΑΡ από τα αριστερά δεν δείχνει σημά­δια σημαντικής δημοσκοπικής ανάκαμψης που να αναπτερώνουν τις ελπίδες της ηγεσίας της.
 
Σε κάθε περίπτωση, όμως, όπως έχουμε ξαναπεί, η μοίρα της κυβέρνησης βρίσκεται στα χέρια των δανειστών.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:00