search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:12
MENU CLOSE

Γιώργο, δεν «παίζεις» μόνος…(Δημοσιεύτηκε στο “Π” 28/10/2009)

29.10.2009 15:49

Tου ’μεινε η χαρά στη μέση του Γι ώργου Παπανδρέου, το βράδυ της Παρασκευής. Ύστερα από μια κοπιαστική μέρα είπε να χαλαρώ σει στα εγκαίνια του ανακαινισμέ νου Εθνικού Θεάτρου, όπου τον βρήκαν τα κακά μαντάτα.

Tου ’μεινε η χαρά στη μέση του Γι ώργου Παπανδρέου, το βράδυ της Παρασκευής. Ύστερα από μια κοπιαστική μέρα είπε να χαλαρώ σει στα εγκαίνια του ανακαινισμέ νου Εθνικού Θεάτρου, όπου τον βρήκαν τα κακά μαντάτα.

Το Εθνικό Συμβούλιο του κόμματός του, 19 μέρες μετά τον εκλογικό θρίαμβο, του έστειλε μή νυμα ότι δεν είναι «μόνος στο σπίτι». Το ηχηρό χα στούκι που δέχτηκαν οι συνεργάτες του Γ. Παπαν δρέου από τον τρόπο που εκλέχτηκε ο Σωκράτης Ξυνίδης «πόνεσε» πολύ.

Πολλές ερμηνεί ες δόθηκαν για τη στάση των μελών του κόμματος. Κάποιοι στενοί συ νεργάτες τού πρωθυπουργού έσπευσαν να τονί σουν ότι το «βαθύ ΠΑΣΟΚ» αντεπιτίθεται, άλλοι ότι ήταν μια αντίδραση για τους γενικούς γραμμα τείς και ό,τι έχει συμβεί με το διαδίκτυο.

Όμως υπάρχουν και οι ψυχραιμότεροι, που γνωρίζουν ότι αφενός το «βαθύ ΠΑΣΟΚ» ήταν και εξακολουθεί να είναι υπέρ του Γιώργου Παπανδρέ ου και βέβαια δεν συντηρεί κομματικές δυνάμεις τέτοιες που να δημιουργούν συνθήκες ανατρο πής.

Οι ψήφοι που συγκέντρωσε ο Γιώργος Παναγι ωτακόπουλος σίγουρα δεν είναι όλες «δικές» του και τα λευκά και τα άκυρα ψηφοδέλτια δεν ανή κουν στους βενιζελικούς, όπως πολλοί έσπευσαν να προδικάσουν.

Όπως εξομολογούνταν το βράδυ της Παρα σκευής έμπειρα πολιτικά στελέχη, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας κατέγραψε την αντίδραση των στελεχών στην τακτική του αιφνιδιασμού με επι πόλαιες και συχνά αναντίστοιχες της συγκυρίας επιλογές που ακολουθεί ο Γιώργος Παπανδρέου. Και μπορεί το ευρωψηφοδέλτιο ή το ψηφοδέλ τιο Επικρατείας ή η κυβέρνηση να ανήκουν απο λύτως στη σφαίρα των δικών του προνομίων, ο γραμματέας όμως του Εθνικού Συμβουλίου πρέ πει και να ψηφιστεί από ένα σώμα.

Και από αυτό το σώμα «τσαλακώθηκε» χοντρά ο νέος γραμματέας.

«Δεν μπορείς να βάζεις τον κηπουρό σου για γραμματέα και να επιμένεις να τον δεχτούν οι άλλοι ως Μεσσία. Με όλη τη συμπάθεια για τον σύντρο φο, δεν μπορεί την πρώτη μέρα που έγινε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου να γίνει και γραμματέας, επειδή είναι συμπαθητική φάτσα που γράφει στο γυαλί και έχει μια καλή διαδρομή σε περιφερεια κό επίπεδο» επισημαίνει κορυφαίο στέλεχος του κόμματος.

Στους διαδρόμους του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας άλλα στελέχη επεσήμαναν ότι το πάθημα με τη Μαίρη Ματσούκα δεν έγινε μάθημα, αφού από το πουθενά κλήθηκε μια νέα κοπέλα να σηκώ σει το βάρος ενός ψηφοδελτίου στο όνομα μιας θολής και επίπλαστης ανανέωσης.

Πολλά στελέχη του Εθνικού Συμβουλίου εμ φανίζονται θυμωμένα από μια διάθεση που δεν θυμίζει τίποτα και σε τίποτα το ΠΑΣΟΚ, λες και εί ναι μίασμα, ειδικά σε μια φάση που ο κόσμος το ξαναπλησίασε

«Δεν είναι όλο το κόμμα για πέταμα» επεσήμα ναν πολλά μεσαία στελέχη που ξαφνικά βρέθηκαν στο στόχαστρο με την κατηγορία ότι ετοιμάζονται να «μπουκάρουν» στην κυβέρνηση.

Παρά τον εκλογικό θρίαμβο η ατμόσφαιρα ήταν από την πρώτη στιγμή ιδιαίτερα παγωμένη και πολλά στελέχη του Εθνικού Συμβουλίου, που περίμεναν επί δύο και πλέον ώρες να ξεκινήσει η διαδικασία, δεν έκρυβαν την απογοήτευσή τους για τον τρόπο που (δεν) λειτουργεί το κορυφαίο όργανο, για ένα ανύπαρκτο Πολιτικό Συμβούλιο και ενδεικτικά ανέφεραν ότι ειδοποιήθηκαν την τελευταία στιγμή να παραβρεθούν για την εκλογή των οργάνων χωρίς κανέναν προγραμματισμό.

Όσον αφορά τον αποκλεισμό από την πρότα ση Παπανδρέου των δύο προσώπων στο Πολιτικό Συμβούλιο, τον εκπρόσωπο των αποδήμων Κώ στα Τάτση και την Πετρούλα Ντελεδήμου, τόσο ο Δ. Σακελλάρης όσο και η Χρυσάνθη Κισκήρα, που αυτοπροτάθηκαν, σίγουρα διαθέτουν μεγα λύτερες κομματικές περγαμηνές από αυτούς που πρότεινε ο πρόεδρος.

Έτσι κι αλλιώς στην πλειοψηφία των στελεχών δεν υπήρξε κανένας ενθουσιασμός για τη σύνθε ση του Πολιτικού Συμβουλίου, όπου ο Γιώργος Παπανδρέου, είτε νιώθει πολύ σίγουρος για τον εαυτό είτε αδιαφορεί πλήρως για το συγκεκριμένο όργανο, φρόντισε να μην διαθέτει κανένα δυνατό πολιτικό στέλεχος της απολύτου εμπιστοσύνης του, εκτός ίσως του Γιάννη Μίχα.

Πάντως πολλά στελέχη έλεγαν μετά την ψη φοφορία ότι η εκλογή των Παντελή Οικονόμου, Γιάννη Κουτσούκου, Δημήτρη Κουσελά, Πάρη Κουκουλόπουλου και Τόνιας Αντωνίου ισορρο πεί λίγο την αίσθηση ελαφρότητας που είχαν όλοι με την αρχική πρόταση. Πάντως στην κυβερνητική πλημμυρίδα μέτρων και μετώπων που έρχονται ενδεχομένως ο επει σοδιακός τρόπος εκλογής του Σωκράτη Ξυνίδη μπορεί να ξεχαστεί, τα στοιχήματα όμως αυτές τις ημέρες έδιναν και έπαιρναν για το πότε θα ξανα συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο. Οι περισσότεροι πόνταραν ότι θα συγκληθεί σε κάνα δεκάμηνο από τώρα, οπότε και θα πρέπει να προετοιμαστεί το κόμμα για τις δημοτικές εκλογές. Να επικυρώσει δηλαδή τις αποφάσεις της ηγεσίας του κόμμα τος… Ως τότε και ο νέος γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου μπορεί να έχει μάθει να παίζει με τα… κουβαδάκια του στην Ιπποκράτους…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:11