search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 01:23
MENU CLOSE

180 μόνο με κωλοτούμπα

19.12.2014 22:00
oldphotossamarassavvato1418983852.jpg

Ο Σαμαράς παρέδωσε τη σκυτάλη του φόβου στους Ευρωπαίους πολιτικούς φίλους του.

Ο Σαμαράς παρέδωσε τη σκυτάλη του φόβου στους Ευρωπαίους πολιτικούς φίλους του.

Η πολιτική αριθμητική, όπως και να γίνουν οι προσθαφαιρέσεις, είναι αμείλικτη για τον Σαμαρά και οι 180 δεν μαζεύονται στην τρίτη ψηφοφορία παρά μόνον εάν κάνουν διπλή κυβίστηση, κοινώς «κωλοτούμπα», και ταυτοχρόνως «διαλυθούν» οι γραμμές των ΑΝΕΛΛ και της ΔΗΜΑΡ.

Το σενάριο του «ρεαλιστικού φόβου» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τον Σαμαρά να αποσύρει τα κυβερνητικά στελέχη και τον εαυτό του από την πρώτη γραμμή της τρομοκράτησης και να δίνει τη σκυτάλη στους Ευρωπαίους φίλους του ίδιου και του Βενιζέλου, οι οποίοι από απόψε στη Σύνοδο Κορυφής θα αρχίσουν να στέλνουν τα μηνύματα για τις επιπτώσεις που θα έχει η χώρα εάν ο ΣΥΡΙΖΑ εκλεγεί και επιχειρήσει να εφαρμόσει όσα έχει εξαγγείλει.

Όμως το Μαξίμου πανικόβλητο διαπιστώνει ότι για τους βουλευτές ο φόβος για το αύριο δεν φαίνεται σε αυτή την φάση ως επαρκές άλλοθι για να αλλάξουν γνώμη και να δώσουν θετική ψήφο. Οι κάλπες είναι προ των πυλών και οι περισσότεροι βουλευτές ετοιμάζονται να ξεκινήσουν πρωτοχρονιάτικα προεκλογική εκστρατεία.

«Ειδικού σκοπού»

Μόνον εφόσον επικρατήσουν λόγοι προσωπικής πολιτικής επιβίωσης στο σκεπτικό βουλευτών από κόμματα όπως η ΔΗΜΑΡ και οι ΑΝΕΛΛ, αλλά και ανεξάρτητων, είναι πιθανόν να διατηρήσουν τη συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου στην εξουσία, σε συνδυασμό είτε με κίνηση αλλαγής υποψηφίου είτε με αποδοχή πρότασης για κυβέρνηση «ειδικού σκοπού», «συνεργασίας» ή όπως τη «βαφτίσουν».

Ήδη ανεξάρτητοι βουλευτές της Κεντροδεξιάς, με πρωταγωνιστές τους Κουράκο, Γιοβανόπουλο, Κασαπίδη, οι οποίοι λέγεται ότι συντονίζονται με τους Πολύδωρα και Μίκα Ιατρίδη, επιχειρούν να διαμορφώσουν κείμενο για κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι, ενώ υπήρχε «ντιλ» στενών συνεργατών του Σαμαρά με όλη αυτήν την ομάδα, υπήρξε υπαναχώρηση από την πλευρά του Μαξίμου και οι βουλευτές είναι στα «κάγκελα».

◆ Ο Πολύδωρας δεν απαντάει στις κλήσεις του Σταύρου Δήμα, για να μην του πει ευθέως ότι δεν θα τον ψηφίσει. Πολλοί βουλευτές θεωρούν ότι ο Σαμαράς έχει αποφασίσει να κάνει εκλογές για να χάσει με μικρή διαφορά και γι’ αυτό υπαναχώρησε την ύστατη ώρα.
◆ Δεν είναι τυχαίο ότι ο Κουράκος είπε πως, εάν πειστεί ότι ο Σαμαράς δεν θέλει πρόωρες, τότε θα ψηφίσει για Πρόεδρο.
◆ Η πρόταση που διακινείται από τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση τη συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ για να ψηφίσουν οι Τσούκαλης, Ψύρρας και Φούντα.
Το σενάριο που συζητείται έντονα στο παρασκήνιο για να μη γίνουν εκλογές αναφέρει ότι την πρωτοβουλία θα την αγκαλιάσει ο Βενιζέλος και ενδέχεται να κάνει και συναντήσεις με αρχηγούς κομμάτων, ενώ και ο Σαμαράς θα τη δεχτεί.
Το πλαίσιο θα είναι λύση με την τρόικα, πιστωτική γραμμή και λύση για το χρέος, συνταγματική αναθεώρηση και στη συνέχεια πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο. Η κωλοτούμπα θα ολοκληρωθεί πιθανώς και με αλλαγή υποψηφίου προέδρου, αν και αυτήν τη στιγμή δεν τίθεται από κανέναν τέτοιο θέμα. Στο Μαξίμου είναι βέβαιοι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αποδεχθεί την πρόταση αυτήν και θα εκτεθεί στα μάτια της κοινής γνώμης.

Η αριθμητική

Ο Σαμαράς, από την ώρα που δεν τίθεται θέμα αλλαγής πρωθυπουργού σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού ή και πολιτικής συμφωνίας με βάση το πλαίσιο των «8», θα δεχτεί και θα εμφανιστεί ότι έκανε τα πάντα για να εκλεγεί Πρόεδρος και να μην υπάρχει αβεβαιότητα στη χώρα, καταλογίζοντας αδιαλλαξία και εξουσιομανία στον Τσίπρα. Εάν εκλεγεί Πρόεδρος στην τρίτη ψηφοφορία, κατά τους επιτελείς του Μαξίμου ο Τσίπρας θα μείνει απομονωμένος μαζί με τη Χρυσή Αυγή.

Όμως, για να βγει η αριθμητική των 180, πρέπει να αποδώσει η πολιτική πίεση που ασκείται στους βουλευτές των ΑΝΕΛΛ και να ψηφίσουν για Πρόεδρο τουλάχιστον πέντε βουλευτές ή να ζητήσει ο ίδιος ο Καμμένος αλλαγή στάσης. Διαφορετικά, ο μαγικός αριθμός των 180 δεν συγκεντρώνεται.

Όλοι στο κυβερνητικό στρατόπεδο αυτήν τη στιγμή βλέπουν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να βγει Πρόεδρος και στην τρίτη ψηφοφορία, ακόμη και εάν συγκεντρωθούν οι περισσότεροι ανεξάρτητοι βουλευτές και συμφωνήσουν για την εκλογή Προέδρου.

«Μόνο υπό εξαιρετικά δραματικές συνθήκες μπορεί να αλλάξει η πολιτική αριθμητική» λέει στέλεχος του Μαξίμου και παραδέχεται πως «είτε ο φόβος για το αύριο με μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είτε μια απρόοπτη εξέλιξη σε πολιτικό επίπεδο είτε μία αποκάλυψη είτε συνδυαστικά όλα αυτά μπορούν να ανατρέψουν τους αριθμητικούς συσχετισμούς».

Πάντως, κορυφαία στελέχη εκτιμούν πως είναι προφανές ότι την κυβέρνηση δεν τη συμφέρει να εκλεγεί Πρόεδρος και να πάρει στη συνέχεια τα μέτρα που ζητάει η τρόικα, να δώσει λύσεις σε δύσκολα θέματα και να καθαρίσει το έδαφος για να τα βρει εύκολα ο Τσίπρας ύστερα από λίγους μήνες. Μόνο εάν είχε καθαρό ορίζοντα 16 μηνών, οπότε θα υπήρχε χρόνος και θα απέδιδαν αποτελέσματα τα μέτρα και οι πολιτικές, θα μπορούσε να ελπίζει σε αντιστροφή του κλίματος.

Εξάλλου και στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει προβληματισμός, διότι θα δοθεί χρόνος και στον Γιώργο Παπανδρέου να οργανώσει κόμμα και, ως εκ τούτου, εάν οι εκλογές γίνουν έπειτα από μήνες, θα χάσει ποσοστά το ΠΑΣΟΚ. Εκλογικά, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, Σαμαράς και Βενιζέλος θα είναι πιο ευνοημένοι αν γίνουν τώρα εκλογές παρά αργότερα. Με βάση αυτό το σκεπτικό, πέραν της πολιτικής αριθμητικής, πάρα πολλοί θεωρούν πως είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα εκλεγεί Πρόεδρος.

Εντάξει, μάγκες, αν αποφασίσετε τι θέλετε, πείτε το και στον κόσμο για να ξέρει τι του γίνεται…

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 01:19