28/01/2020 08:36:03

Παλαγγιά: Άλλοι δέκα νεκροί είναι στην Αμφίπολη – Αποκλείεται να είναι η Ολυμπιάδα θαμμένη εκεί

Παλαγγιά: Άλλοι δέκα νεκροί είναι στην Αμφίπολη – Αποκλείεται να είναι η Ολυμπιάδα θαμμένη εκεί - Media

Τις ανακοινώσεις του υπουργείου Πολιτισμού σχολίασε σε τηλεοπτικές της δηλώσεις η καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ολγα Παλαγγιά.
 
«Πέντε είναι ο ελάχιστος αριθμός» των νεκρών, τόνισε η κυρία Παλαγγιά, προσθέτοντας πως «στην ανακοίνωση είπαν ότι βρήκαν 550 οστά και οι 5 σκελετοί που έχουν παρουσιάσει είναι από τα 157 οστά. Μένουν άλλα 400 οστά προς εξέταση». «Από ό,τι κατάλαβα μας λείπουν άλλοι 10 νεκροί», τόνισε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

«Ο τάφος είναι μακεδονικός που ξαναχρησιμοποιήθηκε ύστερα από ορισμένους αιώνες. Ξεκινάει ίσως από τον 4ο αιώνα. Μετά καταστράφηκε, και τον 1ο π.Χ. αιώνα, χρησιμοποιήθηκε ξανά από τους Ρωμαίους, μετά τη μάχη των Φιλίππων που είχε γίνει στην περιοχή της Αμφίπολης», συνέχισε η κυρία Παλαγγιά, υπογραμμίζοντας πως «ο ένας από τους νεκρούς είναι χτυπημένος από όπλο»

Όσο για τον αν στον εντυπωσιακό τύμβο είναι θαμμένη η Ολυμπιάδα, η μητέρα του Μέγα Αλέξανδρου, η ίδια είπε, αποκλείοντας αυτό το ενδεχόμενο, τα εξής: «Καταρχήν η Ολυμπιάδα θα είχε ταφεί μόνη της. Δεν θα ήταν με ένα νεογέννητο μέσα ούτε με μερικούς άνδρες. Η Ολυμπιάδα γνωρίζουμε από επιγραφικά δεδομένα ότι θάφτηκε στην Πύδνα, όπου και δολοφονήθηκε. Έχουν βρεθεί τρεις επιγραφές στην Πύδνα. Η μία ήταν από τον τάφο της Ολυμπιάδας και οι άλλες δύο βρέθηκαν σε άλλους τάφους που αυτοπροσδιορίζονται ως τάφοι στον τάφο δίπλα της Ολυμπιάδας».

«Τα μέλη των βασιλικών μελών θα δόθησαν στην Πέλλα και στις Αιγές. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει περίπτωση να έχουμε εδώ την οικογένεια του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο μόνος Μακεδόνας βασιλιάς που πέθανε στην Αμφίπολη είναι ο Φίλιππος ο πέμπτος», δήλωσε ακόμη, σημειώνοντας πως «η γυναίκα και το νεογέννητο πρέπει να είναι από κάποια οικογένεια τοπική της Αμφίπολης».

Όσο για το πώς γίνεται μέσα σε ένα μοναδικό ταφικό μνημείο, όπως αυτό της Αμφίπολης, οι νεκροί να μην είναι βασιλείς, η κυρία Παλαγγιά είπε πως «ο μεγαλοπρεπής τάφος έγινε αργότερα. Εγώ πιστεύω ότι καταρχήν έχουμε έναν κανονικό μακεδονικό τάφο, ο οποίος κατεστράφη στην πορεία και ξαναχρησιμοποιήθηκε με προσθήκη των αγαλμάτων -τις Καρυάτιδες, τις Σφίγγες και την ορθομαρμάρωση».

«Το λιοντάρι δεν είναι από τον τάφο. Δεν έχει τεκμηριωθεί καθόλου ότι έχει σχέση», συνέχισε, προσθέτοντας πως «ο τύμβος προϋπήρχε, απλώς έφτιαξαν έναν περίβολο. Πράγματι οι Καρυάτιδες, και το μωσαϊκό είναι εξαιρετικά και πιστεύω ότι τοποθετήθηκαν εκεί τον 1ο αιώνα π.Χ. για να τιμήσουν πιθανόν τους νεκρούς από τη μάχη των Φιλίππων», κατέληξε η κυρία Παλαγγιά, τονίζοντας πως οι έρευνες συνεχίζονται και ανεξάρτητα από τα αποτέλεσμα τα ευρήματα του τάφου τον καθιστούν εντυπωσιακό. 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.