search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:32
MENU CLOSE

Χρόνο και δημοσιονομικά περιθώρια ζήτησε ο Τσίπρας από τον Ντάισελμπλουμ

30.01.2015 14:50
Χρόνο και δημοσιονομικά περιθώρια ζήτησε ο Τσίπρας από τον Ντάισελμπλουμ - Media

«Ναι» σε πρωτογενώς ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς αλλά με αλλαγή πολιτικής είπε ο πρωθυπουργός στη σύντομη συνάντηση που είχε στις 2 το μεσημέρι με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον οποίο υποδέχτηκε στο Μαξίμου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

«Ναι» σε πρωτογενώς ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς αλλά με αλλαγή πολιτικής είπε ο πρωθυπουργός στη σύντομη συνάντηση που είχε στις 2 το μεσημέρι με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον οποίο υποδέχτηκε στο Μαξίμου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.
 
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός παρουσίασε τις προθέσεις της κυβέρνησης για ένα σχέδιο αλλαγής πορείας, χωρίς όμως να επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι των άλλων χωρών. Προηγουμένως, ευχαρίστησε τον κ. Νταϊσελμπλουμ για την παρουσία του στην Αθήνα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα δώσει ένα μήνυμα διαπραγμάτευσης και καλής θέλησης για μια νέα αμοιβαία επωφελή συμφωνία.
 
Πιο συγκεκριμένα, στην συζήτηση που είχαν οι δύο άντρες, διάρκειας περίπου μισής ώρας περίπου, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι δεδομένη η δέσμευση να μην εκτροχιαστεί ο πρωτογενώς ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, αλλά πως στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να υπάρξει αλλαγή πολιτικής.
 
Οι διάλογοι Τσίπρα – Ντάισελμπλουμ

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες για τον διάλογο που εκτυλίχθηκε μεταξύ των δύο ανδρών ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε:
 
«Τέσσερα χρόνια τώρα η Ελλάδα εφαρμόζει ένα αποτυχημένο πρόγραμμα που έκανε το λαό μας να υποφέρει άδικα».
 
Ο κ. Ντάισελμπλουμ απάντησε ότι δεν έχει την ίδια άποψη και ο πρωθυπουργός τον παρότρυνε να δει τους αριθμούς για το χρέος «Τότε δείτε τους αριθμούς» του είπε, «χρέος 180% του ΑΕΠ από 124%. Ενάμιση εκατομμύρια άνεργοι, 2,5 εκατομμύρια φτωχοί».
 
Στη συνέχεια ο Γερούν Ντάισλεμπλουμ τον ρώτησε αν θα ζητήσει παράταση του προγράμματος και ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Το πρόγραμμα αυτό απορρίφθηκε από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Δεν έχω το δικαίωμα να την αγνοήσω. κανείς δεν το έχει. Θεμελιώδης αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ο σεβασμός στην αρχή της λαϊκής κυριαρχίας». 
 
Ακολούθως, ο πρωθυπουργός διευκρίνισε: «Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε νέα ελλείμματα. Δεν θα ζήσουμε όμως και με διαρκή κοινωνικά ελλείμματα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.
 
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε «πραγματικές μεταρρυθμίσεις» που θα ενισχύσουν την αξιοπιστία του δημοσίου, θα πατάξουν τη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά και τις πελατειακές σχέσεις.
Σημείωσε πως «σε αυτό το μέτωπο είμαστε έτοιμοι να ανταλλάξουμε ιδέες και τεχνογνωσία» και ζήτησε την στήριξη του Ευρωπαίου αξιωματούχου για να επιτευχθεί σταθερότητα και πρόοδος.
 
Ζήτησε επίσης χρόνο και δημοσιονομικά περιθώρια για συνεργασία πάνω στο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης, ένα σχέδιο όπως, είπε το οποίο θα αποκαθιστά την εμπιστοσύνη, την ανάπτυξη και την απασχόληση.
Τέλος, εξέφρασε την βεβαιότητα του ότι παρά το γεγονός της έκφρασης διαφορετικών απόψεων από τα κράτη μέλη στο θέμα του χρέους θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του.
 
«Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να πετύχουμε μια συμφωνία. Αυτό θα είναι θετικό για την Ευρώπη και για εσάς προσωπικά» είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:31