search
ΔΕΥΤΕΡΑ 14.09.2026 14:05
MENU CLOSE

Διαβουλεύσεις για την οριστικοποίηση του δανεισμού

10.04.2010 07:50
Διαβουλεύσεις για την οριστικοποίηση του δανεισμού - Media

Προσθέστε το topontiki.gr ως προτιμώμενη πηγή στη Google

Add topontiki.gr on Google

Στον αστερισμό των συνεχών διαβουλεύσεων κινείται η κυβέρνηση, με θέμα τους όρους ενεργοποίησης του περίφημου μηχανισμού στήριξης από το ΔΝΤ και την Ευρωζώνη. Ο Γιώργος Παπανδρέου επικοινώνησε τηλεφωνικά το βράδυ της Παρασκευής με τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κομισιόν, καθώς επίσης και με τους επικεφαλής του Γιούρογκρουπ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση θέμα ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας «ούτε συζητήθηκε, ούτε ζητήθηκε». Σε κάθε περίπτωση όμως, την  Κυριακή θα συνεδριάσει εκτάκτως το Eurogroup με τηλεδιάσκεψη προκειμένου…

Στον αστερισμό των συνεχών διαβουλεύσεων κινείται η κυβέρνηση, με θέμα τους όρους ενεργοποίησης του περίφημου μηχανισμού στήριξης από το ΔΝΤ και την Ευρωζώνη. Ο Γιώργος Παπανδρέου επικοινώνησε τηλεφωνικά το βράδυ της Παρασκευής με τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κομισιόν, καθώς επίσης και με τους επικεφαλής του Γιούρογκρουπ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση θέμα ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας «ούτε συζητήθηκε, ούτε ζητήθηκε».

Σε κάθε περίπτωση όμως, την  Κυριακή θα συνεδριάσει εκτάκτως το Eurogroup με τηλεδιάσκεψη προκειμένου να εξετάσει τις παραμέτρους της συμφωνίας καθώς επίσης και για το «τεχνικό κείμενο» το οποίο δεν είχε οριστικοποιηθεί σε όλα του τα σημεία και κυρίως σε ό,τι αφορούσε το επιτόκιο, λόγω διαφωνιών της Γερμανίας.

Η κυβέρνηση το μεσημέρι της Παρασκευής, δια στόματος Γιώργου Παπακωνσταντίνου, διέψευσε τα περί απόφασης δανεισμού, ενώ νωρίτερα Σαρκοζί και Μπερλουσκόνι …έδειχναν το δρόμο προς την προετοιμασία του μηχανισμού οικονομικής ενίσχυσης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλέσθηκε αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει επέλθει συμφωνία ανάμεσα στους υφυπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης και των επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών για τους όρους δανεισμού της Ελλάδας. Το επιτόκιο δανεισμού «θα είναι σχεδόν αντίγραφο των επιτοκίων που δανείζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», δηλαδή πρόκειται για δάνεια διάρκειας έως τρία έτη με επιτόκιο συν 300 μονάδες βάσης συν χρέωση υπηρεσιών 50 μονάδων βάσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο δανεισμός θα είναι ύψους 44 δισ. ευρώ για τη διετία 2010-2011 στην οποία θα συνεισφέρουν 15 ευρωπαϊκές χώρες σε ποσοστό 70% ενώ το υπόλοιπο 30% θα καταβληθεί από το ΔΝΤ. Εφόσον η Ελλάδα αποφασίσει να ζητήσει βοήθεια, τότε το επιτόκιο δανεισμού θα είναι λίγο παραπάνω από τις τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες για περίοδο τριών ετών και με ταχύτατες διαδικασίες εκταμίευσης.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλωντ Τρισέ, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Ιλ Σόλε, δηλώνει ότι «η προσφυγή της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης Ε.Ε και ΔΝΤ δε φαίνεται να είναι απαραίτητη προς το παρόν». Από την αντίθετη πλευρά όμως ο Όλι Ρεν, μιλώντας για την Ελλάδα στην φινλανδική εφημερίδα «Iltalehti» υπογράμμισε ότι «οι μηχανισμοί υποστήριξης είναι έτοιμοι αν και όταν θα χρειαστούν» και συνέχισε λέγοντας «τα κέντρα αποφάσεων πρέπει να ενεργήσουν με υπευθυνότητα και με στόχο να αποτρέψουν την εξάπλωση της «πυρκαγιάς» της Ελλάδας.

Από την πλευρά του, o Νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτζ, δήλωνε στο  Bloomberg ότι: «Εάν η Ελλάδα μπορεί να δανειστεί με λογικά επιτόκια, 2 ή 3%, τότε εύκολα θα μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της και δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για στάση πληρωμών. Από την άλλη, εάν οι αγορές τρελαθούν, τότε κανένας δε θα τα καταφέρει. Και γνωρίζουμε ότι οι αγορές πριν και μετά την κρίση δε διέπονται από λογική». Πρόσθεσε ότι «ολόκληρο το ευρωπαϊκό εγχείρημα απαιτεί αλληλεγγύη και συνεργασία» και ότι «και η Γερμανία πρέπει να αναγνωρίσει ότι μέρος του προβλήματος είναι τα πλεονάσματά της».

Στο μεταξύ, την Παρασκευή αποκλιμάκωση παρατηρήθηκε  στο spread των ελληνικών ομολόγων σε σχέση με τα γερμανικά.

Το χρηματιστήριο ενισχύθηκε κατά 3,4% παρά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο Fitch.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 14.09.2026 14:05