search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 00:34
MENU CLOSE

Σημίτης: «Η καταστροφολογία εξυπηρετεί σκοπιμότητες»

13.06.2010 10:07
Σημίτης: «Η καταστροφολογία εξυπηρετεί σκοπιμότητες» - Media

«Η οικονομική κρίση της Ελλάδας ανέδειξε τη θεσμική κρίση της ΕΕ», υποστήριξε ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, με άρθρο του στο «Έθνος της Κυριακής».

«Η οικονομική κρίση της Ελλάδας ανέδειξε τη θεσμική κρίση της ΕΕ», υποστήριξε ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, με άρθρο του στο «Έθνος της Κυριακής».

«Η κρίση έδειξε ότι η λειτουργία της ΟΝΕ με βάση τους συμφωνημένους κανόνες δεν είναι αρκετή για να περιορίσει τους κινδύνους και να αποτρέψει αρνητικές επιπτώσεις στο ευρώ και στις οικονομίες των χωρών-μελών», ξεκαθάρισε και συνέχισε αναφέροντας πως «χρειάζεται να λειτουργούν μηχανισμοί αλληλεγγύης ή έστω διαχείρισης κρίσεων, ώστε να μην πληρώνουν μόνο ορισμένοι τις αδυναμίες του συστήματος».

«Οι προσπάθειες όλων των χωρών, είτε σε εθνικό επίπεδο, είτε σε υπερεθνικό επίπεδο, δεν πρόκειται να αποδώσουν αποτελέσματα, αν ο τρόπος λειτουργίας της ΟΝΕ βασίζεται στις μακρόσυρτες και πολύπλοκες συνεννοήσεις της διακυβερνητικής συνεργασίας. Χρειάζεται ένα ενιαίο κέντρο οικονομικής πολιτικής».

»Χωρίς πρόοδο προς την οικονομική και πολιτική ενοποίηση η ΟΝΕ δεν θα διαθέτει ιδέες και μέσα για να αντιμετωπίζει τις παγκόσμιες εξελίξεις, να έχει λόγο στον διεθνή διάλογο και να παίζει ρόλο στη διαμόρφωση της επιθυμητής τάξης πραγμάτων», συνέχισε.

Ο Κώστας Σημίτης αναφέρθηκε και στον τρόπο εξόδου της χώρας από την κρίση που δεν είναι άλλος από τις συνεχείς περικοπές των κρατικών δαπανών και την εφαρμογή του σταθεροποιητικού προγράμματος, με τις αναπροσαρμογές του προς μία δικαιότερη κατεύθυνση για τους κοινωνικά και οικονομικά ασθενείς, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

«Οι κατά καιρούς διακινούμενες ‘πληροφορίες’ ότι χρεοκοπούμε και βγαίνουμε από την Ευρωζώνη εξυπηρετούν ετερόκλητα συμφέροντα και σκοπιμότητες και αντιστρατεύονται στις προσπάθειες της χώρας για σταθερότητα και ανάπτυξη», υπογράμμισε.

«Έχουμε και σε άλλες εποχές πετύχει να ξεπεράσουμε κρίσιμες καταστάσεις […]. Η έξοδος από την κρίση εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τη δική μας δουλειά. Δεν πρόκειται να προκύψει χωρίς επίμονη και συνεχή προσπάθεια. Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε», κατέληξε.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 00:32