Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Προσθέστε το topontiki.gr ως προτιμώμενη πηγή στη Google
Add topontiki.gr on GoogleΣτην ανάγκη υπερπροσπάθειας για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί εστίασε ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη.
Στην ανάγκη υπερπροσπάθειας για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί εστίασε ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλου, κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη.
«Αυτό που κάνουμε τώρα είναι ο θώρακας για να αποφύγουμε την πραγματική κρίση», τόνισε ο Υποικ, προειδοποιώντας ότι εάν δεν τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας, υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε δραματικές εξελίξεις. «Αν χαθεί αυτός ο πόλεμος, η χώρα θα έχει πάει δεκαετίες πίσω» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Η Ελλάδα εφαρμόζει ένα εντυπωσιακά σκληρό και γρήγορο πρόγραμμα προσαρμογής» σημείωσε ο Ευ.Βενιζέλος και πρόσθεσε «έχουμε επιτύχει τη μείωση του ελλείμματος κατά 10% του ΑΕΠ σε διάστημα δύο χρόνων».
«Η χώρα είναι τώρα ανίσχυρη, αποδυναμωμένη διαπραγματευτικά» ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ, επισημαίνοντας ότι η χώρα τώρα πρέπει να προστατεύσει τον εαυτό της, την υπερηφάνεια, την τιμή της.
Την ίδια ώρα, παραδέχτηκε ότι λόγω της ύφεσης θα πρέπει να ληφθούν σκληρότερα μέτρα, καθώς απομακρύνονται οι φιλόδοξοι δημοσιονομικοί στόχοι που είχαν τεθεί. Διαβεβαίωσε ωστόσο, ότι η κυβέρνηση έχει πλήρη έλεγχο των ταμιακών αναγκών και ότι η εκταμίευση της έκτης δόσης θα γίνει εγκαίρως μέσα στον Οκτώβριο.
Όπως ανέφερε, έχει ήδη υπάρξει συμφωνία για τους προϋπολογισμούς τους 2011 και του 2012, ενώ απομένουν κάποια συμπληρωματικά μέτρα για τους προϋπολογισμούς του 2013 και του 2014.
Σχετικά με την ανάγκη περικοπής των δημοσίων δαπανών, διευκρίνισε πως αυτή αφορά στο 90% μισθούς, συντάξεις και προνοιακά επιδόματα και ότι μόνο το 10% είναι η λειτουργική δαπάνη η οποία και έχει περικοπεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ.
Ο Ευ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στην επιβολή του ειδικού τέλους στα ακίνητα, υποστηρίζοντας ότι θα λειτουργήσει ως ένα «ασφάλιστρο κινδύνου» για το πρόγραμμα προσαρμογής.
Η αξία των ακινήτων στην Ελλάδα υπολογίζεται στο 1 τρισ. ευρώ και, σημείωσε και πρόσθεσε πως σε αυτό το ποσό υπάρχει μεγάλη παραοικονομία και φοροδιαφυγή.
«Εάν απ’ αυτή την αξία φορολογούσαμε 10% θα αντλούσαμε 100 δισ. ευρώ», συμπλήρωσε.
Αναφορικά με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ, ο υπουργός τόνισε ότι θα εφαρμοστεί αναδρομικά από το 2011.
Σε ότι αφορά το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, διευκρίνισε ότι δεν θα πλήξει το 80% των δημοσίων υπαλλήλων. Παράλληλα, ανέφερε πως με το νέο μισθολόγιο θα υπάρξει αύξηση των κατώτερων αποδοχών έως και 7%, ενώ στόχος είναι η μείωση της μισθολογικής δαπάνης κατά 20%.
Για την εφεδρεία, υποστήριξε πως δεν κατανοεί πως από τους 900.000 υπαλλήλους στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα δεν πλεονάζει το 3% του προσωπικού και διαβεβαίωσε πως «όλα θα γίνουν με απόλυτα διαφανή τρόπο».
«Ο δημόσιος υπάλληλος που εργάζεται έντιμα δεν έχει τίποτα να φοβηθεί», κατέληξε.
Απαντώντας στη φημολογία περί ενδεχόμενης πτώχευσης ξεκαθάρισε ότι δεν νοείται πτώχευση οποιασδήποτε χώρας της ευρωζώνης, τονίζοντας πως αυτό θα έθετε εν αμφιβόλω την αξιοπιστία του ευρώ.
«Θεσμικό ευαγγέλιο» χαρακτήρισε ο Υποικ τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, εστιάζοντας στην ανάγκη εφαρμογής τους.
Παράλληλα, ο Ευ. Βενιζέλος προανήγγειλε την επιστροφή των ελεγκτών της τρόικας μέσα στην εβδομάδα.
Ιδιαίτερα επικριτικός εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση, κατηγορώντας την ότι ασκεί εύκολη κριτική.
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.