Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Προσθέστε το topontiki.gr ως προτιμώμενη πηγή στη Google
Add topontiki.gr on GoogleΣτο υπουργικό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα την Κυριακή, αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το θέμα της εργασιακής εφεδρείας.
Στο υπουργικό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα την Κυριακή, αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το θέμα της εργασιακής εφεδρείας. Παράλληλα, θα συζητηθεί και το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012, το οποίο θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή, σύμφωνα με τη σχετική συνταγματική πρόνοια.
Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον Πρωθυπουργό, τέθηκε στο τραπέζι η προωθούμενη ρύθμιση για τις αποδείξεις και τον καθορισμό του φορολογητέου εισοδήματος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, ανέφερε πως σχεδόν το σύνολο του υπουργικού συμβουλίου εκτίμησε τις προωθούμενες αλλαγές «ως την πρώτη ουσιαστική προσπάθεια αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής».
«Όποιος έχει ‘καθαρά’ εισοδήματα δεν θα πρέπει να φοβάται τίποτα» υπογράμμισε ο κ. Μόσιαλος, σε σχετική ερωτήση μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, συμπληρώνοντας πως «σε καμία περίπτωση δεν θα φορολογηθούν οι αποταμιεύσεις των Ελλήνων πολιτών». Επιπροσθέτως τόνισε πως επιδίωξη της κυβέρνησης είναι «να διαμορφωθεί ηλεκτρονική βάση δεδομένων με τη δήλωση των καταθέσεων, των ακινήτων και των άυλων περιουσιακών στοιχείων κάθε πολίτη, ώστε να είναι γνωστή η περιουσιακή κατάστασή του και το συνολικό εισόδημά του».
Τα σχετικά μέτρα, σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, θα εξειδικευθούν με το νέο Εθνικό Φορολογικό Σχέδιο, που πρόκειται να καταρτισθεί τις επόμενες εβδομάδες και να εφαρμοστεί από τις αρχές του 2012.
Παπανδρέου: ζωτική είναι η συμφωνία της 21ης Ιουλίου
Ο Γιώργος Παπανδρέου στην εισήγηση του επανέλαβε πως «οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, αυτές και μόνο αυτές, καθορίζουν το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο κινούμαστε», και «σε αυτό πλαίσιο πρέπει να είμαστε συνεπείς».
Συνάμα, τόνισε πόσο «ζωτική είναι η συμφωνία για τη χώρα», καθώς όπως είπε, οι αποφάσεις αυτές, «θα αλλάξουν δεδομένα, θα διασφαλίσουν χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους και θα μειώσουν το βάρος του χρέους», δίνοντας ανάσα στη χώρα.
Ωστόσο, ο Πρωθυπουργός αναγνώρισε πως ο δρόμος για την εφαρμογή της συμφωνίας είναι δύσκολος και μακρύς, παρόλα αυτά, σημείωσε πως: «ήδη οι αλλαγές που αφορούν στο πλαίσιο λειτουργίας του νέου μηχανισμού στήριξης (EFSF) έχουν επικυρωθεί από αρκετά κοινοβούλια»
«Αυτό σημαίνει να είμαστε απόλυτα συνεπείς», είπε και συμπλήρωσε πως: «το γεγονός και μόνο ότι προχωρούν με θετικές αποφάσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη, στα κοινοβούλια των χωρών, οφείλεται στις δικές μας αποφάσεις και αποφασιστικότητα».
Ο Γ. Παπανδρέου θεωρεί πως η αναμόρφωση της Ελλάδας δεν πρόκειται να έρθει απ’ έξω, αλλά «από την κυβέρνηση και από το λαό, μέσα από μια πλατειά – έστω και σιωπηλή – πλειοψηφία, από μια συμμαχία, που απαιτεί ακριβώς αυτές τις μεγάλες αλλαγές». Συμπληρωματικά, χαρακτήρισε «άλλοθι για αδράνεια – ή ακόμα και αντίσταση στις αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα – τη «σεναριολογία».
«Γενναία η στάση των βουλευτών»
Ο πρωθυπουργός, χαιρέτισε τη «γενναία στάση των βουλευτών του Πασόκ» στην πρόσφατη ψηφοφορία στη Βουλή για τη ρύθμιση του τέλους στα ακίνητα: «Μακάρι και άλλες πολιτικές δυνάμεις να είχαν αυτό το θάρρος, να είχαν την ίδια υπευθυνότητα απέναντι στις ιστορικές προκλήσεις, αντί να κρύβονται πίσω από τη δική μας στάση ευθύνης…». «Η δική μας στάση ευθύνης, η δική μας αρραγής ενότητα, η δική μας ισχυρή ψήφος, τους επιτρέπει δυστυχώς κατά μίαν έννοια – να θεωρούν ότι μπορούν ανενόχλητα να λαϊκίζουν, να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και να ακολουθούν συμπεριφορές καιροσκοπικές», πρόσθεσε ο Γ. Παπανδρέου.
Οι ανέξοδες κουβέντες και οι μαγικές λύσεις δεν θα πάνε τη χώρα μπροστά και αυτό το ξέρει ο λαός, σχολίασε ο Πρωθυπουργός ενώ απευθυνόμενος στους υπουργούς του είπε: «Εμείς προχωρούμε το ταχύτερο δυνατόν για να κλείσουμε τις εκκρεμότητες. Και εσείς, δεν πρέπει να αφήσετε τις εκκρεμότητες που έχετε να χρονίζουν. Ο καθένας έχει τις δεσμεύσεις του».
«Ουδείς μπορεί να καπηλεύεται τον πόνο του ελληνικού λαού και να αναμοχλεύει τα πάθη», ανέφερε χαρακτηριστικά κλείνοντας, ενώ απηύθυνε έκκληση προς όλους να συμβάλλουν στην ομαλή οικονομική και κοινωνική ζωή.
Τέλος, ολοκλήρωσε την εισήγησή του με ένα σαφές μήνυμα με πολλούς αποδέκτες: «Η επίκληση της βίας ή της ανομίας, υπονομεύει τα βασικά δικαιώματα του πολίτη και την προοπτική του, γι’ αυτό, όλοι μας πρέπει να κάνουμε το καθήκον μας απέναντι στην κοινωνία, φτιάχνοντας μια Πολιτεία δικαιοσύνης και ευνομίας».
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.