Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Προσθέστε το topontiki.gr ως προτιμώμενη πηγή στη Google
Add topontiki.gr on GoogleΜία ακόμη «τρελή και αδικαιολόγητη» απόφαση της κυβέρνησης, μέσα στις μυριάδες, που έχουμε ζήσει τα τελευταία δύο χρόνια, φέρνει τεράστια ένταση, έως και αγανάκτηση, στο σύνολο του ενεργειακού τομέα.
Μία ακόμη «τρελή και αδικαιολόγητη» απόφαση της κυβέρνησης, μέσα στις μυριάδες, που έχουμε ζήσει τα τελευταία δύο χρόνια, φέρνει τεράστια ένταση, έως και αγανάκτηση, στο σύνολο του ενεργειακού τομέα.
Πρόκειται για την απόφαση να επιβληθεί ειδικός φόρος κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες σε όλο το φάσμα της αγοράς, ξεκινώντας από τους παραγωγούς και φτάνοντας μέχρι τον τελικό καταναλωτή.
Η απόφαση του οικονομικού επιτελείου έφερε τόση αναστάτωση στον ενεργειακό τομέα, που αρκετοί παράγοντες δεν κρύβουν την αγανάκτησή τους, τονίζοντας πως αποτελεί απόφαση – ταφόπλακα για τις απεγνωσμένες προσπάθειες να επιβιώσουν οι ελάχιστες βιομηχανίες μέσα στο σφοδρό κύμα της κρίσης και της εκτεταμένης ύφεσης.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μόνο με τον ΕΦΚ στο φυσικό αέριο ο τελικός καταναλωτής (οικιακός και βιομηχανικός) θα αναγκαστεί να πληρώνει το καύσιμο που χρησιμοποιεί πολύ ακριβότερα, σε μία περίοδο κατά την οποία όλα τα εισοδήματα (είτε από μισθούς είτε από άλλες δραστηριότητες) έχουν μειωθεί τουλάχιστον κατά 30%!
Το αυξημένο κόστος πλήττει τους πάντες. Συγκεκριμένα:
1 Τα νοικοκυριά θα αναγκαστούν να πληρώσουν από 25% έως και 40% περισσότερα σε ετήσια βάση για να καλύψουν το κόστος των αυξημένων τιμολογίων (πλέον δεν υπολογίζονται με βάση την τιμή του πετρελαίου κίνησης, αλλά βάσει του κόστους προμήθειας του καυσίμου από τη ΔΕΠ), ενώ επιβαρύνονται με αυξημένο ΦΠΑ και με τον ΕΦΚ.
2 Οι βιομηχανίες που καταναλώνουν φυσικό αέριο θα δουν το κόστος παραγωγής να αυξάνεται, σε μία περίοδο που επιχειρούν να κατεβάσουν όλους τους δείκτες, ώστε να μπορέσουν να προσφέρουν τα προϊόντα τους σε ανταγωνιστικές τιμές, κυρίως στις διεθνείς αγορές.
3 Η ΔΕΗ θα επιβαρυνθεί με περίπου 200 εκατ. ευρώ, μόνο από την απόφαση της κυβέρνησης για την επιβολή του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο. Ως γνωστόν, η επιχείρηση ηλεκτρισμού είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής στη χώρα και παλεύει να διατηρήσει το κόστος παραγωγής σε χαμηλά επίπεδα, ώστε να μπορέσει να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της σε μία δύσκολη συγκυρία.
4 Οι ιδιώτες παραγωγοί ηλεκτρισμού βλέπουν την αγορά να παραμένει με μεγάλες στρεβλώσεις και ξαφνικά να τους επιβάλλεται ένας ακόμη φόρος, που έρχεται να «καθίσει» πάνω στο αυξημένο κόστος παραγωγής.
Πρόσθετο κόστος
Με άλλα λόγια, κανείς από τους παράγοντες που συμμετέχουν στην αλυσίδα της ενεργειακής αγοράς (από τον παραγωγό έως τον τελικό καταναλωτή) δεν ωφελείται από τον νέο φόρο στα καύσιμα. Ούτε μπορούν να πεισθούν από τους ισχυρισμούς του οικονομικού επιτελείου πως πρόκειται για προσωρινό μέτρο κι η εφαρμογή του επιτάσσεται από τις ιδιαίτερα μεγάλες δυσκολίες που βιώνει η χώρα!
Αντίθετα, οι πάντες είναι απόλυτα πεπεισμένοι πως ό,τι μέτρο αποφασίζεται σήμερα θα μείνει για πάντα, φέρνοντας καταστροφικές συνέπειες για το σύνολο της οικονομίας και της κοινωνίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις αρχές Σεπτεμβρίου ακόμη και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) προστέθηκε στο… κίνημα των αντιτιθέμενων με τον ειδικό φόρο στο φυσικό αέριο, όπως έχει αναφέρει το «Π» σε ρεπορτάζ εκείνης της περιόδου.
Όπως αναφέραμε τότε, ο θεματοφύλακας της απελευθέρωσης της αγοράς, με γνωμοδότησή του υπογράμμιζε πως η επιβολή του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται στην ηλεκτροπαραγωγή, θα δημιουργήσει ένα πρόσθετο κόστος, το οποίο θα κληθεί να πληρώσει ο καταναλωτής, είτε πρόκειται για οικιακό είτε για βιομηχανικό.
Μάλιστα, από τότε, δηλαδή εδώ κι ενάμιση μήνα, η ΡΑΕ προχωρούσε και σε μία πολύ σημαντική διαπίστωση: Το κόστος για τον τελικό καταναλωτή θα είναι σημαντικά μεγαλύτερο από τα έσοδα που θα εισπράξει το Δημόσιο από την επιβολή του φόρου.
Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τη ΡΑΕ, πως δημιουργείται το πεδίο για νέες στρεβλώσεις στο σύνολο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, σε μία περίοδο κατά την οποία όλοι – από την κυβέρνηση έως και το τελευταίο στέλεχος – ορκίζονται στο Ευαγγέλιο πως θέλουν να δημιουργήσουν υγιείς συνθήκες λειτουργίας της αγοράς!
Έτσι, η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο ταμπουρώνονται πίσω από την κρίση και τις επιταγές της τρόικας, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει άλλη λύση για να μαζέψει έσοδα, απορρίπτοντας ακόμη και το τελευταίο αξίωμα της οικονομικής θεωρίας που λέει ότι η επιβολή πρόσθετων φόρων φέρνει αύξηση των τιμών και μείωση της κατανάλωσης, με επακόλουθο τα λιγότερα έσοδα από τη φορολογία…
Πέρα από τις επιπτώσεις στην τσέπη του μέσου καταναλωτή, ωστόσο, το πρόβλημα γίνεται πολύ μεγαλύτερο στις ελάχιστες βιομηχανίες που απέμειναν σε αυτόν τον τόπο.
Όπως λένε χαρακτηριστικά τα στελέχη τους, «κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να “σκοτώσουν” τις ελληνικές επιχειρήσεις», σε μία περίοδο κατά την οποία θα έπρεπε όλες οι αποφάσεις κι όλες οι κινήσεις να συμβάλλουν στην προσπάθεια η παραγωγή στην Ελλάδα να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων, ώστε να μπορέσουν να βρουν νέες αγορές στο εξωτερικό, εφόσον η εγχώρια αγορά ψυχορραγεί, ως αποτέλεσμα της δραστικής περικοπής των εισοδημάτων.
Με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στον τομέα αυτό, έχει κατορθώσει το ακατόρθωτο, αυτό που ανέφερε το «Π» πριν από μερικές εβδομάδες ως ορατό ενδεχόμενο: Να συσπειρώσει εναντίον των αποφάσεών της ακόμη και εκείνους που θεωρητικά έχουν αντίθετα συμφέροντα μεταξύ τους. Έχει οδηγήσει στη μεγάλη ομάδα των αγανακτισμένων ακόμη και επιφανείς πολίτες αυτής της χώρας, επιχειρηματίες που περίμεναν, παράλληλα με την περιοριστική πολιτική, να υπάρξουν και αποφάσεις για το «άνοιγμα» των αγορών και τη δημιουργία συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού.
Το τελευταίο διάστημα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι των επιχειρήσεων λένε ανοικτά πως αυτή η κατεύθυνση οδηγεί σε πλήρη απαξίωση και της τελευταίας βιομηχανικής μονάδας που παραμένει σε ελληνικά χέρια, με αποτέλεσμα να δίνεται η ευκαιρία στους ξένους κολοσσούς να αποκτήσουν αυτές τις μονάδες για ένα ξεροκόμματο.
Αυτό το ενδεχόμενο δεν θα αποβεί μόνο εις βάρος των επιχειρηματιών που θα πουλήσουν, αλλά μακροπρόθεσμα θα δώσει ένα θανατηφόρο χτύπημα συνολικά στην ελληνική οικονομία, η οποία θα απομείνει χωρίς παραγωγικά στηρίγματα, με πλήρη αφελληνισμό της βιομηχανίας και όλων των δραστηριοτήτων που συνθέτουν τη λειτουργία μίας οικονομίας.
Εάν αυτός είναι ο στόχος τους, δεν έχουν παρά να μας το πουν ανοικτά. Και γι’ αυτό θα κριθούν!
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.