search
ΤΡΙΤΗ 08.09.2026 13:32
MENU CLOSE

Ζητούν μείωση μισθών

12.11.2011 16:53
Ζητούν μείωση μισθών - Media

Προσθέστε το topontiki.gr ως προτιμώμενη πηγή στη Google

Add topontiki.gr on Google

Σε μείωση του μισθολογικού τους κόστους προχωρά η πλειονότητα των διοικήσεων των τραπεζών. Η γαλλική διοίκηση της Geniki Bank, έπειτα από προειδοποιήσεις μηνών, έστειλε εξώδικο προς τον σύλλο­γο εργαζομένων της τράπεζας καλώντας τους να υπογράψουν μείωση μισθών 15% και να απαντήσουν έως τις 10 Νοεμβρίου.

Σε μείωση του μισθολογικού τους κόστους προχωρά η πλειονότητα των διοικήσεων των τραπεζών. Η γαλλική διοίκηση της Geniki Bank, έπειτα από προειδοποιήσεις μηνών, έστειλε εξώδικο προς τον σύλλο­γο εργαζομένων της τράπεζας καλώντας τους να υπογράψουν μείωση μισθών 15% και να απαντήσουν έως τις 10 Νοεμβρίου. Παρόμοια είναι και η κατάσταση στην Εμπορική Τράπεζα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της τράπεζας αποφάσισε να προχωρήσει σε περιορισμό του συνολικού κόστους ετήσιας μισθοδοσίας περίπου κατά 20%, κατά 50 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης και της εργο­δοτικής εισφοράς.

H πρόταση της διοίκησης της τράπεζας αναφέρει την κατάργηση του επιχειρησιακού επιδόματος 11,76%, την παύση της επιχορήγησης πολιτιστικών, την κατάργηση προσαύξησης επιδόματος ισολογισμού (770 ευρώ κατά άτομο) και την κατάργηση της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης (γαλοπούλα και αρνί).

Επίσης, για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων προτείνει την κατάρ­γηση του ανθυγιεινού επιδόματος χώρου, του επιδόματος διπλής συ­γκοινωνίας, του τουριστικού επιδόματος κ.ά. Γενικότερα, ορίζεται ανώτατο όριο μηνιαίων αποδοχών μετά τις περι­κοπές στα 6.000 ευρώ μεικτά για τους διευθυντές διευθύνσεων και στα 5.000 ευρώ μεικτά για τους διευθυντές τομέων, ενώ δεν υπόκει­νται σε καμία περικοπή όσοι έχουν μηνιαίες αποδοχές κάτω των 1.400 ευρώ μεικτά. Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, οι αλλαγές αυτές αφο­ρούν περίπου 200 άτομα.

Στην Εθνική Τράπεζα η διοίκηση συζητά με τους εργαζομένους και έχει προχωρήσει στη μείωση ή και στην κατάργηση κάποιων επιδομά­των, ανάλογα πάντα με τη μισθολογική κλίμακα. Στην Τράπεζα Πειραιώς έχει ήδη γίνει μείωση μισθού στα ανώτερα και ανώτατα στελέχη έως και 25%, ενώ γίνονται συζητήσεις και για περι­κοπή μισθού και στα υπόλοιπα μισθολογικά κλιμάκια. Στην Alpha Bank υπάρχουν συζητήσεις, μειώνονται επιδόματα όχι ορι­ζόντια, αλλά όπου υπάρχει συμφωνία, χωρίς ωστόσο οι περιπτώσεις να είναι κραυγαλέες. Μάλιστα, τόσο στην Alpha Bank όσο και στην Eurobank, στην οποία έχουν γίνει περικοπές, το θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει μετά τη δημιουργία της ενιαίας Alpha – Eurobank. Στη Marfin έχουν μειωθεί κατά 15% οι μισθοί των εργαζομένων με απολαβές άνω των 2.500

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 08.09.2026 13:32