search
ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 05:52
MENU CLOSE

Η ελληνική κρίση με τα «μάτια» του Σάντος

22.11.2011 13:30
Η ελληνική κρίση με τα «μάτια» του Σάντος - Media

Στο πορτογαλικό τηλεοπτικό σταθμό «TVI24» μίλησε ο Φερνάντο Σάντος για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Είναι εντυπωσιακό με πόση ακρίβεια κατανοεί και εξηγεί ο Πορτογάλος τεχνικός την κατάσταση στη χώρα μας, την ώρα που πολλοί από εμάς «ψαχνόμαστε».

Στο πορτογαλικό τηλεοπτικό σταθμό «TVI24» μίλησε ο Φερνάντο Σάντος για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Είναι εντυπωσιακό με πόση ακρίβεια κατανοεί και εξηγεί ο Πορτογάλος τεχνικός την κατάσταση στη χώρα μας, την ώρα που πολλοί από εμάς «ψαχνόμαστε».

Αναλυτικά η συνέντευξη του Σάντος:

«Δεν μπορώ να πω ότι μέρα με την ημέρα τα πράγματα αλλάζουν δραματικά. Είναι ένα ζήτημα της φυσιογνωμίας των ανθρώπων. Είναι ζήτημα κουλτούρας. Στον Έλληνα αρέσει πολύ να συνομιλεί, να συναθροίζεται»

«Ο καταναλωτισμός εδώ είναι εντελώς διαφορετικός. Σας δίνω ένα παράδειγμα. Ο καφές στην Ελλάδα κοστίζει 3,4 ευρώ και μπορεί να φτάσει και μέχρι τα 5»

«Το 16,5% των ανέργων, είναι ένα θεωρητικό νούμερο, μπορεί και να μην είναι αυτός ο αριθμός»

«Η βενζίνη κόστιζε 0,90 ευρώ το λίτρο και τώρα κοστίζει 1,7. Τα πράγματα χειροτέρεψαν δραματικά μετά την είσοδο στο ΔΝΤ»

«Έκαναν αρχικά πολλά λάθη οι Έλληνες, όσον αφορά την τάξη στα δημοσιονομικά τους και το ΔΝΤ ήρθε, ο κόσμος το αποδέχθηκε και ήθελε να προχωρήσει μπροστά. Στη συνέχεια όμως οι περικοπές άρχισαν να γίνονται βάναυσες και τίποτα δεν άλλαξε. Ο κόσμος αντιλήφθηκε ότι δεν πρέπει να συνεχιστεί αυτή η πρακτική»

«Έπειτα από τρεις ή τέσσερις μήνες, τέθηκε το ζήτημα αν πρέπει ή όχι η Ελλάδα να αφήσει το ευρώ. Το 30% αντιτίθεται στους Γερμανούς και δηλώνει πως δεν ενδιαφέρεται για το αν θα βγει η χώρα από το ευρώ, αλλά το 70% δεν θέλει να γίνει αυτό, καθώς φοβάται ακόμη χειρότερες καταστάσεις. Τώρα το να είσει υπέρ του ευρώ είναι διαφορετικό».

«Επιβλήθηκε ο φόρος ακινήτων, που κυμαίνεται από 1% έως 5% και επιβλήθηκε σε όλους, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες κατοικιών να πληρώσουν από 10-12 ευρώ το τετραγωνικό έως 60, μέσω του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος. Είναι κάτι εντελώς βάρβαρο. Αν δεν πληρώσεις σου κόβουν το ρεύμα»

«Σίγουρα η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Πιστεύω ότι περιμένουν ένα θαύμα να συμβεί. Η συλλογή φόρων μειώνεται, παρά την αύξησή τους. Φτάνουν τα πράγματα σε αδιέξοδο. Πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη στην οικονομία. Θα γίνουν κάποιες ιδιωτικοποιήσεις, αλλά πρέπει να βρεθεί τρόπος να δοθεί ώθηση στην οικονομία. Τα τελευταία 15 χρόνια η Ελλάδα έχει ζήσει μέσω της εσωτερικής κατανάλωσής της και του τουρισμού της. Αλλά τώρα αυτό δεν είναι αρκετό»

«Στην Αθήνα υπάρχει ένα δυναμικό γκρουπ αναρχικών, που πάντοτε έχει σημαντικό “βάρος” και διαδηλώνει πιο δυναμικά, αλλά ο πιο ακριβής όρος είναι… πιο βίαια. Στην Πορτογαλία δεν έχουμε τέτοια κουλτούρα»

«Μέσω του ποδοσφαίρου οι Έλληνες… ξεφεύγουν από όλα αυτά, κάτι που είναι πολύ σημαντικό. Αισθάνονται ικανοί και δυνατοί».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 01:07