search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 15:01
MENU CLOSE

Ηλιακή καταιγίδα

16.03.2012 07:54
Ηλιακή καταιγίδα - Media

Τα τελευταία χρόνια η παρουσία της σκανδιναβικής αστυνομικής φιλολογίας κερδίζει το ενδιαφέρον του κοινού και εκτός συνόρων. Η μεγάλη δε επιτυχία με­ρικών συγγραφέων κίνησε το ενδιαφέρον της αμερι­κάνικης κινηματογραφικής βιομηχανίας!

Asa Larsson

Μετάφραση: Γρηγόρης Κονδύλης Εκδόσεις: Μετάιχμιο Σελ.: 376

Τα τελευταία χρόνια η παρουσία της σκανδιναβικής αστυνομικής φιλολογίας κερδίζει το ενδιαφέρον του κοινού και εκτός συνόρων. Η μεγάλη δε επιτυχία με­ρικών συγγραφέων κίνησε το ενδιαφέρον της αμερι­κάνικης κινηματογραφικής βιομηχανίας! Γενικά, μέσα από τα αστυνομικά μυθιστορήματα της τελευταίας γενιάς των Σκανδιναβών φανερώνεται μια διαφορε­τική κοινωνική πραγματικότητα από αυτή που είχαμε εμπεδώσει, όπου πρώτο και μοναδικό ρόλο είχε το κοινωνικό κράτος και το υψηλό επίπεδο ζωής που φάνταζε αψεγάδιαστο σαν το απάτητο χιόνι. Αυτή την ιδανική εικόνα ανέτρεψε η αστυνομική λογοτεχνία, αποκαλύπτοντας, εκτός από τον… δολοφόνο, και τις σκοτεινές πλευρές των προηγμένων αυτών κοινωνιών. Η Άσα λάρσον εκμεταλλεύτηκε την άδεια μητρότητας και έγραψε το πρώτο της βιβλίο, την «Ηλιακή καταιγί­δα», όπου πρωταγωνιστεί η Ρεμπέκα Μάρτινσον, μια ιδιότυπη ηρωίδα, δικηγόρος φορολογικών υποθέσε­ων. Μέσα στο έργο γίνεται φανερό ότι η η ρωίδα είναι μια γυναίκα δίχως ιδιαίτερες δεξιότητες στην εξιχνίαση εγκλημάτων. Παρά ταύτα, εμπλέκεται στην υπόθεση της δολοφονίας ενός νεαρού πάστορα. Στην πόλη της Κίρουνα δολοφονείται μέσα στην εκκλησία της αίρε­σης «Πηγή της Δύναμης» ο πάστορας και η αδελφή του θύματος καλεί τη φίλη της Ρεμπέκα Μάρτινσον από τη Στοκχόλμη για συμπαράσταση και βοήθεια. Ταυτό­χρονα, την υπόθεση αναλαμβάνει να εξιχνιάσει με την «κοιλιά στο στόμα» μια αστυνομικός, η Αννα – Μαρία Μέλα, η οποία βρίσκεται σε κατάσταση προχωρημέ­νης εγκυμοσύνης! Η άφιξη της Ρεμπέκα στη γενέθλιά της πόλη, την παγωμένη Κίρουνα, έχει το δικό της ψυχολογικό κόστος, μιας και έρχονται στην επιφάνεια προσωπικές δυσάρεστες αναμνήσεις. Με αφορμή την έρευνα για τον φόνο, η συγγραφέας σχολιάζει δηκτικά τις παθογένειες της ερμητικά κλειστής κοινωνίας με τα ένοχα μυστικά και την έντονη διάθεση συγκαλύψεως όσων αυτά κρύβουν.

Ξενοφών Μπρουντζάκης [email protected]

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 14:59