search
ΤΡΙΤΗ 01.09.2026 13:06
MENU CLOSE

Μόντι: Προς το συμφέρον όλων να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ

13.09.2012 13:18
Μόντι: Προς το συμφέρον όλων να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ - Media

Προσθέστε το topontiki.gr ως προτιμώμενη πηγή στη Google

Add topontiki.gr on Google

«Είναι προς το συμφέρον όλων να παραμείνει η Ελλάδα εντός του ευρώ», τόνισε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι, σε συνέντευξή που παραχώρησε στην αμερικανική εφημερίδα Washington Post, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι πρωθυπουργός και μετά τις εκλογές της ερχόμενης άνοιξης.

«Είναι προς το συμφέρον όλων να παραμείνει η Ελλάδα εντός του ευρώ», τόνισε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι, σε συνέντευξή που παραχώρησε στην αμερικανική εφημερίδα Washington Post, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι πρωθυπουργός και μετά τις εκλογές της ερχόμενης άνοιξης.

«Δεν προβλέπεται καμία διαδικασία για να βγει η Ελλάδα από το ενιαίο νόμισμα», πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, σύμφωνα με τον οποίο «η Αθήνα, φυσικά, πρέπει να συνεχίσει τη βαθιά διαδικασία φορολογικής πειθαρχίας και διαρθρωτικών αλλαγών που έχει ξεκινήσει».

Ο Μόντι επισήμανε ότι «Αυτό που πετυχαίνουν οι Έλληνες δεν φτάνει στις απαιτήσεις της ΕΕ και του ΔΝΤ, αλλά είναι αξιοσημείωτο. Κανονικά χρειάζεται μία γενιά για την αλλαγή στην κουλτούρα και τις πολιτικές του είδους που θέλουμε από την Ελλάδα μέσα σε 3-4 χρόνια. Υπό αυτή την έννοια δεν είναι ρεαλιστικό να σκεφθούμε ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί πλήρως όλες τις δεσμεύσεις, αλλά είναι ρεαλιστικό να πιστεύουμε ότι μπορεί να φτάσει σε ένα επίπεδο αρκετά υψηλό, επώδυνο, αλλά αναγκαίο».

Σε ερώτηση της Washington Post σχετικά με το ποια χώρα θα ακολουθούσε, μετά μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας, ο Ιταλός πρωθυπουργός, απάντησε ότι «αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους είναι προς το συμφέρον όλων, να παραμένει, η Ελλάδα, εντός του Ευρώ».

Απαντώντας σε ερώτημα για την συνέχιση της θητείας του μετά την άνοιξη, οπότε και λήγει η εντολή της κυβέρνησης του, ο Μόντι είπε ότι δεν έχει πάρει αποφάσεις για το μέλλον: «Έχω επικεντρωθεί στην διακυβέρνηση της χώρας, τους δύσκολους αυτούς μήνες. Αλλά το συγκεκριμένο πολιτικό μέλλον στο οποίο έχω αφιερωθεί τελειώνει την επόμενη άνοιξη».

Σε άλλο σημείο επισημαίνει ότι είναι οδυνηρό για την κυβέρνηση να ζητά από τους πολίτες να συμμορφωθούν. «Ίσως αν ήμασταν κανονική, πολιτική κυβέρνηση, θα ήταν δυσκολότερο», εκτιμά και σημειώνει ότι είναι σημαντικό για τον ίδιο και τους υπουργούς να αποστασιοποιηθούν από τα μελλοντικά.

Για τις μεταρρυθμίσεις και το ενδεχόμενο πισωγύρισμα αν δεν παραμείνει στην πρωθυπουργία, ο Μόντι εκφράζει την ανησυχία του. Ελπίζει, πάντως, ότι δεν θα συμβεί αυτό. «Η Ιταλία, όπως και άλλες χώρες, εργάζονται μέσα σε ευρωπαϊκούς περιορισμούς που περιορίζουν το βαθμό ευφάνταστων πολιτικών που μπορεί να προωθήσει μία βουλή ή μία κυβέρνηση», σημειώνει.

Σχετική πρόταση για μία νέα θητεία διατυπώθηκε από το κεντρώο κόμμα Udc ενώ κορυφαίοι πολιτικοί όπως ο Ρομάνο Πρόντι βλέπουν τον Μόντι (ή ίσως κάποιον από τους υπουργούς του) σαν το πρωθυπουργό ενός συνασπισμού κομμάτων αν μετεκλογικά δεν προκύψει βιώσιμο σχήμα.

Άτυπη ψήφο εμπιστοσύνης στον Μόντι δίνουν και πολιτικοί και επιχειρηματίες που συναντήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στο θέρετρο της λίμνης Κομό: η συντριπτική πλειοψηφία τους εμφανίστηκε να συμφωνεί με μία δεύτερη θητεία.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να ζητήσει η Ιταλία να ενταχτεί στο μηχανισμό απεριόριστων αγορών της ΕΚΤ, ο Ιταλός πρωθυπουργός σημειώνει ότι η χώρα του «δεν πρόκειται να ζητήσει από την Τράπεζα να αγοράσει τα ομόλογα του δημοσίου της, διότι, στην παρούσα φάση, δεν το θεωρεί αναγκαίο».

Πάντως, όπως πρόσθεσε, «η ανακοίνωση και μόνο ότι το μέσο αυτό παρέμβασης είναι διαθέσιμο, μείωσε σημαντικά το σπρεντ ανάμεσα στα ομόλογα του δημοσίου της Γερμανίας και εκείνα της Ιταλίας και της Ισπανίας. Πρόκειται για την απόδειξη ότι οι αγορές είχαν ανάγκη από ένα μήνυμα, με την Κεντρική Τράπεζα έτοιμη να παρέμβει για να προστατέψει τη σταθερότητα των αγορών. Με κάποιες, βέβαια, προϋποθέσεις».

 

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 01.09.2026 13:06