search
ΤΡΙΤΗ 01.09.2026 11:09
MENU CLOSE

«Τελειώνουν» την ειδική σύνταξη των συνδικαλιστών

18.09.2012 11:22
«Τελειώνουν» την ειδική σύνταξη των συνδικαλιστών - Media

Προσθέστε το topontiki.gr ως προτιμώμενη πηγή στη Google

Add topontiki.gr on Google

Καταργείται η καταβολή ειδικής σύνταξης λόγω συνδικαλιστικής ιδιότητας από την 1η Νοεμβρίου 2012, σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Εργασίας. «Άνθρακες ο θησαυρός του κ. υπουργού», σχολίασε η ΓΣΕΕ.

Καταργείται η καταβολή ειδικής σύνταξης λόγω συνδικαλιστικής ιδιότητας από την 1η Νοεμβρίου 2012, σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Εργασίας.

Η συγκεκριμένη καταβολή στους συνδικαλιστικούς αντιπρόσωπους έχει θεσμοθετηθεί από το 1937 (με τον αναγκαστικό νόμο 971/1937) και αφορά τους πρόεδρους και γενικούς γραμματείς πρωτοβάθμιων, δευτεροβάθμιων συνδικαλιστών οργανώσεων καθώς και τα μέλη της διοίκησης της ΓΣΕΕ με 12ετή θητεία οι οποίοι είχαν αποκτήσει μία από τις παραπάνω ιδιότητες μέχρι και το 1999.

Η σύνταξη αυτή, που χορηγείται από το επικουρικό ταμείο του ΙΚΑ χρηματοδοτείται με ποσοστό επί των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλονται στο ΙΚΑ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η παραπάνω απόφαση, που εντάσσεται στις προσπάθειες εξορθολογισμού του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, θα επιφέρει εξοικονόμηση πόρων, ενώ «συνιστά μια απόφαση δικαιοσύνης και ισότητας που συνεισφέρει στην ενδυνάμωση του κύρους και της αξιοπιστίας του συνδικαλιστικού κινήματος».

Για «επικοινωνιακές τυμπανοκρουσίες για ανύπαρκτα θέματα» κάνει λόγο η ΓΣΕΕ σχολιάζοντας την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας για την κατάργηση της ειδικής σύνταξης σε συνδικαλιστικούς εκπροσώπους.

Όπως τονίζει η Συνομοσπονδία, η απόφαση του κ. Βρούτση, δεν αφορά τους εν ενεργεία συνδικαλιστές, αλλά «μερικές δεκάδες» παλιούς συνδικαλιστικούς εκπροσώπους. «Θα ήταν καλύτερα (σ.σ. ο κ. Βρούτσης) αντί φανφαρόνικων ενεργειών για θέματα ανύπαρκτα, για θέματα που δεν αφορούν τους εν ενεργεία συνδικαλιστές (αλλά μόνο μερικές δεκάδες παλαιούς πριν το 1999 και με τη θέση των συνδικάτων να είναι απόλυτη και ξεκάθαρη από το Συνέδριο της ΓΣΕΕ το 1982 για κατάργηση αυτής της απαράδεκτης ρύθμισης) να επιδεικνύει τον ίδιο ζήλο και ευαισθησία υπερασπιζόμενος τα συμφέροντα των εργαζόμενων και των συνταξιούχων και όχι να προσχωρεί σε όλα όσα απαιτεί η τρόικα για την Εθνική Σύμβαση, τον κατώτερο μισθό, τις ασφαλιστικές και εργασιακές ανατροπές», επισημαίνει.

Διαμηνύει επίσης ότι οι απεργίες και οι αγώνες των συνδικάτων δεν πρόκειται να υποσταλούν «από τέτοιου είδους στοχοποιήσεις και συκοφαντικές επιθέσεις» και καταλήγει: «Άνθρακες ο θησαυρός του κ. υπουργού».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 01.09.2026 11:03