search
ΤΡΙΤΗ 01.09.2026 09:17
MENU CLOSE

Απάντηση σε δημοσίευμα

23.09.2012 13:29
Απάντηση σε δημοσίευμα - Media

Προσθέστε το topontiki.gr ως προτιμώμενη πηγή στη Google

Add topontiki.gr on Google

Από τον Κίμωνα Στεριώτη, διευ­θυντή Τύπου και ΜΜΕ της ΔΕΗ, λάβαμε την παρακάτω απάντη­ση σε δημοσίευμά μας της περασμέ­νης εβδομάδας με τίτλο «Η κυβερνη­τική μούγγα για τη ΔΕΗ συνεχίζεται», το οποίο ο Κ. Στεριώτης θεωρεί ανα­κριβές και παραθέτει τα δικά του επι­χειρήματα:

Από τον Κίμωνα Στεριώτη, διευ­θυντή Τύπου και ΜΜΕ της ΔΕΗ, λάβαμε την παρακάτω απάντη­ση σε δημοσίευμά μας της περασμέ­νης εβδομάδας με τίτλο «Η κυβερνη­τική μούγγα για τη ΔΕΗ συνεχίζεται», το οποίο ο Κ. Στεριώτης θεωρεί ανα­κριβές και παραθέτει τα δικά του επι­χειρήματα:

Για την υπεύθυνη ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού σας παραθέτου­με τα ακόλουθα στοιχεία:

1 Σχετικά με την πορεία της μετοχής της ΔΕΗ: H τιμή της μετοχής της ΔΕΗ, παρουσιάζει από την αρχή του 2010  μέχρι και την 7η Σεπτεμβρίου 2012 πτώση 75,6%, αντίστοιχη με αυ­τή του δείκτη FTSE20 του Χ.Α. που εμ­φανίζει πτώση 77,5%, ενώ ο δείκτης των Τραπεζών παρουσίαζε πτώση 91% την ίδια περίοδο.

Αναφορικά με την πορεία της τιμής της μετοχής, θα πρέπει να ληφθεί υπό­ψη ότι, εκτός από τα οικονομικά απο­τελέσματα και τις προοπτικές, η τιμή της μετοχής επηρεάζεται και από το γενικότερο αρνητικό οικονομικό περι­βάλλον και τις υφεσιακές πιέσεις που επικρατούν αυτή την περίοδο στην Ελ­λάδα.

2 Σε ό,τι αφορά την οικονομική πο­ρεία της Επιχείρησης: Το δημοσί­ευμα κάνει σύγκριση μεταξύ του α’ εξαμήνου 2012 και του αντίστοιχου του 2011 και για το λόγο αυτό παρα­θέτουμε τα αντίστοιχα στοιχεία. Η επι­δείνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων και συγκεκριμένα η μείωση της κερδοφορίας κατά 138,5 εκατ. μεταξύ του α’ εξαμήνου 2012 και α’ εξαμήνου 2011 οφείλεται κυρίως στη μεταβολή εξωγενώς προσδιοριζόμε­νων παραγόντων όπως:

♦  πρόσθετη επιβάρυνση ύψους 108 εκατ. ευρώ από τον ειδικό φόρο κατα­νάλωσης στο φυσικό αέριο, το μαζούτ και το ειδικό τέλος λιγνίτη, φόροι που δεν υπήρχαν το α’ εξάμηνο του 2011,

επιπλέον χρέη ύψους 43,9 εκατ. ευ­ρώ από τρίτους προμηθευτές (Energa, Hellas Powe r) που ανέστειλαν τη λει­τουργία τους,

♦  πρόσθετη Επιβάρυνση από τον μη­χανισμό ανάκτησης μεταβλητού κό­στους τρίτων παραγωγών ύψους 84,4 εκατ. ευρώ (ενώ το α’ εξάμηνο του 2011 ήταν 40,3 εκατ. ευρώ εκτινάχθη­κε σε 124,7 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2012).

Αντίθετα, ενδογενώς προσδιοριζό­μενοι παράγοντες, όπως η συνολική μισθοδοσία μειώθηκε περαιτέρω κατά 93,3 εκατ. ευρώ, μεταξύ των δύο περι­όδων (-14,7%).

Σημειώνεται ότι οι συνεχόμενες μει­ώσεις από το 2009 και μετά, είχαν σαν αποτέλεσμα, η μέση ανά εργαζόμενο μισθολογική δαπάνη να έχει ήδη μειω­θεί κατά 36%, ενώ η συνολική μισθο­δοσία το 2012 εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένη κατά 650 εκατ. ευρώ περί­που.

3 Σχετικά με την αναχρηματοδότηση δανείων: Το δημοσίευμα κάνει λό­γο για «αδυναμία της Επιχείρησης να αναχρηματοδοτήσει το δανεισμό της». Εντούτοις, μέσα σε ένα δυσμενές χρη­ματοοικονομικό περιβάλλον, το α’ εξά­μηνο του 2012 επιτεύχθηκε η αναχρη­ματοδότηση δανείων ύψους 740 εκατ. ευρώ. Προφανώς ο συντάκτης του ανυ­πόγραφου κειμένου είναι πολύ μακριά από τη σημερινή χρηματοοικονομική πραγματικότητα, αφού φαίνεται να αγνοεί τα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστη­μα και τις πρωτοφανείς ελλείψεις δα­νειακών κεφαλαίων.

4 Σε ό,τι αφορά το Τέλος ΑΠΕ και το παντελώς ανακριβές αναφερόμε­νο στο δημοσίευμα ότι «…μας έβαλαν επιπλέον διπλάσιο τέλος για την οικολο­γική ενέργεια…»: Όλοι ξέρουν σε αυτή τη χώρα – εκτός του συντάκτη του σχε­τικού κειμένου – ότι το ύψος του Ειδι­κού Τέλους ΑΠΕ αποφασίζεται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Πρέπει να διευκρινιστεί ότι, όπως και με τα Δημοτικά Τέλη και το τέλος υπέρ ΕΡΤ, έτσι και με το Ειδικό Τέλος ΑΠΕ, η ΔΕΗ απλώς συνεισπράττει το τέλος αυτό, το οποίο στη συνέχεια αποδίδει στους παραγωγούς ΑΠΕ. Σημειώνεται ότι το εν λόγω τέλος αποδίδεται από την Επιχείρηση ακόμη και όταν δεν έχει εισπραχθεί, όπως δυστυχώς, γίνεται και με άλλα τέλη και φόρους. Το γεγο­νός αυτό, και ειδικά στην τρέχου­σα δυσμενή οικονομική συγκυρία, αναγκάζει την Επιχείρηση είτε να χρησιμοποιεί τη δική της πολύτι­μη ρευστότητα ή να καταφεύγει σε ακριβό δανεισμό προκειμένου να πλη­ρώσει τα τέλη αυτά σε τρίτους, επιβα­ρύνοντας αντίστοιχα τα οικονομικά της αποτελέσματα με τόκους.

5 Σχετικά με τους Ανταγωνιστές και την αναφορά που γίνεται στο δημο­σίευμα ότι «…Ωστόσο το κλείσιμό τους (Energa, Hellas Power) (όπως και η απο­χώρηση της Verbund από τη χονδρική) δεν έφτασε για να ορθοποδήσει η Επι­χείρηση» επισημαίνονται τα ακόλουθα:

Ο λόγος της εξόδου των τρίτων προ­μηθευτών από την αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας είναι το γεγονός ότι, η εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί ζημιογόνο δραστηριότητα με βάση τις υφιστάμενες τιμές χονδρικής και λιανικής αγοράς όπως προκύπτει και από τα λογιστικά διαχωρισμένα αποτελέσματα της ΔΕΗ, όπου η ζημία της δραστηριότητας της Εμπορίας ΔΕΗ διευρύνθηκε από 134,4 εκατ. ευρώ σε 437,3 εκατ. ευρώ μεταξύ των δύο εξα­μήνων των ετών 2011 και 2012, γεγο­νός που καταδεικνύει ότι, αν δεν υπάρ­ξει σύνδεση μεταξύ των τιμών χονδρεμπορικής και λιανικής αγοράς δεν μπο­ρεί να αναπτυχθεί υγιής ανταγωνισμός στη λιανική αγορά.

6 Σχετικά με την αναφορά που γίνε­ται στο δημοσίευμα σε ό,τι αφορά τιμολόγια προσωπικού υπογραμμίζε­ται ότι: Η αναλογιστική πρόβλεψη – δη­λαδή, η εκτίμηση-πρόβλεψη σε βάθος χρόνου – για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στο προσωπικό του Ομίλου ΔΕΗ, με μειωμένο τιμολόγιο έχει δη­μιουργηθεί από την εισαγωγή της ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο το 2001 και δεν επηρεάζει τα κοστολογικά στοιχεία που υποβάλλονται στη ΡΑΕ για τη δια­μόρφωση των τιμολογίων.

 

Μεγάλες επενδύσεις μέσα στην κρίση

Δημιουργεί εύλογες απορίες η σκο­πιμότητα του χαρακτηρισμού που γίνε­ται στο δημοσίευμα για ΔΕΗ, σύμφωνα με το οποίο είναι «…μεγάλος ασθενής του επιχειρείν…», όταν μέσα σε μια βαθειά και παρατεταμένη ύφεση που διαρκεί έξι χρόνια, η Επιχείρηση πραγ­ματοποιεί ένα πολύ μεγάλο επενδυτι­κό πρόγραμμα ανάπτυξης νέων και εκ­συγχρονισμού υφισταμένων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τα ακόλου­θα σημαντικότερα έργα που ολοκλη­ρώνονται ή κατασκευάζονται από τη Γενική Διεύθυνση Παραγωγής:

♦ Μονάδα V ΑΗΣ Αλιβερίου, Συνδυ­ασμένου Κύκλου με καύσιμο Φυσικό Αέριο, καθαρής ισχύος 417 MW, και συμβατικού τιμήματος 219,2 εκατ. ευ­ρώ: Η κατασκευή της Μονάδας έχει ου­σιαστικά ολοκληρωθεί και από 10.8.2012 έχει ξεκινήσει το commissioning της, ενώ η έναρξη της εμπορικής της λειτουργίας αναμένεται εντός του 1ου τριμήνου του 2013. Τα συνοδά έργα του ΑΔΜΗΕ Α.Ε. για την κατασκευή του Κέντρου Υπερυψηλής Τά­σης (ΚΥΤ) Αλιβερίου 150/400 kV έχουν ολοκληρωθεί, ενώ αυτά των Γραμμών Μεταφοράς 400 kV βρίσκονται σε φά­ση ολοκλήρωσης. Τέλος, η κατασκευή από το ΔΕΣΦΑ Α.Ε. του αγωγού φυσι­κού αερίου Υψηλής Πίεσης προς τη Μο­νάδα έχει ολοκληρωθεί.

♦  Μονάδα V AΗΣ Μεγαλόπολης, Συν­δυασμένου Κύκλου με καύσιμο Φυσι­κό Αέριο, καθαρής ισχύος 811 MW, και συμβατικού τιμήματος 499,5 εκατ. ευ­ρώ: Βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες έργων Πολιτικού Μηχανικού και η ανέ­γερση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλι­σμού. Ουσιαστικά η ολοκλήρωση και θέση σε λειτουργία του έργου συναρ­τάται με τα συνοδά έργα του ΑΔΜΗΕ Α.Ε. για την κατασκευή του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Μεγαλόπο­λης 400 kV και του ΔΕΣΦΑ Α.Ε. για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερί­ου Υψηλής Πίεσης από Αγ. Θεοδώρους έως τη Μεγαλόπολη, τα οποία εκτιμά­ται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί πριν το φθινόπωρο του 2013.

♦ Μονάδα V ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, με καύ­σιμο λιγνίτη, Καθαρής Ισχύος 616 MW, Συμβατικού Τιμήματος 1.394,63 εκατ. ευρώ: Έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις για τη σύνταξη του οριστικού κειμένου τεχνικών και εμπο­ρικών όρων της Σύμβασης με τον υπο­ψήφιο Ανάδοχο. Έχουν υπογραφεί οι σχετικές με το Έργο Αποφάσεις Έγκρι­σης των Περιβαλλοντικών Όρων, τόσο για τη Μονάδα, όσο και για το απαραί­τητο για τη λειτουργία της Ορυχείο. Για την εξεύρεση της αναγκαίας χρη­ματοδότησης προσλήφθηκε, ως σύμ­βουλος, η Τράπεζα Crédit Agricol e και έγιναν οι απαραίτητες επαφές – παρου­σιάσεις του Έργου στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την παροχή εγγυήσεων από τον οργανισμό ασφαλίσεων Euler -Hermes (με ενδιάμεσο την υποδειχθεί­σα κατά την προσφορά από την ΤΕΡΝΑ Α.Ε. πρόθυμη να δανειοδοτήσει το Έρ­γο Τράπεζα KFW – IPEX). Το Έργο έχει ήδη παρουσιασθεί και λάβει την έγκρι­ση από την αρμόδια Επιτροπή Παραγω­γής και Εμπορίου της Βουλής.

♦ ΥΗΣ Ιλαρίωνα, Ισχύος 157 MW και συμβατικού τιμήματος 281,75 εκατ. ευρώ: Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, στις 13.7.2012, η έμφραξη της σήραγ­γας εκτροπής και η έναρξη πλήρωσης του ταμιευτήρα του υπόψη ΥΗΣ. Ο εν λόγω ΥΗΣ πρόκειται σύντομα να εντα­χθεί πλήρως στο παραγωγικό δυναμικό της ΔΕΗ Α.Ε.

 

Με εκτίμηση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 01.09.2026 09:16