search
ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 00:14
MENU CLOSE

Οι Ελληνες «βλέπουν» άγρια λιτότητα το 2013

31.12.2012 12:23
Οι Ελληνες «βλέπουν» άγρια λιτότητα το 2013
 - Media

Το 64% κρίνει ότι θα είναι χειρότερο για τη χώρα και το 71,7% για τους ίδιους σε δημοσκόπηση της «Κάπα Research»

 Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με άνω του 50% στην παράσταση νίκης 

 Το 77,3% των ερωτηθέντων είναι λίγο ή καθόλου ικανοποιημένο από την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά 
 
Την απαισιοδοξία των Ελλήνων για τη χρονιά που έρχεται καταγράφει η τελευταία δημοσκόπηση του 2012 από την «Κάπα Research» για το «Βήμα της Κυριακής». Το 64% των ερωτηθέντων κρίνει ότι το 2013 θα είναι χειρότερο από το 2012 για τη χώρα και το 71,7% χειρότερο για τους ίδιους προσωπικά – άλλωστε, και οι πολιτικοί μας φρόντισαν να το καταστήσουν σαφές αυτό, παρά το γεγονός ότι… ταυτόχρονα δηλώνουν ότι η έλευση του νέου έτους θα σημάνει και την πολυπόθητη ανάκαμψη!

Ωστόσο, παρά τα προβλήματα, η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών -ποσοστό 76,5%- συνεχίζει να επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Παράλληλα, όμως, το 40,9% δεν πιστεύει ότι άλλαξε κάτι ουσιαστικά με την εκταμίευση της πρόσφατης δόσης, ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το 92,5% δηλώνει πως θα μειώσει την κατανάλωση αγαθών και υπηρεσιών, προκειμένου να αντεπεξέλθει οικονομικά.

Το 77,3% των ερωτηθέντων είναι λίγο ή καθόλου ικανοποιημένο από την κυβέρνηση, με το αντίστοιχο ποσοστό να φθάνει στο 79,3% για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, η πλειοψηφία εμπιστεύεται την κυβέρνηση όσον αφορά στη διαχείριση των περισσοτέρων ζητημάτων, όχι όμως και στην αντιμετώπιση της ανεργίας. Πάντως, το 58,6% ζητάει να δοθεί περισσότερος χρόνος στην κυβέρνηση Σαμαρά, ενώ θεωρεί ότι η έμφαση πρέπει να δοθεί στην είσπραξη φόρων και στην πάταξη της φοροδιαφυγής – γεγονός που το 85,1% εκτιμά ότι δεν θα γίνει τελικά!

Στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 22,6% έναντι 21,5% της Ν.Δ., με τη Χρυσή Αυγή να βρίσκεται στην τρίτη θέση με 9,8%, το ΠΑΣΟΚ να ανεβαίνει στην τέταρτη με 6,2%, ενώ ακολουθούν ΚΚΕ (5,2%), ΔΗΜΑΡ (5%) και Ανεξάρτητοι Ελληνες με μόλις 3,8%, μετά τις γνωστές εξελίξεις και αποχωρήσεις από το κόμμα του Πάνου Καμμένου. Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με άνω του 50%, πάντως, στην παράσταση νίκης.

Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία πρώτος έρχεται ο Αντώνης Σαμαράς με ποσοστό 46,1%, με τον Αλέξη Τσίπρα να ακολουθεί με 31,4%.

Το 82,1% εκτιμά ότι η πολυφωνία στην πολιτική ζωή είναι προτιμότερη από την ύπαρξη δύο μεγάλων σχηματισμών που να καλύπτουν την Κεντροδεξιά και την Κεντροαριστερά. Ωστόσο, το 58,4% δεν θα υποστήριζε μια πρωτοβουλία του Α. Σαμαρά για τη συγκρότηση μιας νέας ευρωπαϊκής παράταξης, με διεύρυνση προς το ΠΑΣΟΚ και τους Ανεξάρτητους Ελληνες. Ακόμη περισσότερο, όμως, δεν θα επιθυμούσε, σε ποσοστό 64,3%, κοινή κάθοδο ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και άλλων ανεξάρτητων σχηματισμών από τον κεντροαριστερό χώρο – αποτέλεσμα που μάλλον δικαιώνει την πολιτική των αποστάσεων που τηρεί τελευταία ο Φώτης Κουβέλης από το ΠΑΣΟΚ του Βαγγέλη Βενιζέλου.  
 
 Ημ.δημοσίευσης: Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 00:12