search
ΤΡΙΤΗ 14.04.2026 00:16
MENU CLOSE

Είχε λόγους για τον λόγο

22.01.2013 22:00
Είχε λόγους για τον λόγο - Media

Ο εναρκτήριος λόγος του εκάστοτε Αμερικανού προέδρου αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον κάθε τετραετία.

Ο εναρκτήριος λόγος του εκάστοτε Αμερικανού προέδρου αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον κάθε τετραετία. Κατά καιρούς έχουν ακουστεί ιστορικές ρήσεις όπως του Φραγκλίνου Ρούσβελτ ή του Τζον Κένεντι και μπαρούφες όπως του Ρίτσαρντ Νίκον. Ο Μπαράκ Ομπάμα θέλει να τον θυμούνται όλοι στην πρώτη κατηγορία.
 
Ίσως για αυτό αποφάσισε να πρωτοτυπήσει και να αναφερθεί εκτενώς σε ένα θέμα στο οποίο είχε επιμείνει προεκλογικά και για το οποίο είχε κοντραριστεί με τους Ρεπουμπλικάνους πριν από τις εκλογές: τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων.
 
«Η βασικότερη αλήθεια της ζωής –το ότι γεννηθήκαμε ίσοι- είναι το αστέρι που μας οδηγεί. Όπως ακριβώς οδηγούσε τους προγόνους μας στο Σενέκα Φολς, το Σέλμα και το Στόουνγουολ».
 
Στο Σένεκα Φολς της Νέας Υόρκης έγινε μια ιστορική συγκέντρωση για τα δικαιώματα των γυναικών στο μακρινό 1848. Στο Σέλμα της Αλαμπάμα το 1965 μια μεγάλη διαδήλωση για τα ίσα δικαιώματα των Αφρο – Αμερικανών. Και στο Στόουνγουολ το 1969 σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και της αστυνομίας μετά από έφοδο των αρχών σε γκέϊ μπαρ.
 
Μόλις 10 Πολιτείες έχουν νομοθετήσει το δικαίωμα των ομοφυλόφιλων να παντρεύονται αλλά η κοινή γνώμη έχει αλλάξει. Ενώ το 2005 το ποσοστό που αποδεχόταν τους γάμους μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου ήταν κάτω του 40%, πλέον η αποδοχή φτάνει το 53%.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.04.2026 23:58