search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 16:41
MENU CLOSE

Διακοίνωση… διαλόγου με την Τουρκία…

02.03.2013 22:00
oldphotospod_2802_005_cmyk1362134848.jpg

Η ελληνική ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ, αλλά και η πρώτη απάντηση – τοποθέτηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών μπορεί να πει κάποιος ότι περιγράφουν την πρώτη δημόσια ανταλλαγή απόψεων των δύο χωρών, οι οποίες διαφωνούν μεν, αλλά προσέρχονται να συζητήσουν το θέμα.

Η ελληνική ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ, αλλά και η πρώτη απάντηση – τοποθέτηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών μπορεί να πει κάποιος ότι περιγράφουν την πρώτη δημόσια ανταλλαγή απόψεων των δύο χωρών, οι οποίες διαφωνούν μεν, αλλά προσέρχονται να συζητήσουν το θέμα. Μόνο που αυτή η συζήτηση για τη μία πλευρά (την ελληνική) άπτεται κυριαρχικών δικαιωμάτων. Για να το πούμε απλούστερα, η ελληνική κυβέρνηση αρχίζει να συζητά για το αν έχει το Καστελόριζο ΑΟΖ…
Όπως δημοσιεύτηκε στο «Βήμα», η ελληνική ρηματική διακοίνωση ανάμεσα στα άλλα σημειώνει ότι:
• «Όλα τα ελληνικά νησιά, συμπεριλαμβανομένης της Ρόδου και του νησιωτικού συμπλέγματος του Καστελορίζου, απολαμβάνουν, πέραν της αιγιαλίτιδας ζώνης τους, θαλάσσιες ζώνες όπως κάθε άλλη εδαφική περιοχή». Αυτό θεμελιώνεται στο άρθρο 121 (2) της Σύμβασης του 1982 και στη διεθνή νομολογία.
• Ο ισχυρισμός της Τουρκίας ότι οι περιοχές που καθορίζονται στις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου που δημοσιεύθηκαν στις 27 Απριλίου 2012 «βρίσκονται πλήρως εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας» είναι «απολύτως αστήρικτες».
• Η χώρα μας «ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα ab initio και ipso facto για την εξερεύνηση στην υφαλοκρηπίδα και για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων. Αυτά τα δικαιώματα δεν θίγονται από μονομερείς πράξεις και δράσεις της Τουρκίας, όπως η χορήγηση αδειών στην ΤΡΑΟ, η οποία αντιβαίνει στο Διεθνές Δίκαιο και κατά συνέπεια δεν φέρουν νομικές συνέπειες».
• «Τα εξωτερικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας καθορίζονται σαφώς από το Άρθρο 2 (1) του νόμου 2289/1995, όπως αυτός τροποποιήθηκε από τον νόμο 4001/2011».
Όπως προβλέπει ο τελευταίος στο Άρθρο 156 (1), «ως “υποθαλάσσιες περιοχές” νοούνται ο βυθός και το υπέδαφος των εσωτερικών υδάτων, της αιγιαλίτιδας ζώνης, της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (αφ’ ης κηρυχθεί) μέχρι την απόσταση των 200 ν.μ. από τις γραμμές βάσης από τις οποίες μετράται το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης.
Ελλείψει συμφωνίας οριοθέτησης με γειτονικά κράτη των οποίων οι ακτές είναι παρακείμενες ή αντικείμενες με τις ελληνικές ακτές, το εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (αφ’ ης κηρυχθεί) είναι η μέση γραμμή, κάθε σημείο της οποίας απέχει ίση απόσταση από τα εγγύτερα σημεία των γραμμών βάσης (τόσο ηπειρωτικών όσο και νησιωτικών) από τις οποίες μετράται το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης».
Η Άγκυρα αναμένεται να απαντήσει αναλόγως, με ρηματική διακοίνωση που θα καταθέσει στον ΟΗΕ, στην Αθήνα. Προς το παρόν, πάντως, αναμένοντας τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στην Κωνσταντινούπολη, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε μια πρώτη δημόσια τοποθέτηση, επαναλαμβάνοντας πάγιες θέσεις της Άγκυρας:
«Έγινε γνωστό ότι η Ελλάδα κατέγραψε στα Ηνωμένα Έθνη τις απόψεις της αναφορικά με την ελληνική υφαλοκρηπίδα σχετικά με τις άδειες που δόθηκαν από τη χώρα μας στην ΤΡΑΟ για την υφαλοκρηπίδα μας στην ανατολική Μεσόγειο. Οι εν λόγω ισχυρισμοί της Ελλάδος δεν έχουν κάποια βάση στο Διεθνές Δίκαιο (…) οι ισχυρισμοί αυτοί βασικά εκφράζονταν κατά τις ενέργειες της Ελλάδας σε διμερές επίπεδο και δίδονταν από τη χώρα μας οι απαιτούμενες απαντήσεις. Αυτή τη φορά θα πραγματοποιηθούν ανάλογα βήματα από πλευράς μας και στο επίπεδο των Ηνωμένων Εθνών».
Το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας σημείωσε ότι οι άδειες που έδωσε η Τουρκία από το 2007 μέχρι τώρα στην κρατική εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) είναι «εντός των ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην ανατολική Μεσόγειο και υπάρχουν κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας για έρευνα και εξόρυξη φυσικών πηγών στους τομείς αυτούς».
Το συμπέρασμα όλων τούτων θα μπορούσε να συνοψιστεί σε ένα παιδαγωγικό τραγουδάκι: «Όταν τρώνε δεν μιλάνε κι όταν πίνουν δεν γελάνε». Ενδεχομένως, αν το είχαν κατά νου ο πρωθυπουργός και οι σύμβουλοί του, αλλά και οι εταίροι του στην τρικομματική, θα γνώριζαν ότι οι… μεταξωτές ΑΟΖ προϋποθέτουν επιδέξιους (και όχι διαθέσιμους) κώλους…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 16:41