Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δεκαπέντε χιλιάδες διαδηλωτές, μεταξύ αυτών και μερικοί ντυμένοι με φουστανέλες, υποδέχθηκαν τους Ευρωπαίους ηγέτες, σήμερα πρώτη ημέρα εργασιών της Συνόδου Κορυφής. «H Ελλάδα υποφέρει από την ανεργία, την υψηλότερη στην Ευρώπη και στην ιστορία», δήλωσε ο Αν. Σαμαράς. Και η Κριστίν Λαγκάρντ θα παραστεί στην Σύνοδο Κορυφής.
Με διαδηλώσεις κατά της λιτότητας υποδέχθηκαν οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι τους ηγέτες που έφτασαν στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο Κορυφής.
Από την εφευρετικότητα των διοργανωτών δεν έλειψαν και οι παραδοσιακές «φουστανέλες» σε μία προσπάθεια «απεικόνισης» της λιτότητας…
Στην ειρηνική διαδήλωση συμμετείχαν περίπου 15.000 άνθρωποι από το Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία και την Πολωνία, σύμφωνα με τα συνδικάτα που την οργάνωσαν. Στη μεγάλη τους πλειοψηφία πάντως, οι διαδηλωτές ήταν Βέλγοι και μάλιστα οι 3.000 από αυτούς είναι υπάλληλοι του αμερικανικού ομίλου Caterpillar που πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει 1.400 θέσεις εργασίας στη μονάδα του στο Βέλγιο. Αρκετές εκατοντάδες ήταν και οι εργαζόμενοι της χαλυβουργίας ArcelorMittal που έφτασαν στις Βρυξέλλες από τη Λιέγη και τη Φλοράνζ της Γαλλίας.
Στην Ευρώπη "Habemous austeritas", δηλαδή "Έχουμε λιτότητα", κατήγγειλε η Αν Ντεμελέν, η γενική γραμματέας της ομοσπονδίας των βελγικών συνδικάτων, χρησιμοποιώντας την έκφραση με την οποία ανακοινώνεται η εκλογή του πάπα. "Είμαστε εδώ για να προειδοποιήσουμε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Σε κάθε σύνοδο κορυφής, τίθενται σε κίνδυνο οι εργαζόμενοι", πρόσθεσε.
"Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις απλώς μεταθέτουν την πίεση στους ανθρώπους που έχουν ήδη πληρώσει τις συνέπειες της κρίσης", είπε από την πλευρά της η γενική διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων Μπερναντέτ Σεγκόλ σε συνάντηση που είχε με τους προέδρους του Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Ο Ρόμπαϊ ωστόσο υπερασπίστηκε την ακολουθούμενη πολιτική ζητώντας από όλους να κάνουν υπομονή γιατί, όπως είπε, οι θετικές επιπτώσεις γίνονται πάντα αισθητές "με κάποια καθυστέρηση".
Και από την άλλη πλευρά πάντως δεν έλειψαν τα «καρφιά» κατά της λιτότητας.
«Δεν μπορώ να αποκλείσω μία κοινωνική επανάσταση στην Ευρώπη» είπε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρώην επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στους δημοσιογράφους.
Σημειώνεται ότι πριν από μερικές ημέρες είχε υποστηρίξει ότι βλέπει ομοιότητες της σημερινής κατάστασης με το έτος 1913 πριν από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ανάλογη ήταν και η δήλωση του πρωθυπουργού του Βελγίου Έλιο ντι Ρούπο ο οποίος προσερχόμενος στο κτήριο Justus Lipsius των Βρυξελλών δήλωσε «πως η λιτότητα βλάπτει σοβαρά την υγεία»
«H Ελλάδα υποφέρει από την ανεργία, την υψηλότερη στην Ευρώπη και στην ιστορία», δήλωσε προσερχόμενος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Ο Α. Σαμαράς ανέφερε ότι η Ευρώπη στρέφει την προσοχή της στην ανάπτυξη, καθώς η έλλειψή της αποτελεί το «νούμερο ένα πρόβλημα» για την ΕΕ, δημιουργώντας ανεργία και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους νέους.
«Στην Ελλάδα το πρόβλημα αυτό είναι ακόμη πιο σοβαρό, καθώς υποφέρουμε από ιστορικά υψηλά επίπεδα ανεργίας, τα υψηλότερα στην Ευρώπη και τα υψηλότερα σε ό,τι αφορά τους νέους. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι η σημερινή συνάντηση των ηγετών είναι σημαντική», δήλωσε ο κ. Σαμαράς.
«Παρά τις ενδείξεις ότι τα χειρότερα της χρηματοοικονομικής κρίσης βρίσκονται πλέον πίσω μας… υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανύσουμε για να αποκαταστήσουμε τις προοπτικές ανάπτυξης, να αναζωογονήσουμε τις οικονομίες μας, να θεραπεύσουμε τα τραπεζικά μας συστήματα, να δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας και να βελτιώσουμε την πρόνοια στην περιοχή μας», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.
«Πρέπει να θυμόμαστε ότι η οικονομία αντιδρά με χρονοκαθυστέρηση: μόλις επιστρέψει η σταθερότητα, χρειάζεται χρόνος για να μεταφραστεί αυτό σε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, περισσότερες επενδύσεις και ανάπτυξη και θέσεις εργασίας», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ανέφερε, από τη πλευρά του, πως «η Ε.Ε. θα συνεχίσει να διαδραματίζει τον δικό της ρόλο στην ενίσχυση των θέσεων εργασίας και της ανάπτυξης». Τόνισε, ωστόσο, πως η κάθε χώρα ξεχωριστά φέρει το δικό της μερίδιο ευθύνης για τη δουλειά που πρέπει να γίνει.
Η Κριστίν Λαγκάρντ στην Σύνοδο Κορυφής:
Στη σύνοδο των χωρών της Ευρωζώνης κατά την οποία θα συζητηθεί το σχέδιο διεθνούς βοήθειας προς την Κύπρο θα παραστεί η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Ουίλιαμ Μάρεϊ.
Αποφεύγοντας να κάνει «εικασίες» σχετικά με τα αποτελέσματα της συνόδου της Παρασκευής, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επανέλαβε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην έδρα του Οργανισμού, στην Ουάσιγκτον, ότι «κοινός στόχος» της τρόικας είναι να βρεθεί μια «μόνιμη λύση» για τα προβλήματα του τραπεζικού τομέα της Κύπρου, με χαμηλότερο κόστος για τον φορολογούμενο και επίσης εξασφαλίζοντας τη «βιωσιμότητα» του χρέους.
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.