Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Τον ισόβιο αποκλεισμό του Γιώργου Κατίδη αποφάσισε η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία σε έκτακτη συνεδρίασή της.
Τον ισόβιο αποκλεισμό του Γιώργου Κατίδη αποφάσισε η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία σε έκτακτη συνεδρίασή της.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Συνεδρίασε εκτάκτως, σήμερα Κυριακή 16 Μαρτίου 2013, η Εκτελεστική Γραμματεία της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, με αφορμή τον ναζιστικό χαιρετισμό του Γιώργου Κατίδη στον αγώνα ΑΕΚ-Βέροια και αφού εξέτασε όλα τα δεδομένα ομόφωνα αποφάσισε:
Η ενέργεια του ποδοσφαιριστή να χαιρετίσει ναζιστικά τους θεατές του αγώνα προκαλεί βάναυσα το κοινό αίσθημα, προσβάλλει βαρύτατα όλα τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας και τραυματίζει τον βαθιά ειρηνικό και ανθρώπινο χαρακτήρα του ποδοσφαίρου. Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία την καταδικάζει απερίφραστα και κατηγορηματικά.
Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της αποφασίζει τον ισόβιο αποκλεισμό του Γιώργου Κατίδη από όλες τις εθνικές ομάδες.Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία προέβλεψε ανάλογα φαινόμενα και έχει ήδη περιλάβει στον τύπο συμβολαίου, που οι ποδοσφαιριστές υπογράφουν με τις ομάδες, αντίστοιχες απαγορεύσεις.
Η Ε.Π.Ο. είναι, επίσης, βέβαιη, πως τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα θα παρέμβουν αποφασιστικά και θα επιβάλλουν τις προβλεπόμενες στον Πειθαρχικό Κώδικα, για το παράπτωμα, ποινές, οι οποίες είναι από τις βαρύτερες στο ποδόσφαιρο και αποτελούν αντιγραφή των ποινών, που η FIFA έχει θεσμοθετήσει για ανάλογες περιπτώσεις.
Τέλος, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία θα λάβει όλα τα πρόσφορα μέτρα για να διαφυλάξει τον ειρηνικό χαρακτήρα του ποδοσφαίρου, και να προωθήσει τις αξίες της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και του σεβασμού που αυτό πρεσβεύει.»
Την ίδια ώρα, και η Original 21 εξοργίστηκε και και με ανακοίνωσή της απαιτεί από τη διοίκηση της ΠΑΕ να λύσει τη συνεργασία μαζί του.
Αναλυτικά η σκληρή ανακοίνωση:
«Το ότι ήσουν απλά ένας γελοίος επιδειξίας με φράντζα, ζωγραφιές στο σώμα του και ανωριμότητα κατώτερης και των πιστεύω του, το παραβλέπαμε… και σε καλή μας θέληση το συγχωρούσαμε…
Το να χαιρετάς φασιστικά… ΡΕ ΤΙΠΟΤΕΝΙΕ ΞΕΦΤΙΛΑ ΔΕΝ ΣΥΓΧΩΡΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ!
Τρίζουν τα κόκκαλα των προγόνων μας, της ίδιας μας της ιστορίας… της προσφυγιάς και των αντιφασιστικών μας αξιών!
Είσαι λίγος και σαν παίχτης και σαν άνθρωπος τελικά!
Πλέον είσαι ανεπιθύμητος και καταζητούμενος ανάμεσά μας!
Τα δάκρυά σου δεν μας πείθουν… οι δικαιολογίες σου το ίδιο!
Οι γερμανοτσολιάδες, οι νενέκοι και οι προσκυνημένοι, όσοι δηλαδή πριν από εσένα χαιρετούσαν με τον ίδιο τρόπο, είχαν και αυτοί δικαιολογίες. Η ιστορία δεν τους ξεχνά !
ΕΜΕΙΣ , Η ΜΕΓΑΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΑΕΚ , ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΑΞΙΩΝ, ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ! »
«Πρωτοσέλιδο» στην Huffington Post έγινε ο ναζιστικός χαιρετισμός του Γιώργου Κατίδη, με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο να κάνει ειδική μνεία στο γεγονός παρουσιάζοντας, μάλιστα, φωτογραφίες και βίντεο από το συμβάν.
Η Huffington Post αναφέρεται και στις δηλώσεις που έκανε ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής μέσω Twitter, όπου ισχυρίστηκε ότι απεχθάνεται τον φασισμό, αλλά και στις δηλώσεις του προπονητή της ΑΕΚ που είπε ότι ο ποδοσφαιριστής δεν έχει ιδέα από πολιτική…
Μετά τον αγώνα, ο 20χρονος Κατίδης δήλωσε σε διαδοχικά μηνύματα, στο twitter:
«Ξέρω την ιστορία της ΑΕΚ. Ξέρω πως είναι προσφυγική ομάδα. Αφιέρωσα το γκολ στον Μιχάλη Παυλή και σε καμία περίπτωση δεν είμαι ρατσιστής»
«Δεν είμαι ρατσιστής σε καμία περίπτωση»
«Σιχαίνομαι τον φασισμό. Δεν θα το έκανα αν ήξερα ότι σημαίνει κάτι τέτοιο. Ξέρω τις επιπτώσεις και δεν θα το έκανα ποτέ»
Λίγο αργότερα, ο 20χρονος επιθετικός έγραψε: «Πανηγύρισα με αυτό τον τρόπο γιατί ήθελα να μας βοηθήσει περισσότερο ο κόσμος. Για μένα δεν σημαίνει τίποτα αυτό. Ηταν ένας πανηγυρισμός που παραπέμπει σε αυτό το κόμμα, τη Χρυσή Αυγή, και το έκανα για να πανηγυρίσει πιο έντονα ο κόσμος μαζί μας… Είχα ανάγκη ένα γκολ. Το ήθελα πολύ γιατί όλα αυτά που συμβαίνουν στα τελευταία ματς δεν με βοηθάνε… Αφιερώνω το γκολ στο Μιχάλη Παυλή που περνάει μια δύσκολη στιγμή και σε ένα δικό μου πρόσωπο, αλλά δεν θέλω να πω ποιο είναι αυτό…».

Την ίδια ώρα, ο άσος της Μονακό και της Εθνικής, Γιώργος Τζαβέλλας, έγραψε στο twitter: «Κάποιος να σταματήσει αυτό το παιδάκι. Α, ρε Ελλαδίτσα. Κρίμα για τους αγώνες των προγόνων μας. Κρίμα!».
Ο Έλληνας μπασκετμπολίστας Μανώλης Παπαμακάριος πήρε θέση με ένα tweet: "Μούντζα Σαλπιγγίδη 6 αγωνιστικές. Χαιρετισμός ναζί Κατίδη πόσο; Ρε τι άλλο θα δουν τα μάτια μας".
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρώην αρχηγός της Εθνικής ομάδας πόλο, Γιώργος Μαυρωτάς, ο οποίος είπε: "Τουλάχιστον στο χαιρετισμό δεν φοράει τη φανέλα να μείνει λεκές στην ιστορία…"
Την ίδια ώρα, ανακοίνωση για τον πανηγυρισμό του Γιώργου Κατίδη εξέδωσε και η Χρυσή Αυγή, ωστόσο στη συνέχεια την «κατέβασε» από την επίσημη ιστοσελίδα της!
Αναλυτικά όσα ανέφερε: «Ο νεαρός διεθνής ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ, Γιώργος Κατίδης πέτυχε σήμερα το νικητήριο γκολ για την ομάδα του. Κατά τον πανηγυρισμό του για την επίτευξη του τέρματος χαιρέτισε Εθνικιστικά προς τους φιλάθλους της ομάδας, γεγονός που προκάλεσε εντύπωση στους δημοσιογράφους που άρχισαν ήδη να μιλούν για ρατσιστικές προκλήσεις και άλλα διάφορα… Ο ίδιος εξήγησε πως το έκανε για να ξεσηκώσει τον κόσμο. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Όσον αφορά τον πανηγυρισμό μου, είχαμε μια συνομιλία με τους συμπαίκτες μου και θέλαμε να σηκώσουμε τον κόσμο όρθιο. Για αυτό επέλεξα τη συγκεκριμένη κίνηση που έχουμε δει όλοι από τη Χρυσή Αυγή».
»Για την ιστορία επαναλαμβάνουμε πως ο συγκεκριμένος χαιρετισμός είναι ο Ελληνικός χαιρετισμός που είχε καθιερώσει επισήμως το εθνικό καθεστώς του Ιωάννου Μεταξά, το οποίο είπε ΟΧΙ στους ξένους εισβολείς και τους πολέμησε στην Πίνδο και την Μακεδονία το 1940-41. Έτσι ακριβώς χαιρετούσαν τότε οι Έλληνες πατριώτες που έδωσαν το αίμα τους για την Ελευθερία της Πατρίδας μας και χρησιμοποιείται από τους Εθνικιστές ανά την υφήλιο. Μπορούμε, λοιπόν, να συμφωνήσουμε με τον νεαρό διεθνή ποδοσφαιριστή πως όντως είναι ένας χαιρετισμός εθνικής αφύπνισης που ξεσηκώνει τα πλήθη».
Άμεση ήταν η αντίδραση της Δημοκρατικής Αριστεράς, η οποία αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι: «Την ημέρα που στη Θεσσαλονίκη τιμήθηκε η μνήμη χιλιάδων Εβραίων που οδηγήθηκαν από του ναζιστές στα κρεματόρια του Άουσβιτς, στο Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας ένας Θεσσαλονικιός, στον αγώνα ΑΕΚ – Βέροια ο Γιώργος Κατίδης χαιρέτησε ναζιστικά. Μάλλον ο κύριος Κατίδης δεν γνωρίζει ότι η ΑΕΚ είναι ομάδα προσφύγων, που έχουν πληρώσει πολύ ακριβά το ρατσισμό και τον φασισμό. Περιμένουμε να δούμε την αντίδραση της ΠΑΕ ΑΕΚ, αλλά και των αρμοδίων οργάνων του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το δηλητήριο του ναζισμού δεν πρέπει να μολύνει το ελληνικό ποδόσφαιρο».
Ανακοίνωση για τον ναζιστικό χαιρετισμό του παίκτη της ΑΕΚ Γιώργου Κατίδη εξέδωσε το ΚΚΕ και τονίζει ότι η συμπεριφορά του προκαλεί όλους τους φιλάθλους και τον ελληνικό λαό.
Σύμφωνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα, η ενέργειά του αυτή «προσβάλλει τη μνήμη των εκατομμυρίων θυμάτων του ναζισμού, των αθλητών που και στη χώρα μας πολέμησαν τον ναζισμό, στήθηκαν ακόμη και μπροστά στα εκτελεστικά αποσπάσματα».
«Οι φίλοι της ΑΕΚ, με τις ιστορικές μνήμες της προσφυγιάς και του ξεριζωμού, αλλά και όλοι οι φίλαθλοι, πρέπει να απομονώσουν και να αποβάλλουν τα φασιστικά παράσιτα που δρουν και χρησιμοποιούν το σάπιο αθλητισμό των μεγαλοεπιχειρηματιών και τις ομάδες προκειμένου να χύσουν το ναζιστικό τους δηλητήριο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.