search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 03:19
MENU CLOSE

Συζητήσεις με το «μαχαίρι στο λαιμό»!

09.04.2013 06:58
Συζητήσεις με το «μαχαίρι στο λαιμό»!  - Media

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Στο πρώτο μέρος της συνάντησης παρευρέθηκε και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης.

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Στο πρώτο μέρος της συνάντησης παρευρέθηκε και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα ζητά την αποχώρηση έως τον Ιούνιο των 2.000 επίορκων υπαλλήλων, άλλες 5.000 αποχωρήσεις έως το τέλος του έτους και 12.500 το 2014.
 
«Συζητούμε τα τελευταία σημεία. Υπάρχει κοινή στάση, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στις σχέσεις μας», δήλωσε ο κ. Μανιτάκης, αποχωρώντας από το υπουργείο Οικονομικών, σχετικά με σχέδιο κινητικότητας στο Δημόσιο.
 
Ερωτηθείς για τη στάση της τρόικας, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανέφερε ότι δεν ζητήθηκαν νέα στοιχεία, αλλά διευκρινίσεις, τις οποίες, όπως είπε, θα δώσει.
 
«Δε θέλω να προδικάσω την εξέλιξη των συζητήσεων, άλλωστε, εδώ και ενάμισι μήνα γίνονται οι συζητήσεις», πρόσθεσε.

Συνεργάτες του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης διέψευσαν ότι ετέθη θέμα απομάκρυνσης 20.000 υπαλλήλων.

Σημειώνεται ότι έως τις 20 Απριλίου έχουν διορία τα υπουργεία να ενημερώσουν τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την πορεία υλοποίησης καταργήσεων ή συγχωνεύσεων υπηρεσιών και φορέων τους. 

Συγκεκριμένα, τα υπουργεία Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης, Άμυνας, Εργασίας, Παιδείας, Περιβάλλοντος, Τουρισμού, Μακεδονίας-Θράκης θα πρέπει να αποστείλουν στην κεντρική υπηρεσία μέχρι τις 20 Απριλίου, συγκεκριμένα στοιχεία για τον εντοπισμό τυχόν καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση των διαδικασιών που ξεκίνησαν τον Ιανουάριο με τις νομοθετικές ρυθμίσεις για την κατάργηση οκτώ φορέων και 197 νομικών προσώπων του δημόσιου τομέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες τρόικα και κυβέρνηση βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο έως και σε 48 μηνιαίες δόσεις, για τη μείωση των συντελεστών του τέλους ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) κατά 15% .

Προηγήθηκε στις 2 το μεσημέρι 40λεπτη συνάντηση του Φώτη Κουβέλη με τον Αντ. Μανιτάκη στο γραφείο του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, στη διάρκεια της οποίας έγινε επισκόπηση των θεμάτων που αφορούν στο σχέδιο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την αναδιάρθρωση του Δημοσίου και εξετάστηκαν όλα τα δεδομένα που έχουν προκύψει από τις απαιτήσεις της τρόικας για άμεσες αποχωρήσεις των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων.
 
Ο κ. Μανιτάκης είχε παραλάβει από την τρόικα γραπτώς τις απόψεις της για άμεση αποχώρηση υπαλλήλων από το Δημόσιο.
 
Ο κ. Κουβέλης επανέλαβε την πλήρη στήριξη της ΔΗΜΑΡ στην πρόταση του κ. Μανιτάκη και διαπιστώθηκε ότι η πρόταση της τρόικας δεν περιλαμβάνει κανένα καινούργιο στοιχείο, ενώ δεν συνάδει με την κυβερνητική θέση που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
 
Ο Γιάννης Στουρνάρας θα ήθελε να προχωρήσουν οι συνομιλίες ώστε στο Eurogroup του Δουβλίνου τη προσεχή Παρασκευή να παρουσιάσει στους ομολόγους του την πρόοδο που έχει συντελεστεί στις διαπραγματεύσεις. Η Κυβέρνηση επιδιώκει να λάβει από το Eurogroup ενδείξεις για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ της δόσης του Μαρτίου.

Συνάντηση τρόικας-Βενιζέλου:
Συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών είχε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος σήμερα το πρωί.
 
«Η δημόσια διοίκηση αποτελεί το «μεγάλο αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά από τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των δανειστών.
 
Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, η τρόικα αντιμετωπίζει το ζήτημα αυτό -και σωστά όπως είπε- από μια διαρθρωτική και όχι από μια δημοσιονομική οπτική γωνία.
 
Πρόσθεσε  πως, στο πλαίσιο του συντάγματος και της έννομης τάξης πρέπει να κινηθούν διαδικασίες και πειθαρχικής αξιολόγησης και επαγγελματικής αξιολόγησης, που «θα προσδώσουν στην χώρα αξιοπιστία και στο εσωτερικό και διεθνώς».
 
Ο κ. Βενιζέλος τάχθηκε υπέρ μιας συνάντησης της τρόικας με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη.
 
Όπως είπε, κάτι τέτοιο «θα βοηθήσει πάρα πολύ στον εντοπισμό των θεμάτων όπως τα βλέπει η κάθε πλευρά, γιατί πρέπει να κάνουμε όσα απαιτούνται προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία».

Συνεχείς υποχωρήσεις:
Οι συνεχείς άτακτες υποχωρήσεις σε όλα τα θέματα που αφορούν τις «διαπραγματεύσεις» με την τρόικα έχουν πλέον φέρει σε πολύ δύσκολη θέση την κυβέρνηση, που παρακολουθεί αμήχανα τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα προσπαθώντας πλέον να διατηρήσει την κομματική συνοχή της.

Αντιλαμβανόμενοι το πολιτικό κόστος, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι του Αντώνη Σαμαρά, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ με ανακοινώσεις τους τάσσονται εκ των υστέρων υπέρ της συγχώνευσης Εθνικής – Eurobank, αφήνοντας την επικοινωνιακή διαχείριση της κατάστασης στο Μαξίμου.
 
Μετά το πάγωμα της συγχώνευσης Εθνικής – Eurobank σειρά παίρνουν στο τραπέζι των «διαπραγματεύσεων» οι απολύσεις στο Δημόσιο τομέα όπου η τρόικα για να δώσει το πράσινο φως στην  εκταμίευση της δόσης του Απριλίου θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει την δέσμευση της κυβέρνησης για 20.000 απολύσεις έως το τέλος του 2014.
 
ΣΥΡΙΖΑ: Έχουν καταντήσει καρπαζοεισπράκτορες της Ευρώπης
 
Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την αναστολή της συγχώνευσης Εθνικής – Eurobank, καταλογίζοντας στους κυβερνώντες πως «έχουν καταντήσει οι καρπαζοεισπράκτορες της Ευρώπης» και πως «ό,τι τους πουν το αποδέχονται».
 
Σε ομιλία του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρατήρησε ότι «πριν από λίγους μήνες πανηγύρισαν τη διευθέτηση της τραπεζικής ένωσης Eurobank – Εθνικής».  
 
«Μόλις σκεφτήκαν στην τρόικα ότι αυτό δεν τους βολεύει, άλλαξαν απόφαση. Και εφόσον οι αγάδες άλλαξαν απόφαση σπεύδουν να υλοποιήσουν την αλλαγή της απόφασης», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας. 
 
Συνεδριάζουν τα ΔΣ Εθνικής και Eurobank
 
Συνεδριάζουν  στον απόηχο της ανατροπής της μεγάλης συγχώνευσης, τα διοικητικά συμβούλια της Εθνικής και της Eurobank προκειμένου να ενεργοποιήσουν τις διαδικασίες για την αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης.

Οι δύο τράπεζες, θα επιχειρήσουν αυτόνομα μια ύστατη προσπάθεια για την εξεύρευση επενδυτικού ενδιαφέροντος για την κάλυψη του 10% της ιδιωτικής συμμετοχής. Ωστόσο είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα έχουν αυτή τη δυνατότητα καθώς σύμφωνα με πληροφορίες το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) είναι πιθανό να προχωρήσει στην ολοκληρωτική κάλυψη των αυξήσεων των δυο τραπεζών, αμέσως μετά τη λήψη των σχετικών αποφάσεων από τις γενικές συνελεύσεις των δυο τραπεζών.  

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 00:59