search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 17:59
MENU CLOSE

«Salut, c’ est encore moi»

13.04.2013 21:00
«Salut, c’ est encore moi» - Media

«Γεια σου, εγώ είμαι πάλι» έλεγε σε ένα από τα πιο δημοφιλή τραγούδια του ο Τζο Ντασέν. Σήμερα, 33 χρόνια μετά τον ξαφνικό θάνατό του, μια παλιά ερωμένη του δίνει στη δημοσιότητα τέσσερα άγνωστα διηγήματα που της είχε

«Γεια σου, εγώ είμαι πάλι» έλεγε σε ένα από τα πιο δημοφιλή τραγούδια του ο Τζο Ντασέν. Σήμερα, 33 χρόνια μετά τον ξαφνικό θάνατό του, μια παλιά ερωμένη του δίνει στη δημοσιότητα τέσσερα άγνωστα διηγήματα που της είχε

«Τώρα ξέρω τι θέλω να κάνω στη ζωή μου. Θα γίνω συγγραφέας» έγραφε στα 21 χρόνια του ο Τζο Ντασέν σε ένα γράμμα στον πατέρα του, τον σκηνοθέτη Ζυλ Ντασέν. Και το εννοούσε. Πολύ σύντομα δημοσίευσε ένα διήγημα στη μητρική του γλώσσα, τα αγγλικά, και κέρδισε το πρώτο βραβείο του αμερικανικού πανεπιστημίου στο οποίο σπούδαζε τότε Αρχαιολογία. Τρία χρόνια αργότερα, όταν τελείωσε τις σπουδές του, έφυγε για τη Γαλλία. Στη βαλίτσα του όμως δεν είχε χειρόγραφα, αλλά δίσκους του Ζορζ Μπρασένς. Και στο αεροδρόμιο αποχαιρέτησε την τότε κοπέλα του Ντόροθι.
«Μήπως είστε ο γιος του Τζο Ντασέν;» ήταν το μήνυμα που έλαβε στο Facebook, 33 σχεδόν χρόνια μετά τον ξαφνικό θάνατο του Τζο Ντασέν, στα 41 του, ο ανιψιός του Τζόναθαν. Του το είχε στείλει η Ντόροθι. «Έχω κάτι για σας» ήταν το επόμενο μήνυμά της, όταν έμαθε πως ο Τζόναθαν ήταν συγγενής του τραγουδιστή. Λίγο αργότερα του έστειλε τέσσερα διηγήματα, τα οποία ο παλιός αγαπημένος της τής είχε χαρίσει όταν ήταν νέοι. Ο Τζόναθαν, με τη σειρά του, τα εμπιστεύτηκε στη θεία του Ρισέλ, η οποία αποφάσισε να τα εκδώσει.
«Θυμάμαι πολύ καλά» λέει σήμερα η αδελφή του Τζο Ντασέν «πως, μικρός, όταν ζούσαμε στην Αμερική, αγόραζε σχεδόν κάθε μέρα βιβλία. Είχε ήδη φτιάξει μια πλούσια βιβλιοθήκη και οι αγαπημένοι του συγγραφείς ήταν ο Στάινμπεκ, ο Χέμινγουεϊ, ο Σάλιντζερ. Ήταν τόσο παθιασμένος με τη λογοτεχνία όσο, αργότερα, ήταν με τη μουσική και τα τραγούδια».
«Salut, c’ est encore moi», «γεια σου, εγώ είμαι πάλι», όπως λέει ένα από τα πιο δημοφιλή τραγούδια του Ντασέν: τα τέσσερα διηγήματα που έφτασαν με τόσα χρόνια καθυστέρηση στη Ρισέλ ήταν σαν ένας χαιρετισμός από τον αδελφό της.
Τα διηγήματα είναι σε μεγάλο βαθμό αυτοβιογραφικά. Ειδικά το πρώτο, με τίτλο «Οικογενειακή συγκέντρωση», περιγράφει τον κόσμο των παιδικών του χρόνων μέσα από την ιστορία του παππού του. Το δεύτερο, με τίτλο «Γκόσπελ», έχει θέμα τον ρατσισμό στις ΗΠΑ του 1950. Στο τρίτο διήγημα ο ήρωας είναι ένας άντρας που ταλαιπωρείται εξαιτίας της ευαισθησίας του, ενώ στο τέταρτο ο συγγραφέας διηγείται μιαν ερωτική περιπέτειά του στο πλατό, όπου ο πατέρας του γύριζε μια ταινία. «Είναι απλώς η πρώτη μου προσπάθεια, γλυκιά μου. Έβαλα όμως όλα μου τα δυνατά και έγραψα, έσβησα, πέταξα πολύ μέχρι να φτάσω ώς εδώ» έγραφε ο Τζο Ντασέν πάνω στα χειρόγραφα που έδωσε στην Ντόροθι.
Η Ρισέλ Ντασέν έδωσε τα τέσσερα αυτά διηγήματα στον παλιό φίλο και συμφοιτητή του Τζο, Αλέν Ζιρό, για να τα μεταφράσει, και πριν από λίγες μέρες κυκλοφόρησαν στη Γαλλία προκαλώντας κύματα νοσταλγίας στα πολυτραγουδισμένα «Champs Elysées». Τίτλος του βιβλίου: «Δώρο για τη Ντόροθι». A toi…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 17:56