search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 22:04
MENU CLOSE

Θεσμοθετείται σήμερα στη γαλλική Βουλή ο γάμος μεταξύ ομοφυλόφιλων

23.04.2013 06:13
Θεσμοθετείται σήμερα στη γαλλική Βουλή ο γάμος μεταξύ ομοφυλόφιλων - Media

Ψηφίζεται το απόγευμα της Τρίτης σε δεύτερη και τελική ανάγνωση στη γαλλική Εθνοσυνέλευση το νομοσχέδιο που θεσμοθετεί το γάμο και την υιοθεσία για πρόσωπα του ιδίου φύλου.

Ψηφίζεται το απόγευμα της Τρίτης σε δεύτερη και τελική ανάγνωση στη γαλλική Εθνοσυνέλευση το νομοσχέδιο που θεσμοθετεί το γάμο και την υιοθεσία για πρόσωπα του ιδίου φύλου.
 
Η ψηφοφορία θεωρείται ιστορική, αφού το νομοσχέδιο έφθασε στην τελική ευθεία χωρίς να υποστεί σοβαρές αλλοιώσεις, παρά τις σκληρές αντιδράσεις μέσα και έξω από τη Βουλή καθόλη την διάρκεια των συζητήσεων.
 
H κυβερνητική πλειοψηφία έχει παραμείνει ενωμένη γύρω από το θέμα, έτσι αναμένεται ότι χωρίς εκπλήξεις θα δοθεί στις έξι το απόγευμα, η τελική θετική έγκριση. Η Γαλλία θα είναι η 9η χώρα στην Ευρώπη που θα επιτρέπει το γάμο στους ομοφυλόφιλους και η 14η στον κόσμο.
 
Παρά την ελπίδα που τρέφει η κυβέρνηση ότι η τελική ψήφος θα μπορούσε να ηρεμήσει τα πνεύματα, η αξιωματική αντιπολίτευση δήλωσε ήδη ότι θα καταθέσει άμεσα, την Τετάρτη ή την Πέμπτη, μια προσφυγή στο Συνταγματικό Συμβούλιο.
 
Το επιχείρημά τους είναι ότι ο νόμος αυτός θα προκαλέσει «την απώλεια των σημείων αναφοράς γύρω από τη γονική σχέση» της γαλλικής κοινωνίας και «θα επηρεάσει βαθύτατα την ψυχολογία των ατόμων και την ψυχολογία του μέλλοντος». Παράλληλα καλούν τους οπαδούς τους να μην καταθέσουν τα όπλα, αλλά να συνεχίσουν τις διαδηλώσεις με δύο νέα ραντεβού στις 5 και 26 Μαΐου.
 
Τις τελευταίες εβδομάδες η μεγάλη αντίσταση του πεζοδρόμιου δεν οργανώθηκε από τα κόμματα. Ξεκίνησε ως ένα αυθόρμητο, μαζικό λαϊκό κίνημα, ένα μωσαϊκό όλων των ηλικιών και αποχρώσεων, με έντονη συμμετοχή των καθολικών οικογενειών που κατέβηκαν στους δρόμους με τα παιδιά τους. Ονόμασαν το κίνημά τους «Διαδήλωση για όλους» σε αντιστοιχία με την ονομασία του νομοσχέδιου «Γάμος για όλους».
 
Γρήγορα όμως το κίνημα ξεπεράστηκε από τις ακροδεξιές μικρές ομάδες που ξαφνικά αφυπνίσθηκαν και εισχώρησαν στις πορείες αρχικά συμβάλλοντας για τη διατήρηση της τάξης.
 
Όταν όμως το κίνημα άρχισε να χάνει τη δυναμική του, πήραν το πάνω χέρι και επέτυχαν τη ριζοσπαστικοποίησή του. Οι συνέπειες ήταν άμεσες: επεισόδια και συγκρούσεις πριν από δεκαήμερο με τη γαλλική αστυνομία, επιθέσεις με ξυλοδαρμούς ομοφυλόφιλων, απειλές και παρενόχληση βουλευτών που υποστήριζαν το νομοσχέδιο, παρεμβάσεις και επεισόδια σε συγκεντρώσεις όπου εσυζητείτο το θέμα.
 
Μόλις χθες άλλωστε, παραμονή της ψηφοφορίας, ο πρόεδρος της Βουλής Κλοντ Μπαρτολόν δέχθηκε επιστολή με πυρίτιδα στο εσωτερικό και ένα απειλητικό κείμενο με το οποίο εκαλείτο να αναβάλει τη σημερινή ψηφοφορία. Οι αποστολείς έχουν υπογράψει ως « Αλληλεπίδραση δυνάμεων τάξης» με το ακρωνύμιο IFO (Interaction des Forces de l'ordre) και δηλώνουν με το κείμενό τους :«οι μέθοδοί μας είναι πιο ριζοσπαστικές και αποτελεσματικές από τις διαδηλώσεις, θέλετε πόλεμο, τον έχετε». Πρόκειται για μια μικρή ομάδα που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει χρησιμοποιήσει την ίδια μέθοδο επιστολής και προς ένα δικαστή της πόλης Μπορντό καθώς και προς δημοσιογράφους.
 
Στην άλλη όχθη, η κοινότητα των ομοφυλοφίλων, αναμένει τη σημερινή ψηφοφορία με ένα μεγάλο αίσθημα ανακούφισης. Έχουν ήδη δώσει ραντεβού να βρεθούν έξω από τη Βουλή για να γιορτάσουν και να βαδίσουν στη συνέχεια προς το Δημαρχείο. Δεν θα κραδαίνουν αυτή τη φορά κλειδιά όπως το 2001 όταν πρωτοεξελέγη δήμαρχος ο Μπερτράν Ντελανόε, ομοφυλόφιλος ο ίδιος, αλλά θα κρατούν μια μικρή καρδιά, σύμβολο της προσδοκώμενης ευτυχίας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 22:04