search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 13:50
MENU CLOSE

Στρατηγική παντός καιρού

29.04.2013 21:00
oldphotossel.101367228227.jpg

Η ολοκλήρωση του 19ου Συνεδρίου του ΚΚΕ σφράγισε το κλείσιμο ενός εικοσαετούς κύκλου, που σχεδόν ταυτίζεται με την πορεία της Αλέκας στην κεφαλή του κόμματος.

Η ολοκλήρωση του 19ου Συνεδρίου του ΚΚΕ σφράγισε το κλείσιμο ενός εικοσαετούς κύκλου, που σχεδόν ταυτίζεται με την πορεία της Αλέκας στην κεφαλή του κόμματος. Ωστόσο, 20 χρόνια μετά, ο Δημήτρης Κουτσούμπας καλείται να εγγυηθεί την επιβίωση του κόμματος εκκινώντας από την ίδια περίπου (εκλογική) αφετηρία που παρέλαβε και η απερχόμενη γ.γ., και μάλιστα σε πολύ πιο αντίξοες συνθήκες.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αναλαμβάνει να εγγυηθεί την αυστηρή αντιμονοπωλιακή και αντικαπιταλιστική γραμμή, η οποία αναγορεύει σε κύριο μέτωπο πάλης τον καπιταλισμό, αφαιρώντας από το κόμμα του λαού και της εργατικής τάξης το παλαιότερο ΕΑΜΙκό «εθνικο-ανεξαρτησιακό» στίγμα (της αποσυρόμενης γραμμής του ΑΑΜΔ), εφόσον αυτό προϋποθέτει τη λογική των συμμαχιών και των μετώπων με άλλες πολιτικές δυνάμεις και τάξεις.
Όπως διακηρύσσει η Πολιτική Απόφαση του 19ου Συνεδρίου, «η υποκριτική συνθηματολογία περί απώλειας της “εθνικής ανεξαρτησίας” της Ελλάδας και κατοχής από τη Γερμανία», αποτελεί πολιτική γραμμή που «επιδιώκει να συσκοτίσει το γεγονός ότι η υποδεέστερη, ενδιάμεση θέση μιας χώρας σε καπιταλιστική συμμαχία, από την οποία απορρέουν ανισότιμες σχέσεις των μελών της δεν αναιρεί τα κοινά στρατηγικά συμφέροντά τους πάνω στα οποία διαμορφώνεται η συμμαχία».

Τα καθήκοντα
Οι συνεδριακές αποφάσεις ζητούν το ΚΚΕ να αποδειχθεί «κόμμα παντός καιρού», που δρα «κάτω από όλες τις συνθήκες».
Με άλλα λόγια, η κρίση, οι εγχώριες πολιτικοοικονομικές συνθήκες που διαμορφώνονται εντός των μνημονίων, ακόμη και το ενδεχόμενο ενός ιμπεριαλιστικού πολέμου για το ΚΚΕ δεν συνιστούν λόγο για υποστολή της σημαίας της πάλης κατά των μονοπωλίων και του καπιταλισμού και αποκλείουν τη διεκδίκηση ή τη συμμετοχή σε κυβέρνηση εντός του καπιταλιστικού πλαισίου.
Έτσι, στα βασικά καθήκοντα του ΚΚΕ προς το 20ό Συνέδριο κύρια θέση έχουν η συσπείρωση των κομματικών δυνάμεων, η διαφύλαξη της γραμμής και γενικότερα του κόμματος από κάθε ιδεολογικοπολιτική επίθεση, αλλά και από τις «επιθέσεις φιλίας», που κατά τα συνεδριακά ντοκουμέντα στόχο έχουν «να συρθεί το ΚΚΕ στη λεγόμενη αντιμνημονιακή γραμμή στην υποστήριξη άλλου μείγματος αστικής πολιτικής διαχείρισης, μέσα ή έξω από την ευρωζώνη».
Τα νέα καθήκοντα του κόμματος, όπως αυτά περιγράφονται στην Πολιτική Απόφαση, είναι η ετοιμότητα του κόμματος απέναντι στις προδιαγραφόμενες εξελίξεις είτε πρόκειται για την ευρωζώνη και την Ε.Ε. είτε πρόκειται για το ξέσπασμα ενός ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ανατολική Μεσόγειο είτε για την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος. Παράλληλα, στην κορυφή των καθηκόντων του τοποθετείται η υπεράσπιση των ιδεολογικοπολιτικών του αιχμών.

«Παγίδα» η έξοδος από ευρώ
Ειδικότερα όσον αφορά το ζήτημα της ευρωζώνης και της Ε.Ε., το ΚΚΕ θεωρεί ως πιθανότερη εξέλιξη, ανάλογα και με το βάθος της κρίσης, την «ανασυγκρότηση της ευρωζώνης με τη θεσμοθέτηση διαφορετικών ζωνών συνοχής», ενώ η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη θα συνοδευτεί από νέο κούρεμα.
Στην ομιλία του στο Πάρκο Ελευθερίας ο Δημήτρης Κουτσούμπας επιτέθηκε από τη μία στην πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ γιατί εξωραΐζει την Ε.Ε. και την ευρωζώνη και από την άλλη στις δυνάμεις εκείνες της Αριστεράς που παίρνουν θέση υπέρ της εξόδου από το ευρώ και της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα.
Αναφέρθηκε σε «τμήματα του ΣΥΡΙΖΑ» (σ.σ.: Λαφαζάνης) που «μαζί με άλλα κόμματα του οπορτουνισμού, όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή η κίνηση του Αλαβάνου», μιλώντας για επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, ουσιαστικά απευθύνουν στον λαό μια πρόταση – «παγίδα» η οποία «κλείνει το μάτι» σε μερίδα του κεφαλαίου «που προετοιμάζεται ή καλοβλέπει μια ενδεχόμενη αποχώρηση από το ευρώ» και κατά συνέπεια έχει στόχο «να εγκλωβίσει τη δικαιολογημένη αντίθεση στις πολιτικές της Ε.Ε. που σήμερα ωριμάζει σε μεγαλύτερα τμήματα του λαού».
Τα παραπάνω παραπέμπουν στη γνωστή θέση που έχει εκφραστεί το προηγούμενο διάστημα ότι το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή» είναι ξένη σημαία για τα λαϊκά συμφέροντα.
Ακόμη, όσον αφορά το ενδεχόμενο ενός ιμπεριαλιστικού πολέμου στον ελλαδικό και ευρύτερο χώρο με επίκεντρο την ΑΟΖ και την ενέργεια, στην απόφαση του συνεδρίου σημειώνεται ότι – όποια μορφή κι αν πάρει η συμμετοχή της Ελλάδας – το ΚΚΕ «πρέπει να είναι έτοιμο να ηγηθεί στην αυτοτελή οργάνωση της εργατικής – λαϊκής αντίστασης, ώστε αυτή να συνδεθεί με την πάλη για την ήττα της αστικής τάξης, τόσο της εγχώριας όσο και της ξένης ως εισβολέα».

Επαγρύπνηση
Επίσης, όσον αφορά την αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος, το ΚΚΕ κάνει την πρόβλεψη ότι οι σχετικές προσπάθειες θα συνεχιστούν προσανατολιζόμενες σε δύο πόλους, τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο, αυτό που επιτάσσει επαγρύπνηση για το ΚΚΕ είναι κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, όπως γράφει η πολιτική απόφαση, «εξελίσσεται σε κόμμα της σοσιαλδημοκρατίας, πιο συντηρητικό σε σύγκριση με το κλασικό σοσιαλδημοκρατικό ΠΑΣΟΚ της λεγόμενης μεταπολιτευτικής περιόδου», όπου «βρίσκουν στέγη σημαντικά τμήματα της εργατικής και κυβερνητικής γραφειοκρατίας, τμήματα των μεσαίων στρωμάτων».
Κατά συνέπεια, στο στόχαστρο μπαίνουν και οι «κοινοβουλευτικές αυταπάτες» και η «προσμονή φιλολαϊκής εξόδου» από μια αστική διακυβέρνηση.
Αίσθηση πάντως προκαλούν οι πυκνές πλέον αναφορές (σε επίπεδο ντοκουμέντων και δηλώσεων) στις δυνάμεις του «οπορτουνισμού» (Λαφαζάνης, Αλαβάνος, ΝΑΡ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ) και τη «ρεφορμιστική γραμμή» που υποστηρίζει τη στάση πληρωμών και την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, χωρίς, κατά το ΚΚΕ, τη σύγκρουση με τα μονοπώλια και την αστική εξουσία.
Στο στόχαστρο συνεχίζει βεβαίως να βρίσκεται η Χρυσή Αυγή, δηλαδή η αποκάλυψη του εθνικοσοσιαλιστικού φασιστικού χαρακτήρα της, που είναι σύμφυτος με το καπιταλιστικό σύστημα και «χρησιμοποιείται για το χτύπημα του ΚΚΕ και του εργατικού – λαϊκού κινήματος».
Παράλληλα, το ΚΚΕ καλεί σε εγρήγορση για μια σειρά από ζητήματα, όπως η ένταση του αντικομμουνισμού και η προσπάθεια, όπως λέει, να παρουσιαστεί το ΚΚΕ ως κόμμα «συστημικό» και «συμβιβασμένο» ή να χτυπηθεί με αφορμή τα οικονομικά του, η αντιμετώπιση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, η αύξηση της κυκλοφορίας των κομματικών μέσων ενημέρωσης και προπαγάνδας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 13:50