search
ΣΑΒΒΑΤΟ 12.07.2025 00:30
MENU CLOSE

Μια Μανωλάδα στην Ιχθυόσκαλα…

30.04.2013 21:00
oldphotospod_2504_063_cmyk1367310224.jpg

Η Ελλάδα είναι η χώρα του «στιγμιαίου λάθους» και του «μεμονωμένου περιστατικού». Ή, τουλάχιστον, έτσι θέλει να νομίζει. Ή, τουλάχιστον, έτσι νόμιζε, μέχρι να «σκάσει» η υπόθεση της Νέας Μανωλάδας.

Η Ελλάδα είναι η χώρα του «στιγμιαίου λάθους» και του «μεμονωμένου περιστατικού». Ή, τουλάχιστον, έτσι θέλει να νομίζει. Ή, τουλάχιστον, έτσι νόμιζε, μέχρι να «σκάσει» η υπόθεση της Νέας Μανωλάδας. Διότι, αν ψάξει κανείς, θα διαπιστώσει ότι «Μανωλάδες» υπάρχουν πολλές. Και ότι βάρβαροι «επιστάτες» υπάρχουν πολλοί, με τη μόνη διαφορά ότι δεν έχουν πάρει όλοι τα όπλα. Ακόμη τουλάχιστον…
Στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου τον ρόλο του επιστάτη έχει αναλάβει εδώ και πολύ καιρό η Χρυσή Αυγή. Τον περασμένο Ιούνιο κάποιοι νεοναζί τραμπούκοι με μαύρες μπλούζες, σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, μπούκαραν στο σπίτι τεσσάρων Αιγυπτίων στο Πέραμα την ώρα που αυτοί κοιμούνταν. Οι τρεις από αυτούς, αδέλφια, ζούσαν 16 χρόνια στην Ελλάδα.
Στην ταράτσα ο συμπατριώτης τους Αμουζίντ Μπουμπάρακ κοιμόταν και αυτός. Είχε ζήσει μόλις έξι μήνες στη χώρα μας πριν συναντηθεί με τις γροθιές των «φουσκωτών» που τον έστειλαν στο νοσοκομείο με σπασμένο πρόσωπο. Για μήνες μετά θα τρέφεται μόνο από καλαμάκι.
Στο Πέραμα και στην Ιχθυόσκαλα οι φήμες θα δώσουν και θα πάρουν γι’ αυτήν την επίθεση. Ήταν ένα συμβόλαιο που ζητήθηκε από ιχθυεμπόρους και ανέλαβε να το εκτελέσει μια ομάδα νεαρών τους οποίους αγγίζει και εξιτάρει η ρητορεία της Χρυσής Αυγής, όπως ακούστηκε τότε.
«Οι Αιγύπτιοι από εδώ και πέρα θα δίνουν λογαριασμό στη Χρυσή Αυγή και τους Έλληνες πολίτες» είχε πει λίγες μέρες μετά, στο πλαίσιο της προεκλογικής του ομιλίας, ο Γιάννης Λαγός θέλοντας να δείξει ποιος είναι το αφεντικό. Υποψήφιος στη Β’ Πειραιά και μέλος του Κοινοβουλίου τώρα, είχε μιλήσει σε καφετέρια στο Πέραμα με το κοινό από κάτω να τον χειροκροτεί και το ερασιτεχνικό βίντεο να κάνει τον γύρο του Διαδικτύου.

Συμφωνία
Οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες δεν φτάνουν στην Ιχθυόσκαλα τυχαία. Η Ελλάδα και η Αίγυπτος έχουν υπογράψει συμφωνία και μέσω της πρεσβείας εργατικά χέρια έρχονται στη χώρα μας με συμβάσεις που στην αρχή δεν ξεπερνούν τον έναν χρόνο, αλλά μπορούν να ανανεωθούν. Έτσι, τα ψαράδικα αποκτούν νόμιμο προσωπικό, με άδειες παραμονής.
Κάπως έτσι, κάποιοι από την άλλη πλευρά της Μεσογείου εγκαταλείπουν τη χώρα τους με την υπόσχεση για έναν καλό μισθό, ασφάλιση και στέγαση. Πολλοί, υπό την προϋπόθεση αυτού του καλού μισθού και με την ελπίδα ότι θα ανανεώσουν τις συμβάσεις τους, πωλούν ακόμα και περιουσιακά στοιχεία στην Αίγυπτο, προκειμένου να βγάλουν το εισιτήριο για την Ελλάδα. Το παραμύθι, όμως, σπανίως έχει «χάπι εντ».
Οι υψηλές αμοιβές ευθύς εξαρχής γίνονται 400 ευρώ με το ζόρι – και μόνο αν υπάρχει η «καλή θέληση» για την καταβολή τους. Η στέγαση είναι μια καμπίνα στο καΐκι, η οποία, ενώ χωράει ένα άτομο, στο τέλος φτάνουν να το μοιράζονται έως έξι.
Σε ό,τι αφορά το ωράριο εργασίας, αυτό απλώς… δεν υπάρχει. Η «βάρδια» αρχίζει πολύ πριν από τα ξημερώματα και τελειώνει μετά τη δύση του ηλίου. Η φράση «τους φέρονται σαν να είναι ζώα» είναι μια περιγραφή πολύ κοντά στην πραγματικότητα.
Η συνέχεια της ιστορίας είναι λίγο – πολύ αναμενόμενη: πολλοί από τους Αιγύπτιους ψαράδες το σκάνε κυριολεκτικά από τα καΐκια, χάνοντας τα όποια δικαιώματά τους. Στη «στεριά», για 5 με 10 ευρώ τη μέρα, γυρνούν με ένα καρότσι πουλώντας ψάρια που τους προμηθεύουν, με το αζημίωτο, όσοι μπορούν να μπουν μέσα στην Ιχθυόσκαλα.
Ξύλο και τσαμπουκάδες βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, αφού οι Αιγύπτιοι, αν και αγοράζουν πιο ακριβά το ψάρι, πουλούν έως και 10 ευρώ φθηνότερα από τους Έλληνες. Από την άλλη, αφού μιλάμε για παραεμπόριο, οι έλεγχοι της δημοτικής αστυνομίας και οι κατασχέσεις είναι συνεχείς. Υπάρχουν όμως καταγγελίες για δημοτικούς αστυνομικούς που κατάσχουν τα ψάρια για λογαριασμό τους αλλά και για έναν αστυνομικό στα Καμίνια που ζητούσε από τους Αιγύπτιους χρήματα ώστε να τους αφήσει ελεύθερους.
«Μαλάκες, έξω. Έξω από την Ελλάδα, φύγετε» φώναζαν τα παλικάρια που επιτέθηκαν στο σπίτι των Αιγυπτίων το καλοκαίρι. Και οι ίδιοι… συμφωνούν. Ύστερα από τόσες επιθέσεις και επεισόδια, για να μην παίρνουν ψάρια από την Ιχθυόσκαλα, πολλοί είναι αυτοί που προτιμούν να γυρίσουν πίσω στην Αίγυπτο…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 12.07.2025 00:23