search
ΣΑΒΒΑΤΟ 11.10.2025 00:22
MENU CLOSE

Εμφύλιος μεταξύ Κούρδων!

17.09.2013 21:00
oldphotoskoyrdoi1379432314.jpg

Νέα θλιβερή πράξη στη συριακή κρίση. Λυσσαλέες μάχες ομοεθνών
στον Βορρά για χάρη της Αλ Κάιντα

Θυμάστε τη Χαλάμπτζα; Τη μικρή, παραμεθόρια με το Ιράν, πόλη του βορείου Ιράκ, της οποίας τον πληθυσμό – όλοι σχεδόν Κούρδοι – είχε βομβαρδίσει με χημικά όπλα η αεροπορία του Σαντάμ Χουσέιν τον Μάρτιο του 1988;

Σήμερα η Χαλάμπτζα στέλνει μαχητές στη Συρία. Αλλά, όπως αποκάλυψαν προσφάτως κουρδικές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες από το βόρειο Ιράκ (http://dorbeen.co/DrizhaChawpekewtn.aspx?id=905&LinkID=4), οι νεαροί Κούρδοι μαχητές της Χαλάμπτζα έχουν πάρει τα όπλα εναντίον των ομοεθνών τους της Συρίας.

Γιατί;

Επειδή πάνε να πολεμήσουν στο πλευρό των ακραίων σουνιτών ισλαμιστών του Τζάμπχατ (Μετώπου) Αλ Νούσρα και του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε: των τζιχαντιστών συνεταίρων της Αλ Κάιντα, που πλέον ελέγχουν αξιοσημείωτα τμήματα του συριακού εδάφους διακηρύσσοντας ότι μάχονται εναντίον του Μπασάρ Αλ Άσαντ και των κουφάρ (απίστων) του, όπως συλλήβδην αποκαλούν σιίτες μουσουλμάνους και χριστιανούς. Αλλά και τους (σουνίτες ωστόσο) Κούρδους της βορειοανατολικής Συρίας, με τους οποίους βρίσκονται σε συνεχή διαμάχη ισχύος και «ζωτικού χώρου». Κοντολογίς, Κούρδοι σκοτώνουν Κούρδους στον συριακό Βορρά για χάρη της Αλ Κάιντα!

Λεπτομέρεια, θα πείτε. Ωστόσο αποτελεί νέο μοτίβο στο αποτρόπαιο υφαντό της εμφυλιοπολεμικής βίας στη Συρία. Όπου «εισαγόμενοι» τζιχαντιστές, Σαουδάραβες και Ιρακινοί, Λίβυοι και Αιγύπτιοι, Τούρκοι και Τσετσένοι, μέχρι Αφγανοί και Πακιστανοί, αλλά και μουσουλμάνοι κάτοχοι διαβατηρίων χωρών της Ευρώπης, όπως προσφάτως αποκαλύφθηκε, παίζουν τον δικό τους αιματοβαμμένο ρόλο.

Μόνο οι μάχες εναντίον των καθεστωτικών δυνάμεων τους ενώνουν με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό και όλες τις άλλες ένοπλες ομάδες και πολιτοφυλακές της συριακής αντιπολίτευσης. Όπως και το λαθρεμπόριο όπλων με άμεση μέριμνα και διευκόλυνση από τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, την Τουρκία, το Ιράκ και (τώρα πια) και την Ιορδανία, από το οποίο «καλοί» και «κακοί» αντικαθεστωτικοί αντάρτες επωφελούνται. Όμως, λυσσαλέα αντιμάχονται τους τζιχαντιστές, κυρίως στη βόρεια και κεντρική Συρία, οι μετριοπαθέστεροι ισλαμιστές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού και, πολύ αγριότερα, οι Κούρδοι.

Εκκαθαρίσεις

Οι Κούρδοι της Συρίας, που εκ των πραγμάτων εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την αρχικά ουδέτερη στάση τους, έχουν πια «ταμπουρωθεί» στις παραδοσιακές περιοχές τους στη βορειοανατολική Συρία επιχειρώντας με τα όπλα να κρατήσουν μακριά τους τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα. Δεν το κατάφεραν παντού. Στη βόρεια Συρία, σε πόλεις όπως το Χαλέπι και η Ράκα, όπου ο κουρδικός πληθυσμός ήταν πολυπληθής, οι ακραίοι ισλαμιστές υπερίσχυσαν. Σχεδόν όλα τα γύρω χωριά εκκαθαρίστηκαν βίαια από Κούρδους, οι οποίοι, όσοι επέζησαν, πήραν τον δρόμο της προσφυγιάς προς την Τουρκία και το βόρειο Ιράκ.

Όμως, τον Ιούλιο οι Κούρδοι πήραν την εκδίκησή τους. Στις 17 Ιουλίου, ύστερα από λυσσαλέες μάχες, ανακατέλαβαν την – παραμεθόρια με την Τουρκία – στρατηγικής σημασίας πόλη Ρας Ελ Αΐν, στην επαρχία Χάσακα, την οποία είχαν καταλάβει οι ισλαμιστές του Μετώπου Αλ Νούσρα, έχοντας επιβάλει καθεστώς αυστηρής σαρία, επί ποινή θανάτου με συνοπτικές διαδικασίες για τους παραβάτες.

Η νίκη αυτή των Κούρδων όμως κόστισε βαριά. Η Ρας Ελ Αΐν είναι σήμερα μια μισοερειπωμένη πόλη – φάντασμα. Το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού της την έχει εγκαταλείψει. Οι Σύροι σουνίτες έφυγαν δυτικά γυρεύοντας προστασία ως εσωτερικά εκτοπισμένοι στις περιοχές ελέγχου του Ελεύθερου Συριακού Στρατού. Οι Κούρδοι κάτοικοι (πλειονότητα) έφυγαν προς τα ανατολικά και πολλοί ήδη βρίσκονται ως πρόσφυγες κοντά στους ομοεθνείς τους του βορείου Ιράκ.

Φοβούνται… Κουρδιστάν

Ως προς τη Χαλάμπτζα υπάρχει εξήγηση: Δεν είναι κάτι νέο εκεί η σχέση με την ιδεολογία του τζιχάντ (ιερού πολέμου). Από το τέλος της δεκαετίας του ’90 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2003 η ευρύτερη περιοχή μέχρι την ιρανική μεθόριο τελούσε υπό τον έλεγχο Κούρδων τοπικών οπλαρχηγών του Ανσάρ Αλ Ισλάμ (Υπέρμαχοι του Ισλάμ), οργάνωσης ακραίων ισλαμιστών, επανδρωμένης σημαντικά με μουσουλμάνους μαχητές από διάφορες χώρες που είχαν φύγει από το Αφγανιστάν μετά την έναρξη της επίθεσης των ΗΠΑ το 2001.

Ακόμα θεωρείται από την κουρδική κυβέρνηση του βορείου Ιράκ ως το προπύργιο των Κούρδων ισλαμιστών. Επειδή δε οι Ιρακινοί Κούρδοι έχουν βοηθήσει τους ομοεθνείς τους στη Συρία να αντιμετωπίσουν και τις καθεστωτικές δυνάμεις και τους τζιχαντιστές του Μετώπου Αλ Νούσρα, επιχειρούν να εμποδίσουν την πρόσβαση των νεαρών ισλαμιστών Κούρδων στη Συρία.

Οι Σύροι ισλαμιστές ανησυχούν για την – έστω και περιορισμένη – επικράτηση των Κούρδων βορειοανατολικά πιστεύοντας πως αυτό που επίκειται είναι η κήρυξη αυτονομίας της περιοχής ή η απόσχιση και ένωσή της με το ιρακινό Κουρδιστάν.
Τις ίδιες ανησυχίες φυσικά συμμερίζεται η Τουρκία για τους δικούς της – γνωστούς και σε μας – λόγους. Όντως, οι εθνικιστές Κούρδοι της Συρίας, ήδη από τον Ιούνιο, έχουν κηρύξει ένα ιδιότυπο καθεστώς αυτοκυβέρνησης στις περιοχές τους. Οι ίδιοι μιλούν για το Δυτικό Κουρδιστάν. Οι ίδιοι το αποκαλούν Ροζαβά. Στα κουρδικά σημαίνει «εκεί που δύει ο ήλιος».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11.10.2025 00:18