search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 05:15
MENU CLOSE

Προβόπουλος: Απαγόρευσα δύο φορές να χορηγηθούν δάνεια στο ΤΤ

16.01.2014 10:05
Προβόπουλος: Απαγόρευσα δύο φορές να χορηγηθούν δάνεια στο ΤΤ - Media

Αυθαιρεσίες της διοικήσεως Άγγελου Φιλιππίδη στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο απεκάλυψε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ επεσήμανε ότι η Κεντρική Τράπεζα έχει συντάξει συνολικά 160 πορίσματα, ορισμένα εκ των οποίων βρίσκονται στις εισαγγελικές αρχές.

Αυθαιρεσίες της διοικήσεως Άγγελου Φιλιππίδη στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο –και όχι μόνον- απεκάλυψε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, επισημαίνοντας πως δυο φορές το 2009 απαγόρευσε να χορηγήσει δάνεια στο ΤΤ.
 
Παράλληλα, μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Προβόπουλος ανέφερε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει συντάξει συνολικά 160 πορίσματα για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μετά από επιτόπιους ελέγχους.
 
Σχετικά με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ο κ. Προβόπουλος ανέφερε πως όταν ανέλαβε τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος το 2008, υποχρέωσε το ΤΤ να σταθμίζει τις επενδύσεις του σε σύνθετα επενδυτικά προϊόντα, στις οποίες είχε εν τω μεταξύ προβεί, με υψηλότερο δείκτη κινδύνου, ενώ ζήτησε επίσης και την αύξηση του μετοχικού του κεφαλαίου.
 
«Στις αρχές του 2009 διαπιστώσαμε τη δραστηριοποίηση του ΤΤ στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων χωρίς την προηγούμενη ενημέρωσή μας για την αλλαγή του επιχειρηματικού σχεδίου. Τον Απρίλιο του 2009 με επιστολή (868/13.4.2009) απαγορεύσαμε στο ΤΤ να χορηγήσει περαιτέρω επιχειρηματικά δάνεια εάν προηγουμένως δεν υιοθετηθούν κατάλληλα πληροφοριακά συστήματα και συστήματα διαχείρισης κινδύνων. Τον Ιούλιο του 2009 το ΤΤ ενημέρωσε την ΤτΕ για διορθωτικές ενέργειες καθώς και για την πρόθεση επέκτασης στον τομέα των επιχειρηματικών δανείων. Τον Οκτώβριο του 2009 με νέα επιστολή (5200/21.10.2009) ζητήσαμε η σχεδιαζόμενη επέκταση να γίνει μόνο μετά τον επιτόπιο έλεγχο της ΤτΕ που θα διαπίστωνε την επάρκεια των διορθωτικών ενεργειών. Στον έλεγχο που επακολούθησε διαπιστώθηκαν ελλείψεις και αδυναμίες», σημείωσε.
 
Επιπλέον, απαντώντας σε ερωτήσεις των μελών της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων είπε ότι η ΤτΕ έχει πραγματοποιήσει επιτόπιους ελέγχους σε όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και πως έχει συντάξει συνολικά 160 πορίσματα.
 
Πρόσθεσε δε ότι «από αυτά, ορισμένα έχουν σταλεί στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές και πλέον είναι θέμα της Δικαιοσύνης και όχι της Τράπεζας».
 
Ο κ. Προβόπουλος ωστόσο δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στα ιδρύματα που αφορούν στις «ύποπτες» υποθέσεις ωστόσο νωρίτερα αρκετοί βουλευτές επέκριναν την τακτική της δανειοδότησης «χρεωμένων» – όπως είπαν επιχειρήσεων και ΜΜΕ.
 
Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του Προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνου Καμμένου ο οποίος μεταξύ άλλων είπε «Γνωρίζετε ότι την ώρα που αυτοκτονούν επιχειρηματίες και σας ακούν να λέτε ότι δεν υπάρχουν λεφτά ο ΔΟΛ πήρε 60 εκατ. ευρώ δάνειο».
 
Ο Πήγασος Μπόμπολα πήρε 23 εκατ. ευρώ δάνειο; Σε αυτά δεν έχετε ευθύνη; Θέλω ξεκάθαρη απάντηση σε αυτά».
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 01:32