search
ΔΕΥΤΕΡΑ 22.09.2025 00:07
MENU CLOSE

Παραιτήθηκε ο ταμίας του κόμματος της Μέρκελ μετά από σκάνδαλο για φοροδιαφυγή

06.02.2014 19:48
Παραιτήθηκε ο ταμίας του κόμματος της Μέρκελ μετά από σκάνδαλο για φοροδιαφυγή - Media

Ο ταμίας της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), του κόμματος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, ανακοίνωσε σήμερα την παραίτησή του μετά τις αποκαλύψεις ότι τη δεκαετία του 1990 επένδυσε μεγάλα χρηματικά ποσά σε «φορολογικούς παραδείσους» στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική.

Ο ταμίας της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), του κόμματος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, ανακοίνωσε σήμερα την παραίτησή του μετά τις αποκαλύψεις ότι τη δεκαετία του 1990 επένδυσε μεγάλα χρηματικά ποσά σε «φορολογικούς παραδείσους» στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική.

Ο Χέλμουτ Λίνσεν ανακοίνωσε την παραίτησή του στην εφημερίδα Bild: «Για το συμφέρον του κόμματος και της οικογένειάς μου ζήτησα από την ηγεσία του κόμματος να εκλέξει νέο ταμία στη διάρκεια του επόμενου συνεδρίου τον Απρίλιο».

Ο 71χρονος Λίνσεν, που είναι ταμίας του CDU από τον Νοέμβριο του 2010, δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις μετά την αποκάλυψη του περιοδικού Stern ότι το 1997 επένδυσε περίπου 800.000 μάρκα (400.000 ευρώ), τα οποία κληρονόμησε από τους γονείς του, σε μια εταιρεία στις Μπαχάμες μέσω μιας τράπεζας του Λουξεμβούργου. Το 2001 η εταιρεία στις Μπαχάμες έκλεισε και άνοιξε ξανά στον Παναμά, ανέφερε το γερμανικό περιοδικό.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας έκλεισε τον λογαριασμό αυτό το 2004, ενώ υπογραμμίζει ότι έχει πληρώσει φόρους για τα χρήματα αυτά.

Οι συγκεκριμένες συναλλαγές εντοπίστηκαν το 2010 σε ένα CD με τραπεζικά δεδομένα το οποίο είχε υποκλαπεί από την τράπεζα HSBC και στη συνέχεια είχε αγοραστεί από τις αρχές της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Στη συνέχεια ξεκίνησε δικαστική έρευνα για φοροδιαφυγή εναντίον του Λίνσεν, η οποία εγκαταλείφθηκε το 2012, καθώς το αδίκημα είχε παραγραφεί.

Η υπόθεση ήρθε στη δημοσιότητα την ώρα που σημειώνονται αρκετά σκάνδαλα φοροδιαφυγής στη Γερμανία. Η διάσημη φεμινίστρια Άλις Σβάρτσερ ανακοίνωσε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας ότι αναγκάστηκε να πληρώσει 200.000 ευρώ σε καθυστερούμενους φόρους, αφού παραδέχθηκε στις φορολογικές αρχές ότι είχε έναν τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 21.09.2025 23:51