ΤΕΤΑΡΤΗ 12.11.2025 20:00
MENU CLOSE

Κικίλιας, Καπερνάρος και Ρεπούση οι βουλευτές με τα χρήματα στο εξωτερικό

10.02.2014 13:01

Οι Βασίλης Κικίλιας, Βασίλης Καπερνάρος και Μαρία Ρεπούση ελέγχονται σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ για εμβάσματα στο εξωτερικό. ΕΔΕ για την διαρροή στοιχείων στα μέσα ενημέρωσης διέταξε ο Θεοχάρης. Τι απαντούν οι βουλευτές. 

Σε πρώτο έλεγχο με την αρχική λίστα με την οποία είχαν ζητηθεί στοιχεία δικαιολόγησης των εμβασμάτων (24.710 περιπτώσεις) βρέθηκαν 3 βουλευτές και συγκεκριμένα οι κ. κ. Καπερνάρος, Κικίλιας και Ρεπούση καθώς και οι σύζυγοι των βουλευτών Σηφουνάκη και Καπερνάρου.
Οποιαδήποτε άλλα ονόματα έχουν ακουστεί δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Η ΓΓΔΕ ελέγχει κατά πόσο τα ποσά καλύπτονται από τις φορολογικές δηλώσεις των φορολογουμένων και δεν έχει στοιχεία ή την αρμοδιότητα για έλεγχο πόθεν έσχες. Συνεπώς, και ως προς αυτό το σκέλος, τα δημοσιεύματα είναι ανακριβή.

Η διαδικασία ελέγχου κάποιων εξ αυτών των υποθέσεων είναι σε εξέλιξη και η υπόθεση του κ. Κικίλια είναι στις 531 στοχευμένες υποθέσεις.

Ο κ. Κικίλιας προσκόμισε κατόπιν της σχετικής πρόσκλησης στις 15/4/2013 στην αρμόδια ΔΟΥ Γλυφάδας, πλήρη στοιχεία δικαιολόγησης. Τα στοιχεία αυτά ελέγχονται με την τωρινή διαδικασία.

Η ολοκλήρωση των ελέγχων θα γίνει το συντομότερο δυνατό, ώστε να μην υπάρχει καμία δυνατότητα παρερμηνείας. Υπενθυμίζουμε, όμως, ότι πριν την ολοκλήρωση του ελέγχου είναι λάθος να θεωρηθεί πως υπάρχει παραβατική συμπεριφορά. Προς τούτο, θυμίζουμε ότι στις 44 υποθέσεις που πρόσφατα ελέγχθηκαν μόνο οι 12 (27%) κατέδειξαν αποκρυβέντα εισοδήματα. Η πλειοψηφία, συνεπώς, παρείχε πλήρη δικαιολόγηση των ποσών των εμβασμάτων».

Κικίλιας: Φορολογημένα τα χρήματά μου

Έντονη ήταν η αντίδραση του Βασίλη Κικίλια, σχετικά με τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για έμβασμά του στο εξωτερικό, με τον βουλευτή της ΝΔ, να προαναγγέλλει νομική δράση.
 
«Με έκπληξη διαβάζω δημοσιεύματα για έμβασμα μου στο εξωτερικό που δήθεν δεν δικαιολογείται από το πόθεν έσχες μου. Τα χρήματα μου προέρχονται από τις επαγγελματικές μου δραστηριότητες πολύ πριν την ενασχόληση μου με την πολιτική (επαγγελματικό μπάσκετ, ιατρική) είναι φορολογημένα στο σύνολο τους, βρίσκονται σε ελληνικές τράπεζες και είναι δηλωμένα στο πόθεν έσχες μου» τόνισε ο Β. Κικίλιας.
 
«Πορεύομαι με την τιμή και την υπόληψη μου, που κανένας δεν μπορεί και δεν δέχομαι να αμφισβητήσει. Δεν συνηθίζω να χρησιμοποιώ ένδικα μέσα αλλά το θέμα είναι βαθύτατα πολιτικό και στις συκοφαντίες προς το πρόσωπο μου επιφυλάσσομαι κάθε νόμιμου δικαιώματος μου» ανέφερε στη δήλωσή του.

Ρεπούση: Για λόγους υγείας και σπουδών τα εμβάσματα
 
Τα εμβάσματα στα οποία αναφέρεται η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών σε ό,τι με αφορά καλύπτονται απολύτως από τις φορολογικές μου δηλώσεις τις οποίες ήδη προσκόμισα στις φορολογικές αρχές της χώρας. Στάλθηκαν για λόγους σπουδών και υγείας οικείων μου προσώπων. Μετά την εξυπηρέτηση των εν λόγω αναγκών το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού επέστρεψε στην Ελλάδα.

Καπερνάρος: Το έμβασμα έχει φορολογηθεί
 
Απάντηση μέσω τουίτερ έδωσε ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Βασίλης Καπερνάρος.
 
Όπως αναφέρει, «1.το έμβασμα έχει φορολογηθεί και έμειναν έξω για 1 μήνα,2.με τα χρήματα αυτά αγόρασα το σπίτι μου,3.το 2009 δεν ήμουν βουλευτής.»

Αναλυτικά η ανακοίνωση Καπερνάρου

Αρχικά με κατηγόρησαν για 5,5 εκατομμύρια φοροδιαφυγή, το ποσό αυτό απεδείχθη ότι όχι μόνο δεν είναι αληθές (το γνωρίζουν και οι ίδιοι), αλλά στο τέλος του ελέγχου θα ξαναμιλήσουμε.

Για το ποσό που έχει μείνει (καμία σχέση με 5,5 εκατομμύρια) έχω προσφύγει ήδη στην δικαιοσύνη. 

Όσον αφορά στα σημερινά, απαντώ:

Το Φεβρουάριο του 2009, που δεν ήμουν βουλευτής, έκανα αίτηση, μέσω Ελληνικής τράπεζας, εμβάσματος, με την σύζυγό μου.

Τον Μάρτιο του 2009 (ένα μήνα μετά), τα χρήματα επιστρέφουν στην Ελλάδα και με αυτά αγοράζω το σπίτι, στο οποίο διαμένω έως και τώρα. Το ποσό είναι απολύτως φορολογημένο και δεν καταλαβαίνω τον λόγο που δημοσιοποιείται.  

Έχω επανειλημμένως και φορτικά γνωστοποιήσει στις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών για οποιοδήποτε στοιχείο χρειάζονται, να μου το ζητούν και θα είμαι στην διάθεση τους, όπως άλλωστε το έχω αποδείξει.

Γιατί άραγε, αντ' αυτού καταφεύγουν στα ΜΜΕ; Αφού γνωρίζουν τα στοιχεία μου, τα οποία άλλωστε έχω καταθέσει στα πρακτικά της Βουλής, γιατί δεν τα αποκαλύπτουν, παρά καταφεύγουν σε τέτοιες μεθοδεύσεις;

Δεν πρόκειται να το αφήσω έτσι, τελείωσαν τα ψέματα, προσφεύγω στην Δικαιοσύνη και θα γίνει επιτέλους γνωστό ποιοι και γιατί παίζουν πολιτικά παιχνίδια. Αν ενόχλησαν οι διαρροές για ενδεχόμενη υποψηφιότητα μου στην Αθήνα, τους απαντώ ότι είμαι καθαρός και δεν με κρατάνε από πουθενά. 

ΕΔΕ διέταξε ο Θεοχάρης

Εντολή για Ένορκη Διοικητική Εξέταση έδωσε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, για τη διαρροή στοιχείων σχετικά με τους ελέγχους εμβασμάτων βουλευτών.
 
Η εντολή δόθηκε προς τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΓΓΔΕ.

ΤΕΤΑΡΤΗ 12.11.2025 20:00
Exit mobile version