search
ΤΕΤΑΡΤΗ 12.11.2025 10:40
MENU CLOSE

Η ευρωβουλή τα «χώνει» στην τρόικα

13.03.2014 14:52
Η ευρωβουλή τα «χώνει» στην τρόικα - Media

Έντονη κριτική στην τρόικα ασκεί το Ευρωκοινοβούλιο, στην έκθεσή του για τη δράση της σε Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ελλάδα, η οποία εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από την Ολομέλεια.

Έντονη κριτική στην τρόικα ασκεί το Ευρωκοινοβούλιο, στην έκθεσή του για τη δράση της σε Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ελλάδα, η οποία εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από την Ολομέλεια.
 
Αν και αναφέρεται ότι ήταν αναγκαία η δημιουργία της τρόικας, καθώς έλειπαν οι απαραίτητοι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί για την αντιμετώπιση της κρίσης, η έκθεση, στην ειδική της αναφορά για την Ελλάδα, ασκεί κριτική για αδικίες και αστοχίες από πλευράς τρόικας.
Παράλληλα, η έκθεση επισημαίνει τον κίνδυνο χρεοκοπίας λόγω της μείωσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και του δημοσιονομικού εκτροχιασμού πριν από την «παρέμβαση» της τρόικας, ενώ αναφέρεται στις θυσίες των πολιτών που οδήγησαν σε μια πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή, μαζί με τις διαρθρωτικές αλλαγές. Τέλος, γίνεται θετική αναφορά και στην ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Αρχής, το 2010.

Η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου ασκεί έντονη κριτική στον οικονομικό και πολιτικό σχεδιασμό που ακολούθησαν οι τρεις «τρόικες», ενώ επισημαίνει ζητήματα αδιαφάνειας και έλλειψης συντονισμού μεταξύ ΔΝΤ, ΕΚΤ και Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Τέλος, προτείνει να αντικατασταθούν οι «τρόικες» με ευρωπαϊκό μηχανισμό εποπτείας, να δημιουργηθεί ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο και να δημιουργηθούν, στη θέση των μνημονίων, προγράμματα που θα υπαγορεύει το κοινοτικό σύστημα και δίκαιο, καθώς και οι στρατηγικές προτεραιότητες της ΕΕ (Ευρώπη 2020).
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 12.11.2025 10:37