Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Την πολιτική πόλωση δείχνει να επιζητεί ο Αλέξης Τσίπρας όσο ο χρόνος κυλά προς τις εκλογές, με στόχο να προσδώσει στις επικείμενες κάλπες τον δημοψηφισματικό χαρακτήρα που το κόμμα του έχει διακηρύξει ότι αυτές έχουν έναντι της πολιτικής μνημονιακής λιτότητας.
Την πολιτική πόλωση δείχνει να επιζητεί ο Αλέξης Τσίπρας όσο ο χρόνος κυλά προς τις εκλογές, με στόχο να προσδώσει στις επικείμενες κάλπες τον δημοψηφισματικό χαρακτήρα που το κόμμα του έχει διακηρύξει ότι αυτές έχουν έναντι της πολιτικής μνημονιακής λιτότητας. Στόχος του ακόμη είναι να αφυπνίσει τα αντανακλαστικά της κοινωνίας μπροστά στα διλήμματα τα οποία θέτει εκ των πραγμάτων η πορεία αυτή κι έτσι να προλάβει τα χειρότερα, δηλαδή τη διάχυση της ψήφου στο κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό.
Η πρόταση δυσπιστίας κατά Στουρνάρα και στη συνέχεια κατά του προεδρείου της Βουλής για την απόρριψή της χωρίς συζήτηση στην Ολομέλεια έστειλε το μήνυμα για την πρόθεσή του να κλιμακώσει τη σύγκρουση με την κυβέρνηση.
Ποιο όμως είναι το υπόβαθρό της κίνησης αυτής; Γιατί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε μια τακτική κίνηση υψηλού ρίσκου, όπως αποδείχτηκε, και μάλιστα, κατ’ εκτίμηση πολλών, χωρίς να είναι καλά προετοιμασμένη;
Προβληματισμοί
Πέρα από το γεγονός ότι το επιτελείο της ηγετικής ομάδας έδειχνε να αντιλαμβάνεται ότι όσον αφορά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου οι «αντάρτες» θα επιστρέψουν στο μαντρί τελευταία στιγμή, επομένως ήταν εμφανής ο κίνδυνος η διαδικασία να περάσει χωρίς εμφανή πλήγματα για την κυβέρνηση, σε αυτήν την επιλογή φαίνεται πως οδήγησαν και μηνύματα που λαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα.
Στις δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων καταγράφεται κλείσιμο της ψαλίδας με αποκορύφωμα τη δημοσκόπηση της ALCO το περασμένο Σάββατο που ανέτρεψε τα ευρήματα των τελευταίων μηνών δίνοντας οριακό προβάδισμα στη Ν.Δ. Ανεξαρτήτως του πόσο αξιόπιστες είναι οι δημοσκοπήσεις, λόγω και τεχνικών παραγόντων που έχουν να κάνουν με το δείγμα των ερωτώμενων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διείδε τον κίνδυνο μιας τεχνητής ή πραγματικής, δεν έχει τόση σημασία, ανατροπής του κλίματος υπέρ της κυβέρνησης και της δικής της αφήγησης λίγο πριν από τις ευρωεκλογές.
Περαιτέρω, ο προβληματισμός για τους αναποφάσιστους και την αποχή, αλλά και τους ενδεδειγμένους τρόπους κινητοποίησης αυτού του κομματιού του εκλογικού σώματος, που τείνει προς την αδράνεια ή την απόρριψη του πολιτικού συστήματος συνολικά, χρεώνοντας ενδεχομένως «συστημικότητα» και στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι έντονος τις τελευταίες μέρες.
Μάλιστα, εδώ και καιρό, μερίδα συνεργατών του, που εκφράζει ανησυχία για τις δημοσκοπήσεις, εισηγείται στον πρόεδρο τη στροφή στην κοινωνία, την επικέντρωση της προεκλογικής του εκστρατείας στο εσωτερικό της χώρας, την εξόρμηση στον λαό με περιοδείες σε γειτονιές, εργασιακούς χώρους, κοινωνικές δομές που δέχονται επίθεση από την πολιτική κυβέρνησης – τρόικας κ.λπ.
Με αφορμή δε τις υποψηφιότητες Βουδούρη και Καρυπίδη για τις περιφέρειες, πριν από δυο μήνες, κόντρα σε όσα κομματικά στελέχη πρώτης γραμμής, αλλά και μεσαία στελέχη, υποστήριξαν ενθέρμως αυτού του είδους τα ανοίγματα, υπήρξε και αρθρογραφία στα έντυπα του κόμματος που ζητούσε η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει με απευθείας επαφή με τα κοινωνικά στρώματα που θίγονται από την κρίση και το μνημονιακό πρόγραμμα λιτότητας και όχι μέσω ανοιγμάτων σε πολιτικούς χώρους και μεμονωμένα πολιτικά πρόσωπα, που πλέον εκφράζουν το παλιό πολιτικό σκηνικό όταν ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να εκφράσει το νέο και άφθαρτο.
Τις σκέψεις αυτές δείχνει να συμμερίζεται σε έναν βαθμό ο Αλέξης Τσίπρας, αν αναλογιστεί κανείς και την επιλογή το ευρωψηφοδέλτιο να περιλαμβάνει και πρόσωπα που συμβολίζουν τους αγώνες απέναντι στο κατεστημένο ή την κυβερνητική πολιτική (π.χ. Κούνεβα, καθαρίστριες, σχολικοί φύλακες κ.λπ.).
Το αν τελικώς θα επιχειρηθεί μια πιο συστηματική στροφή προς την κοινωνία θα φανεί τις επόμενες εβδομάδες.
Από τον Δραγασάκη στη μορφή
Στην επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε κλιμάκωση της σύγκρουσης με την κυβέρνηση φαίνεται πως βάρυνε και η αίσθηση που άφησε η ομιλία Δραγασάκη την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή, σε κοινή συνεδρίαση Επιτροπών στην οποία μετείχε αντιπροσωπεία Γερμανών βουλευτών.
Εκεί ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής έκανε μια σύντομη τοποθέτηση, το συνολικό ύφος και το περιεχόμενο της οποίας έδωσε την αίσθηση ενός ΣΥΡΙΖΑ που αμβλύνει σημαντικά τις αιχμές του απέναντι τόσο στους δανειστές όσο και στην πολιτική που επιβάλλουν, δίνοντας εκ νέου τροφή για σχόλια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσαρμόζεται, παρέχει διαπιστευτήρια στους ξένους κ.λπ.
Eιδικότερα σημείωσε: «Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε πλήρη επίγνωση ότι η κρίση είναι δική μας, ότι πρέπει να κάνουμε βαθιές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, στη δημόσια διοίκηση, στη λειτουργία του κράτους, στην αντιμετώπιση της διαφθοράς», αλλά «για να τα κάνουμε αυτά, πρέπει να βρούμε μια λύση στο πρόβλημα του χρέους και της λιτότητας, δεν μπορούμε να τα κάνουμε σε συνθήκες κοινωνικής και οικονομικής κατάρρευσης».
Τέλος πρόσθεσε: «Εάν ο ελληνικός λαός αναδείξει τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, θα ήθελα να διαβεβαιώσετε τον γερμανικό λαό ότι θα έχετε στην Ελλάδα μια αξιόπιστη πολιτική δύναμη, η οποία υποστηρίζει τον τερματισμό της λιτότητας και την έξοδο από την κρίση μέσα στα πλαίσια της ευρωζώνης».
Την Παρασκευή, παρεμβαίνοντας ύστερα από δημοσιεύματα που ουσιαστικά μιλούσαν για στροφή του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Δραγασάκης προέβη σε επανορθωτικές δηλώσεις (π.χ. ότι εννοούσε πως «η κρίση είναι και δική μας») και εξήγησε το σκεπτικό της ομιλίας του. Ωστόσο τόσο η στάση της πλειοψηφίας όσο και της μειοψηφίας υποδηλώνουν αμηχανία: η μεν πρώτη πρόσφερε κάλυψη στο κορυφαίο στέλεχος ανεπίσημα μέσω του left.gr και όχι κεντρικά διά του γραφείου Τύπου, ενώ η δεύτερη, παρά την έντονη ενόχλησή της, απέφυγε ουσιαστικά κάθε δημόσιο σχολιασμό.
Στο μεταξύ, στην ομιλία του προχθές στη Σύρο, ο Τσίπρας έδειξε να κρατά αποστάσεις λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υποκύψει σε «πιέσεις, εκβιασμούς και εκφοβισμούς» και θα μείνει «αμετακίνητος» απέναντι στους δανειστές και τα κοράκια.
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.