search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 04:16
MENU CLOSE

Τσίπρας: Έξοδος – δώρο για Μέρκελ και κερδοσκόπους. Στον λαό ο λογαριασμός

10.04.2014 13:04

Για προεκλογική έξοδο στις αγορές, έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας νωρίτερα στις Βρυξέλλες, στο συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς για το χρέος. Την ίδια ώρα, ενόψει της αυριανής επίσκεψης της γερμανίδας καγκελαρίου στην Αθήνα, παρομοίασε την Μέρκελ με την Μάργκαρετ Θάτσερ και τόνισε ότι «μπορεί και πρέπει να μειοψηφήσει και να ηττηθεί πολιτικά». 

Για προεκλογική έξοδο στις αγορές, έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας νωρίτερα στις Βρυξέλλες, στο συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς για το χρέος. Την ίδια ώρα, ενόψει της αυριανής επίσκεψης της γερμανίδας καγκελαρίου στην Αθήνα, παρομοίασε την Μέρκελ με την Μάργκαρετ Θάτσερ και τόνισε ότι «μπορεί και πρέπει να μειοψηφήσει και να ηττηθεί πολιτικά». 

Από το βήμα του συνεδρίου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στην κυβέρνηση καθώς όπως είπε, κάνει ένα προεκλογικό επικοινωνιακό δώρο στη Μέρκελ το οποίο «θα πληρωθεί όμως με τα λεφτά των ελλήνων φορολογουμένων». 

«Δεν υπάρχει αμφιβολία» σημείωσε «ότι όσοι επιθυμούν να κρύψουν την ανθρωπιστική κρίση που προκάλεσαν τα μνημόνια λιτότητας στην Ελλάδα και κυρίως όσοι επιθυμούν να συνεχιστεί το μαρτύριο της λιτότητας για τον ελληνικό λαό και μετά τις ευρωεκλογές, πήραν τον κύριο Σαμαρά και τον κύριο Βενιζέλο από το χέρι και τους έβγαλαν προεκλογικά στην αγορά. Στέλνοντας το λογαριασμό στον ελληνικό λαό». 

Ειδικότερα ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πανηγυρίζει για την έξοδο στις αγορές με χρέος πολύ μεγαλύτερο από εκείνο που είχε η χώρα όταν οδηγήθηκε «στο σφαγείο του μνημονίου», ενώ με παρόμοιο επιτόκιο οι αγορές το 2010 μας ανάγκασαν να αποχωρήσουμε από αυτές. 

Τώρα, υπογράμμισε, όχι μόνο «δε το θεωρούν απαγορευτικό αλλά πανηγυρίζουν κιόλας, που θα δανειστούν 2,5 δις με πενταετή ομόλογα που θα αποδώσουν εγγυημένα κέρδη στους "επενδυτές" πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ». 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί «έγκλημα εις βάρος του Ελληνικού αλλά και όλων των ευρωπαϊκών λαών, αφού ενταφιάζει τη συζήτηση και την προοπτική αναδιάρθρωσης του χρέους, διαγραφής μεγάλου μέρους του».

Υποστήριξε επίσης πως «εάν είχε προηγηθεί η ουσιαστική αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, θα είχε βελτιωθεί η πιστοληπτική διαβάθμιση των ελληνικών ομολόγων και θα είχε μειωθεί το κόστος δανεισμού από τις αγορές» πετυχαίνοντας όφελος στη βιωσιμότητα του χρέους. 

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι με αυτήν την έκδοση, η Ελλάδα καλύπτει μόλις ένα πολύ μικρό μέρος των χρηματοδοτικών αναγκών της για το 2014 (περίπου το 10%, €2,5 δις σε σύνολο €27,8 δις). Όταν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία τον περασμένο Ιανουάριο με την πρώτη κιόλας έκδοση κάλυψαν το 50% των συνολικών χρηματοδοτικών αναγκών τους όλης της χρονιάς.
 
Ανακεφαλαιοποίηση από τον ΕΜΣ και ευρπωαϊκό «New Deal»
 
Όσον αφορά την πρότασή του για τη ρύθμιση του χρέους, του ελληνικού και των χωρών του ευρωπαϊκού νότου πρότεινε μια λύση με τρεις άξονες:

·        Τον τερματισμό της λιτότητας και αλλαγή πολιτικής για την συντονισμένη αναθέρμανση των ευρωπαϊκών οικονομιών μέσω της ενίσχυσης της εσωτερικής ζήτησης, της ευρείας αναδιανομής των εισοδημάτων και της προώθησης δημοσίων επενδύσεων.

·        Την αναδιάρθρωση των υφιστάμενων χρεών με αναδρομική απευθείας ανακεφαλαιποίηση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) ώστε, «τα αντίστοιχα ποσά να εξαιρεθούν από το δημόσιο χρέος των χωρών μας». Επίσης με τη διεξαγωγή μιας «Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για το Χρέος η οποία θα συζητήσει και τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ως δανειστή ύστατης καταφυγής και θα αξιολογήσει τις εναλλακτικές στρατηγικές απομείωσης της καθαρής παρούσας αξίας του συσσωρευμένου χρέους για κάθε χώρα ξεχωριστά.

·        Τη συμφωνία για ένα ευρωπαϊκό «NewDeal», με έκτακτη και ισχυρή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση που θα επιτρέψει την ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη των ευρωπαϊκών χωρών.
 
 
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 03:34