search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 09.10.2026 19:37
MENU CLOSE

89% των πολιτών υπέρ της ανεξαρτησίας στην ανατολική Ουκρανία

12.05.2014 05:14
89% των πολιτών υπέρ της ανεξαρτησίας στην ανατολική Ουκρανία - Media

Προσθέστε το topontiki.gr ως προτιμώμενη πηγή στη Google

Add topontiki.gr on Google

Οι φιλορώσοι ανακοίνωσαν ότι επικράτησαν στα δημοψηφίσματα που διοργανώθηκαν στην ανατολική Ουκρανία με το θετικό για τους αυτονομιστές αποτέλεσμα να σημαίνει για κάποιους την ανεξαρτησία της περιοχής και για κάποιους άλλους την ενδεχόμενη ένωση με τη Ρωσία.

 
Οι φιλορώσοι ανακοίνωσαν ότι επικράτησαν στα δημοψηφίσματα που διοργανώθηκαν στην ανατολική Ουκρανία με το θετικό για τους αυτονομιστές αποτέλεσμα να σημαίνει για κάποιους την ανεξαρτησία της περιοχής και για κάποιους άλλους την ενδεχόμενη ένωση με τη Ρωσία.
 
Οι διοργανωτές του δημοψηφίσματος ανακοίνωσαν ότι σχεδόν το 90% των πολιτών ψήφισαν υπέρ της απόσχισης. Σε πολλά πρόχειρα εκλογικά τμήματα η ατμόσφαιρα ήταν εορταστική αλλά σε άλλες περιπτώσεις ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ των αυτονομιστών και των Ουκρανών.
 
Στο νοτιοανατολικό λιμάνι της Μαριούπολης, όπου σημειώθηκαν σκληρές μάχες την περασμένη εβδομάδα, υπήρχαν μόνο οκτώ εκλογικά κέντρα για περίπου μισό εκατομμύριο πολίτες. 

Τα δημοψηφίσματα διενεργήθηκαν παρά την έκκληση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν την Τετάρτη να αναβληθούν, μια κίνηση που δημιούργησε κάποιες ελπίδες για την εκτόνωση της κρίσης.
 
Δυτικοί ηγέτες έχουν κατηγορήσει τον Πούτιν για προσπάθεια αποσταθεροποίησης της Ουκρανίας, κάτι που σαφώς αρνείται η Μόσχα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι το δημοψήφισμα είναι παράνομο και είναι έτοιμη να αυξήσει την πίεση προς τη Ρωσία, κάνοντας ένα ακόμη βήμα προς την επέκταση των κυρώσεων σε επιχειρήσεις, αλλά και σε μεμονωμένα άτομα που συνδέονται με την προσάρτηση της περιοχής της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Τουρτσίνοφ: «Φάρσα» το δημοψήφισμα στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας
  
Το δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην ανατολική Ουκρανία είναι "μια φάρσα προπαγάνδας χωρίς νομικά αποτελέσματα", δήλωσε σήμερα ο μεταβατικός Πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, ενώ εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας δήλωσε πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα διαμορφώσει την αντίδρασή του στα δημοψηφίσματα για την ανεξαρτησία που διεξήχθησαν στην ανατολική Ουκρανία "αναλόγως του αποτελέσματος". 

"Η φάρσα που οι τρομοκράτες αποκαλούν δημοψήφισμα δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα κάλυμμα προπαγάνδας για τους φόνους, τις απαγωγές, τις βιαιότητες και άλλα σοβαρά εγκλήματα", δήλωσε ο Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο. 

Οι αρχές του Κιέβου "θα συνεχίσουν το διάλογο μ΄ αυτούς που στην ανατολική Ουκρανία δεν έχουν αίμα στα χέρια και είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν τους στόχους τους με νόμιμο τρόπο", πρόσθεσε. Στο μεταξύ στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του προέδρου Πούτιν, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται σήμερα από την εφημερίδα "Κομερσάντ", διευκρίνισε πως ο ρώσος πρόεδρος θα αντιδράσει στα δημοψηφίσματα "αναλόγως του αποτελέσματος" και πως "είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς εκ των προτέρων" ποια θα είναι η αντίδραση αυτή. Ο Πεσκόφ χαρακτήρισε "απόλυτη βλακεία" τις δυτικές επικρίσεις για τη στάση της Μόσχας στην ουκρανική κρίση.

Το Κρεμλίνο σέβεται την έκβαση των δημοψηφισμάτων στην ανατολική Ουκρανία 
 
Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι σέβεται την έκβαση του δημοψηφίσματος για την αυτονόμηση των δύο αυτοανακηρυχθεισών "λαϊκών δημοκρατιών" του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία και ότι το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών πρέπει να εφαρμοσθεί ειρηνικά. 

"Στη Μόσχα, σεβόμαστε τη θέληση του λαού των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ και εκκινούμε από την αρχή ότι η πρακτική εφαρμογή του αποτελέσματος των δημοψηφισμάτων θα γίνει κατά πολιτισμένο τρόπο, χωρίς καμία επανάληψη της βίας, μέσω του διαλόγου ανάμεσα στους εκπροσώπους του Κιέβου, το Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ". 

"Κάθε προσπάθεια μεσολάβησης είναι ευπρόσδεκτη για την πραγματοποίηση ενός τέτοιου διαλόγου, περιλαμβανομένου του πλαισίου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου στην οποία επισημαίνεται η "μεγάλη συμμετοχή στις ψηφοφορίες παρά τις προσπάθειες παρεμπόδισης της διεξαγωγής τους".

"Καταδικάζουμε τη χρήση της βίας που εφαρμόσθηκε, περιλαμβανομένης της χρησιμοποίησης βαρέων όπλων κατά φιλειρηνικών πολιτών, που προκάλεσε θύματα", προστίθεται στην ανακοίνωση.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 09.10.2026 19:36