search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 06:17
MENU CLOSE

Ο «δάκος» του Μπαρόζο και η Ελιά

16.05.2014 21:00
oldphotossel.101400228339.jpg

Δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ κλυδωνίζεται από αποκαλύψεις, εσωτερικές διαφοροποιήσεις και εξωτερικές συρράξεις. 

Δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ κλυδωνίζεται από αποκαλύψεις, εσωτερικές διαφοροποιήσεις και εξωτερικές συρράξεις. Το δίλημμα περί κυβερνητικής σταθερότητας φαίνεται ότι έχει μπει σε δεύτερο πλάνο, αφού μια σειρά άλλα γεγονότα δημιουργούν νέα προβλήματα στην ήδη αποσταθεροποιημένη πορεία της Ελιάς.

Οι αποκαλύψεις των βρετανικών «Financial Times», δεκαπέντε μέρες πριν από τις ευρωεκλογές, για τον ρόλο Βενιζέλου – Σαμαρά – Μπαρόζο στην πτώση της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου συμβάλλουν στην εικόνα αποσυσπείρωσης του κόμματος, ενώ οι απειλές Βενιζέλου για αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης, αν η Ελιά δεν πάρει ικανοποιητικά ποσοστά στις κάλπες, αποδοκιμάζονται όχι μόνο από στελέχη της Ν.Δ., αλλά και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Ν. Ανδρουλάκης και ο Μ. Χρυσοχοΐδης, που για διαφορετικούς λόγους επικρίνουν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για τη στρατηγική του, προετοιμάζοντας όλους για ένα θερμό μετεκλογικό κλίμα.

Μέσα σε όλα αυτά, η «φαρμακερή παραίνεση» της Μαριλένας Κοππά («όσοι θέλουν σταθερότητα, ας ψηφίσουν κατευθείαν Σαμαρά»), όχι μόνο ρίχνει νερό στον μύλο της εμφύλιας αντιπαράθεσης μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, αλλά βυθίζει συνολικά τον χώρο της Κεντροαριστεράς στη δίνη της αυτοκτονικής εσωστρέφειας.

Το ΠΑΣΟΚ επικοινωνιακά επιχειρεί την υπέρβαση ανοίγοντας βεντέτα με τη Ν.Δ. για τα τηλεοπτικά σποτ της, αλλά μάλλον είναι πολύ… «λάιτ» ο καυγάς, αφού τον ξεκίνησε ο Δ. Καρύδης στη σελίδα του στο Facebook χωρίς το κόμμα προς το παρόν να τον «υιοθετήσει». Προφανώς ο… φαταουλισμός Σαμαρά, όσο και η γελοία προσπάθεια να εμφανιστεί ως ο νουνεχής ηγέτης που έβγαλε τη χώρα από την κρίση, εκτός από τη γενική θυμηδία, προκαλούν κύματα εκνευρισμού στο ΠΑΣΟΚ.

Στη Χαριλάου Τρικούπη αντιλαμβάνονται με οδυνηρό τρόπο ότι, καθώς άφησαν τον Σαμαρά με τα «Ζάππεια» στο απυρόβλητο, κατακρεουργήθηκαν οι ίδιοι και τώρα ο πρωθυπουργός επιχειρεί να κλέψει την παράσταση εμφανίζοντας τον εαυτό του ως τον ηγέτη της επόμενη μέρας και αμέτοχο στην καταβύθιση της χώρας.

Η ένταση και ο εκνευρισμός μεγεθύνονται καθώς στο ΠΑΣΟΚ είναι εμφανής η έλλειψη συντονισμού και έγκαιρης αντίδρασης στην πολιτική επικαιρότητα, αφού, εκτός της διαλυτικής κατάστασης, λόγω οικονομικών προβλημάτων, της συνεχούς διαρροής στελεχών και της δημοσκοπικής κατήφειας, οι υποχρεωτικές δράσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου ως υπουργού Εξωτερικών αφήνουν μια μεγάλη τρύπα καθημερινής πολιτικής διαχείρισης.

Με δεδομένο ότι το ΠΑΣΟΚ έχει στηθεί απολύτως προσωποκεντρικά και με δεδομένη την πολυπραγμοσύνη και την εποπτεία που ασκεί ο Βενιζέλος, τα αποτελέσματα της αρρυθμίας στην παρακολούθηση της επικαιρότητας είναι ορατά. Και κανείς δεν μιλά πια για προσπάθεια να επιβάλει το ΠΑΣΟΚ ατζέντα στην επικαιρότητα.

Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι το κόμμα να αντιδρά αμήχανα και σπασμωδικά στα θέματα και οι επιτελείς να αναμένουν οδηγίες από τον υπουργό Εξωτερικών, που ως εκ της φύσεως της αποστολής του – λόγω και της προεδρίας στην Ε.Ε. – πρέπει να λείπει συχνά στο εξωτερικό.

Βασική πηγή
Λαμπρό πρόσφατο παράδειγμα η εκκωφαντική σιωπή της Χαριλάου Τρικούπη απέναντι στις αποκαλύψεις της βρετανικής εφημερίδας «Financial Times». Την ώρα που ο Γιώργος Παπανδρέου ουσιαστικά επιβεβαίωνε το ρεπορτάζ, το ΠΑΣΟΚ, πιεσμένο από την έντονη αναπαραγωγή του θέματος, αντιδρούσε τυπικά επαναλαμβάνοντας όσα συνέβησαν στο προσκήνιο.

Προχθές από τις Βρυξέλλες ο Βενιζέλος είπε ότι θα μιλήσει άλλη στιγμή για τις Κάννες, επιχειρώντας να «αδειάσει» τον Μπαρόζο, που προφανώς αποτελεί τη βασική πηγή του δημοσιεύματος, λέγοντας ότι τη «βρόμικη δουλειά» την έκανε ο Σαρκοζί και ο ίδιος δεν είχε την εμπλοκή που του αποδίδεται. Όμως, επειδή ο Μπαρόζο είναι… εδώ, ο Μπένι δεν διέψευσε δημοσίως τίποτα.

Για όσους δεν έχουν παρακολουθήσει αναλυτικά την ειδησεογραφία, στο ρεπορτάζ των «F.T.» για τις Κάννες αναφέρεται ότι ο Μπαρόζο είχε ήδη συμφωνήσει με τον Σαμαρά για μεταβατικό πρωθυπουργό τον Παπαδήμο στην Ελλάδα, την ώρα που ο ΓΑΠ πετούσε για τις Κάννες, ενώ ο πρόεδρος της Κομισιόν φέρεται να ξεμοναχιάζει τον Βενιζέλο – κατά τη διάρκεια της επαφής με Μέρκελ και Σαρκοζί – και να συμφωνούν να «σκοτώσουν» την ιδέα του δημοψηφίσματος.

Μάλιστα ο Μπένι, κατά το δημοσίευμα πάντα, ενώ… κοιμόταν ο ΓΑΠ στην πτήση της επιστροφής, κανόνισε να γραφτεί η ανακοίνωση που ενταφίαζε το δημοψήφισμα. Ο ΓΑΠ αντέδρασε ψύχραιμα στην αποκάλυψη και σε μια λιτή ανακοίνωσή του επισημαίνει: «Τώρα είναι ώρα να μιλήσουν άλλοι. Ό,τι είχαμε να πούμε για τη συνάντηση των Καννών και το δημοψήφισμα, το έχουμε πει κατ’ επανάληψη και επιβεβαιωνόμαστε – παρά τις όποιες ενστάσεις για την ακρίβεια ορισμένων σημείων του δημοσιεύματος των ‘‘Financial Times’’».

Ο Βενιζέλος από την άλλη, ύστερα από ένα 24ωρο οδυνηρής για το ΠΑΣΟΚ σιωπής, επιχειρεί να αλλάξει γήπεδο και σε συνομιλία του με δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες επιχείρησε να αποδομήσει τον Μπαρόζο – χωρίς να τον προκαλέσει να απαντήσει – επισημαίνοντας: «Ο κ. Μπαρόζο δεν ήταν ο πρωταγωνιστής της συζήτησης και της διαδικασίας. Ήταν παρών μαζί με τον αρμόδιο επίτροπο Όλι Ρεν και τον πρόεδρο Χέρμαν Βαν Ρομπάι. Όποιοι τα λένε αυτά, δεν έχουν αίσθηση του διεθνούς συσχετισμού δυνάμεων και του ρόλου των προσώπων στην Ε.Ε.».

Με την απάντηση αυτή θέλει να μας πει ότι αυτοί που επέβαλαν τη γνώμη τους ήταν ο Σαρκοζί και η Μέρκελ.

Το ζήτημα όμως στο οποίο δεν απαντά και μοιάζει να ρίχνει νερό στον μύλο της εσωκομματικής αντιπαράθεσης είναι αν ο Βενιζέλος μαζί με τον Σαμαρά είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην πτώση του ΓΑΠ. Τα τελευταία στοιχεία ενισχύουν την επιχειρηματολογία των παπανδρεϊκών και βαθαίνουν παραμονές εκλογών το χάσμα. Σίγουρα η τελευταία εξέλιξη δημιούργησε ένα ακόμα σοβαρό ζήτημα, το οποίο κάποια στελέχη εκτιμούν ότι θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην εκλογική επίδοση της Ελιάς μαζί βέβαια με τη στάση του ΓΑΠ, που μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα στηρίξει την Ελιά την επόμενη Κυριακή.

Ευθεία βολή
Την ίδια στιγμή και η Μαριλένα Κοππά εκδικείται σκληρά για τις επιθέσεις που δέχεται από το βενιζελικό στρατόπεδο, ότι δηλαδή η μείζων διαφωνία της με το κόμμα ήταν η άρνηση να καταθέτει στο ταμείο του κόμματος 2.000 ευρώ τον μήνα από τον ευρωμισθό της, καλώντας όσους θέλουν να ψηφίσουν σταθερότητα να πάνε κατευθείαν στον Σαμαρά και να μην αρκούνται στα δεκανίκια.

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη δήλωση ήταν ευθεία βολή κατά του Βενιζέλου και του επιχειρήματός του για την κυβερνητική σταθερότητα, την οποία άρχισαν να υπονομεύουν και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, δεν έκρυψε τη διαφωνία του με την τακτική Βενιζέλου να προκαθορίζει τη στάση του πριν βγει το αποτέλεσμα, ενώ ο σιωπηλός εσχάτως Μ. Χρυσοχοΐδης εμφανίστηκε από την Κρήτη πεπεισμένος ότι «δεν πέφτει η κυβέρνηση, τώρα δεν θα τινάξουμε τίποτα στον αέρα».

Το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να συνεχίσει τη σφοδρή κριτική κατά της επικοινωνιακής καμπάνιας της Ν.Δ. μέσω του γραμματέα επικοινωνίας Δημήτρη Καρύδη, ο οποίος έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

«Βλέπουμε τα σποτάκια της Ν.Δ. και μένουμε άναυδοι με την υποκρισία, την παραπλάνηση και την κοροϊδία. Προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες ότι όλα τελικά έγιναν από τότε που ανέλαβε πρωθυπουργός ο Αντ. Σαμαράς. Προφανώς, είναι ένα μεγάλο ψέμα. Το ότι έχουμε σήμερα πρωτογενές πλεόνασμα οφείλεται κατά 80% στις προσπάθειες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και κυρίως στις θυσίες του ελληνικού λαού μέχρι το 2012. Τότε η Ν.Δ. μιλούσε για “πολιτική εξαπάτηση”, “ολέθριο σφάλμα”, παρουσίαζε “Ζάππεια”, τροφοδοτούσε την ακραία πόλωση και οργάνωνε τους “αγανακτισμένους”».

Βέβαια ο Καρύδης εμμένει στην κυβερνητική σταθερότητα για το καλό της χώρας, αλλά δεν κάνει κανένα σχόλιο για το αν το ΠΑΣΟΚ προτίθεται να επανεξετάσει τη στάση του απέναντι στον Σαμαρά και τη Ν.Δ., που τους αντιμετωπίζουν στην ψύχρα σαν τους κυβερνητικούς… νεροκουβαλητές.


Ψάχνουν σωσίβιο στις τοπικές εκλογές
 
Τη στιγμή που το δίλημμα για τη σταθερότητα μοιάζει να παραπαίει, το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να πιαστεί από τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Ο στενός συνεργάτης του Βενιζέλου και υπουργός αναπληρωτής Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος προέβλεψε ότι την πρώτη Κυριακή πάνω από 100 υποψήφιοι με το ΠΑΣΟΚ δήμαρχοι θα περάσουν στον δεύτερο γύρο, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι οι εκλογές θα δείξουν ότι υπάρχει το «κοινωνικό ΠΑΣΟΚ» που διατηρεί δυνάμεις…
 
Από τα στοιχεία που έχουν στη Χαριλάου Τρικούπη αναμένουν πρωτιές στον πρώτο γύρο για δημάρχους που είτε στηρίζουν είτε προέρχονται από τις τάξεις τους. Η πολιτική εκμετάλλευση όμως των επιδόσεων μιας σειράς τοπικών αρχόντων αναμένεται να προκαλέσει συζητήσεις και εντάσεις, αφού πολλοί υποψήφιοι είτε δεν θέλησαν είτε δεν ζήτησαν είτε απέρριψαν ακόμα και έμμεση στήριξη, εμμένοντας στην ανεξαρτησία της υποψηφιότητάς τους.
 
Πάντως στους κομματικούς υπολογισμούς θετικά βλέπουν τα αποτελέσματα για: Γ. Καμίνη και Γ. Μπουτάρη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, ενώ και στον Πειραιά περιμένουν καλό πλασάρισμα του Γιάννη Μώραλη, τον οποίο στηρίζει το τοπικό ΠΑΣΟΚ.
 
Στο Ηράκλειο ο Γιάννης Κουράκης, έστω και με κάμψη, αναμένεται να κόψει πρώτος – ίσως και από τον πρώτο γύρο – το νήμα, στον Βόλο θέλουν να πιστεύουν ότι ο νυν δήμαρχος θα είναι στον δεύτερο γύρο απέναντι στον Αχιλλέα Μπέο, στο Περιστέρι πιστεύουν στη δυναμική του Δημήτρη Κελάφα.
 
Στο Αγρίνιο ο νυν δήμαρχος Παύλος Μοσχολιός μοιάζει να αντέχει, όπως και στον Δήμο Ρόδου μοιάζει να έχει πιθανότητες να βρεθεί στον δεύτερο γύρο ο αντιπεριφερειάρχης Φώτης Χατζηδιάκος, ενώ ο Γιώργος Ιωακειμίδης, δήμαρχος Νίκαιας – Ρέντη, ο Νίκος Σαράντης, δήμαρχος Αγίων Αναργύρων, και ο Κώστας Κόκορης στη Γλυφάδα περνάνε στον δεύτερο γύρο. Σκληρή μάχη δίνει ο Θάνος Ορφανός στον Άλιμο, όπως και ο Χρήστος Καρδαράς στο Αιγάλεω για ένα καλό πλασάρισμα στον δεύτερο γύρο.
 
Τέλος, για τις δημοτικές εκλογές στη Χαριλάου Τρικούπη, μέσα στην απελπισία τους, δεν αντιμετωπίζουν εχθρικά άλλοτε «αντάρτικες» υποψηφιότητες, επιχειρώντας «πολιτική καταγραφή» και από αυτοδιοικητικά στελέχη που προέρχονται από τις τάξεις τους και πάνε κόντρα σε πασοκικής έμπνευσης δημοτικές κινήσεις που ασκούν εξουσία επί χρόνια στους δήμους.
 
Στο επίπεδο των Περιφερειών οι καταγραφές είναι πιο καθαρές, αφού οι στηρίξεις είναι σχεδόν ευθείες. Η Χαριλάου Τρικούπη λοιπόν (παρά τις επί της ουσίας σχέσεις των περιφερειαρχών με την ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ) ποντάρει στις καλές δημοσκοπικές επιδόσεις των νυν περιφερειαρχών Γιάννη Σγουρού (Αττική), Σταύρου Αρναουτάκη (Κρήτη), Γιάννη Μαχαιρίδη (Νότιο Αιγαίο) και Α. Γιαννακίδη ( Ανατολική Μακεδονία – Θράκη).
 
Εκτιμούν ότι και ο Νάσος Γιακαλής στο Β. Αιγαίο αντέχει στην πίεση της υποψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ Αγλαΐας Κυρίτση, ενώ είσοδο στον δεύτερο γύρο με πιθανότητες εκλογής δίνουν στην Άντζελα Γκερέκου για τα Ιόνια νησιά. Σκληρή μάχη δίνει στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ο Απ. Κατσιφάρας, που όμως μπορεί – παρά τον κατακερματισμό της Κεντροαριστεράς – να βρεθεί στον δεύτερο γύρο, ενώ το ΠΑΣΟΚ διχάστηκε στην Πελοπόννησο με τα μισά στελέχη να στηρίζουν Πέτρο Τατούλη και τα υπόλοιπα τον νυν αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Δέδε.

Στην Ήπειρο και την Κεντρική Ελλάδα το ΠΑΣΟΚ έριξε «λευκή πετσέτα», ενώ οι περιφέρειες Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας θεωρούνται δεδομένες για τη Ν.Δ., όπως και η Θεσσαλία.
 
Το βασικό όμως ερώτημα είναι αν θα πείσει κανέναν το πολιτικό επιχείρημα για το «κοινωνικό ΠΑΣΟΚ», όταν καραδοκεί η κάλπη των ευρωεκλογών.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 06:17