search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 22:25
MENU CLOSE

Θέατρο, μουσική και ζωγραφική σ’ ένα… κουπέ

29.05.2014 21:00
Θέατρο, μουσική και ζωγραφική σ\

Το Φεστιβάλ «Τα 12 Κουπέ» κάνει στάση για τέταρτη συνεχή χρονιά στον Σιδηροδρομικό και Προαστιακό Σταθμό του Ρουφ και δίνει για μια ακόμα φορά τον λόγο και.. τα κουπέ του βαγονιού σε επίδοξους καλλιτέχνες.

Το Φεστιβάλ «Τα 12 Κουπέ» κάνει στάση για τέταρτη συνεχή χρονιά στον Σιδηροδρομικό και Προαστιακό Σταθμό  του Ρουφ και δίνει για μια ακόμα φορά τον λόγο και.. τα κουπέ του βαγονιού σε επίδοξους καλλιτέχνες.

Αν τύχει στο διάστημα μεταξύ 30 Μαΐου και 8 Ιουνίου να διαβείτε το κατώφλι του βαγονιού της Αμαξοστοιχίας – Θεάτρου «Το Τρένο στο Ρουφ» δεν θα συναντήσετε απλούς καθημερινούς επιβάτες, αλλά ηθοποιούς, περφόρμερ, μουσικούς μέχρι και… αρχιτέκτονες. Δεκαπέντε ομάδες νέων δημιουργών, που εκφράζουν τις καλλιτεχνικές ανησυχίες τους σε έκταση 12 μικρών διαμερισμάτων.

Το φεστιβάλ «Τα 12 Κουπέ» δεν χαρακτηρίζεται άδικα και «σιδηροδρομικό», καθώς ο πυρήνας όλων των εκδηλώσεων είναι το New Wagon της Αμαξοστοιχίας, ένα βαγόνι που περιέχει τα δώδεκα προαναφερθέντα μικρά διαμερισματάκια. Αυτός είναι και ο περιορισμένος χώρος στον οποίο θα κινούνται οι 15 νεανικές καλλιτεχνικές ομάδες που επιλέχθηκαν έπειτα από ένα διάστημα τριών μηνών να συμμετάσχουν στο φεστιβάλ. Για τους δημιουργούς ο χώρος είναι αρκετός για τα δεδομένα του γεγονότος. Οι περφόρμανς που θα παρουσιάσουν θα είναι πρωτότυπες, σύντομες σε διάρκεια και θα προσφέρονται για τα μάτια λιγοστών θεατών, ίσα ίσα όσοι μπορούν να χωρέσουν σε ένα κουπέ. Οι ομάδες δηλαδή μπορεί να παρουσιάσουν το έργο τους ακόμη και για… ένα άτομο.

Οι τέχνες εμπνέονται από το ταξίδι
Αν κρίνουμε από τις συμμετοχές, ο πλουραλισμός, η καινοτομία και η πρωτοτυπία είναι διακριτά στοιχεία που θα ωθήσουν το κοινό να μην εγκαταλείψει το βαγόνι στη… μέση της διαδρομής. Οι θεατρικές περφόρμανς έχουν πάρει το μεγαλύτερο κομμάτι της φεστιβαλικής πίτας, με οκτώ ομάδες να παρουσιάζουν πρωτότυπα θεατρικά αποσπάσματα ή βασισμένα σε έργα συγγραφέων, όπως ο Αύγουστος Στρίνμπεργκ και ο Έντουαντ Άλμπι. Ενδεικτικά, η ομάδα «PartSuspended» ψηλαφίζει αλληγορικά την έννοια του χρόνου με την περφόρμανς «Clepsydra», ενώ η «Ομάδα των Αλλαγών» σε συνεργασία με την Εταιρεία Θεατρόπολις παρουσιάζει ένα απόσπασμα από το έργο του Αυγούστου Στρίνμπεργκ «Η πιο δυνατή».
Συμπτωματικά (ή μήπως όχι;) το θεματικό μοτίβο των περισσότερων θεατρικών και μη παρουσιάσεων είναι κοινό. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο μιλούν για το ταξίδι, τα τρένα, τα βαγόνια και τα κουπέ. Επί παραδείγματι, το «Εβίβα» των Γεωργία Μπούρδα και Μελίνα Σκούφου ενώνει δύο παράλληλους κόσμους, μία κοπέλα του ’40 και μία κοπέλα του σήμερα, που ταξιδεύουν στο ίδιο βαγόνι ενός τρένου. Η αρχιτεκτονική έκθεση «Trenocase» της ομάδας Reso Architects μετατρέπει τα αχρησιμοποίητα βαγόνια σε οικίες, που καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες ενός ατόμου ή μιας οικογένειας.

Ωστόσο αρκετές ομάδες επιλέγουν να… παρέμβουν με εικαστικό ή μουσικό τρόπο, αναδεικνύοντας την προδιάθεση για ποικιλία που δείχνει το φεστιβάλ κάθε χρόνο στο πρόγραμμά του. Στα κουπέ επιβιβάζεται ένα νέο πενταμελές συγκρότημα με την ονομασία «THE L.E.D», που θα παρουσιάσει το νέο του σινγκλ με τίτλο «Get Ready», ενώ το Τζέημς Τζόυς Καφέ, όπου οι νέοι καλλιτέχνες δημιουργούσαν με… μια κούπα καφέ στο χέρι, μεταφέρεται στο αντίσκηνο του Τρένου, με μια πλειάδα εικαστικών του Ζ’ εργαστηρίου ζωγραφικής ΑΣΚΤ του Γιάννη Ψυχοπαίδη να παίρνουν μέρος στο φεστιβάλ.

Ένα φεστιβάλ που ξεκίνησε τον Μάιο του 2011 και τρία χρόνια μετά δεν φαίνεται πως θα… εκτροχιαστεί σύντομα. Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Τατιάνα Λύγαρη μπορεί να είναι περήφανη που διοργανώνει ένα event όπου χτυπά δυνατά ο παλμός του νεανικού ενθουσιασμού και της φρέσκιας αντίληψης για το θέατρο, τα εικαστικά και τη μουσική.

INFO: Αμαξοστοιχία – Θέατρο «Το Τρένο στο Ρουφ» (Σιδηροδρομικός και Προαστιακός Σταθμός Ρουφ, επί της οδού Κωνσταντινουπόλεως), καθημερινά από 30 Μαΐου έως 8 Ιουνίου 2014, από τις 8.00 μ.μ. 4 ευρώ έως και 4 performances ανά ημέρα, 210-5298922 / 6937-604988

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 22:25