search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 13:58
MENU CLOSE

Μποϊκοτάζ στους φονιάδες της Γάζας

08.08.2014 21:00
oldphotospod_0708_033_cmyk1407487600.jpg

Άρχισε η διακοπή ισραηλινών προϊόντων στην Ευρώπη

Άρχισε η διακοπή ισραηλινών προϊόντων στην Ευρώπη

Το Ισραήλ συνεχίζει ακάθεκτο το σφυροκόπημα της Γάζας, όμως χάνει διαρκώς στον «πόλεμο» της παγκόσμιας κοινής γνώμης. Το παλαιστινιακό κίνημα BDS (με αρχικά που σημαίνουν Μποϊκοτάζ – Απόσυρση Επενδύσεων – Κυρώσεις), που ζητάει οικονομική, διπλωματική και στρατιωτική απομόνωση του Ισραήλ μέχρις ότου σταματήσει την κατοχή, αρχίζει να έχει πια μεγαλύτερη επιρροή, με όλο και περισσότερους υποστηρικτές διεθνώς.

Αν και οι κυβερνήσεις, όπως και οι επιχειρήσεις της Ευρώπης, αντιστέκονται στις φωνές για μποϊκοτάζ, βρέθηκαν οι πρώτοι που αποφάσισαν να διακόψουν τις εισαγωγές ισραηλινών προϊόντων με προέλευση τα Κατεχόμενα. Η βρετανική αλυσίδα σούπερ-μάρκετ Tesco ανακοίνωσε στις 27.7.14: «Σταματήσαμε τις εισαγωγές φρούτων από το Ισραήλ», αναφερόμενη σε σοδειές που προέρχονται από τη συγκεκριμένη αιματοβαμμένη περιοχή.

Η Danske Bank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Δανίας, πούλησε τις μετοχές των ισραηλινών τραπεζών που χρηματοδοτούν κατασκευές σε κατεχόμενες περιοχές. Και η ολλανδική Vitens, ο μεγαλύτερος προμηθευτής νερού στη χώρα, έχει ήδη διακόψει συμβόλαιό της με τη Mekorot, την εθνική εταιρεία ύδρευσης του Ισραήλ.

Η Mekorot κατηγορείται για παραβάσεις του Διεθνούς Δικαίου και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ότι έχει επιβάλει απαρτχάιντ νερού στην Παλαιστίνη. Επίσης, ότι εκμεταλλεύεται το νερό της Δυτικής Όχθης εκτρέποντάς το, ώστε να εξυπηρετούνται οι ισραηλινές κοινότητες. Και μετά, μάλιστα, το πουλάει (!) πίσω στους Παλαιστίνιους!

Εδώ και μέρες η Λωρίδα της Γάζας είναι χωρίς νερό και ηλεκτρικό. Στο μεταξύ, ο Ισραηλινός υπερεθνικιστής υπουργός Εξωτερικών Λίμπερμαν προτείνει στον Νετανιάχου να στείλει στρατεύματα στο έδαφος της Γάζας για να «τελειώσουν τη δουλειά».

Μέχρι στιγμής ο Νετανιάχου αποφεύγει τις εκτεταμένες χερσαίες επεμβάσεις στη Γάζα, ίσως φοβούμενος μια επανάληψη του Λιβάνου το 2006, όταν η κοινή γνώμη του Ισραήλ αρχικά υποστήριζε με ενθουσιασμό έναν πόλεμο, αλλά άλλαξε τελείως άποψη με το που άρχισαν να σκοτώνονται Ισραηλινοί στρατιώτες.

Ασαφές

Το Ισραήλ θεωρεί βέβαιο ότι η Χαμάς έχει φροντίσει να στήσει όλων των ειδών τις παγίδες, για την περίπτωση μιας ισραηλινής στρατιωτικής εισβολής. Αυτό που παραμένει ασαφές είναι το κατά πόσο ο Νετανιάχου θέλει πραγματικά να αφανίσει τη Χαμάς. Αν προσαρτήσει την Λωρίδα της Γάζας, όπως πολλοί εθνικιστές τον προτρέπουν να κάνει, το Ισραήλ και η Παλαιστίνη θα βρεθούν ουσιαστικά σε μία χώρα που περικλείει και τους δύο. Κάτι τέτοιο θα έκανε τη δημογραφική ζυγαριά να γείρει ραγδαία, καθιστώντας τους εβραίους της περιοχής ακόμα και μειοψηφία.

Οι κοντινοί σύμβουλοι του Νετανιάχου μάλλον θεωρούν ως πιο συμφέρουσα λύση το να διατηρήσουν την απομόνωση και την πολιορκία της Γάζας, με μια Χαμάς ξεδοντιασμένη, αλλά ζωντανή στην γκρίζα ζώνη ή, σύμφωνα με Ισραηλινό αναλυτή, «με τη μύτη της μόνο μια ίντσα έξω απ’ το νερό».

Όσο το Ισραήλ αντιτίθεται στη μόνη πραγματική λύση, που είναι αυτή των δύο κρατών, ουσιαστικά μένει μόνο με δύο επιλογές. Αυτήν της μόνιμης κατοχής διά της βίας, που θα στερεί από τους Παλαιστινίους τα πολιτικά τους δικαιώματα και θα διαιωνίζει το μίσος, και τη δεύτερη, πιο δημοκρατική επιλογή του ενός κράτους, όπου οι εβραίοι όμως θα κινδυνέψουν να χάσουν την πλειοψηφία.

«Ανοιχτή» φυλακή

Προς το παρόν, η Γάζα παραμένει η μεγαλύτερη «ανοιχτή» φυλακή στον κόσμο. Οι ελλείψεις σε βασικά φάρμακα και τρόφιμα είναι τραγικές. Η Αίγυπτος έχει παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτό, κλείνοντας τα τούνελ κάτω από τα σύνορά της με τη Γάζα, τα οποία χρησίμευαν όχι μόνο για μεταφορά όπλων, αλλά και σαν γραμμή ζωής, επιτρέποντας να περνάνε είδη πρώτης ανάγκης.

Η ηθική απονομιμοποίηση του Ισραήλ, μάλιστα, αρχίζει να παίρνει μορφή στρατηγικής απειλής. Ακόμη και στις ΗΠΑ, όπου παραδοσιακά η συμπάθεια προς το Ισραήλ είναι μεγάλη, πολλοί θεωρούν τη βία του Ισραήλ στη Γάζα αδικαιολόγητη. Το 70% των σχεδόν 7 εκατομμυρίων Αμερικανοεβραίων υποστηρίζει τη λύση των δύο ανεξάρτητων κρατών.

Η ισραηλινή Βουλή, πάντως, προειδοποίησε τις ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα ότι θα χαρακτηρισθούν ως απονομιμοποιητές αν συνεχίσουν να υποστηρίζουν τα δικαιώματα της αραβικής μειονότητας και να αντιτίθενται στον ορισμό του Ισραήλ ως εβραϊκού έθνους – κράτους.

Η βίαιη στάση του Ισραήλ (από τους περίπου 1.500 νεκρούς Παλαιστινίους, τα 4/5 είναι άμαχος πληθυσμός και τουλάχιστον το 1/5 εξ αυτών παιδιά) ωθεί σε αναζωπύρωση του αντισημιτισμού ακόμα και στην Ευρώπη. Αρκετοί ισραηλίτες, πάντως, ελπίζουν ότι η κοινή απειλή των τζιχαντιστών θα κάνει τη Δύση να παραβλέψει το λουτρό αίματος στη Γάζα. Ποιος, όμως, μπορεί να κλείσει τα μάτια σε κάτι τέτοιο;

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 13:58