ΔΕΥΤΕΡΑ 29.09.2025 21:57
MENU CLOSE

Απομακρύνθηκαν οι επιβαίνοντες από το Norman Atlantic

29.12.2014 05:09

Ολοκληρώθηκε η περισυλλογή των επιβαινόντων από το πλοίο Norman Atlantic, στο οποίο είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά. 432 άτομα διασώθηκαν, στην Ηγουμενίτσα το Cruise Europa. 

Πρόσθεσε, ότι το αρμόδιο κέντρο της Ρώμης rcc που έχει την ευθύνη της επιχείρησης, ανέφερε ότι διεσώθηκαν συνολικά 432 άτομα επιβάτες και πλήρωμα.

Οι έρευνες στο εσωτερικό του πλοίου συνεχίζονται από ειδικά εκπαιδευμένα στελέχη της Ιταλικής ακτοφυλακής, ενώ τα Κέντρα Έρευνας και Διάσωσης των δύο Ακτοφυλακών βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία για τη διασταύρωση της λίστας των επιβατών του πλοίου, όπως αυτή έχει δοθεί από την πλοιοκτήτρια εταιρεία, με τη λίστα των διασωθέντων, όπως αυτή έχει δοθεί από το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης της Ρώμης, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν αγνοούμενοι.

Ήδη από το μεσημέρι όλοι οι επιβάτες του «Norman Atlantic» είχαν μεταφερθεί στο πλοίο «San Giorgio» του ιταλικού πολεμικού ναυτικού. Στο πλοίο παρέμεναν μόνο τα μέλη του πληρώματος.


Διασωθέντες στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας

Το ΕΓ/ΟΓ Cruise Europa αποδεσμεύτηκε από την επιχείρηση, προκειμένου να κατευθυνθεί με τους 69 διασωθέντες που επιβαίνουν σ’ αυτό προς το λιμάνι της Κέρκυρας και στη συνέχεια της Ηγουμενίτσας.

Από την επιχείρηση αποδεσμεύτηκαν και τα μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που συμμετείχαν στην επιχείρηση απεγκλωβισμού των επιβαινόντων στο πλοίο «Norman Atlantic», εκτός από τη φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟ.

Yπενθυμίζεται ότι χθες αναγνωρίστηκε ο πρώτος νεκρός, ο Έλληνας Γιώργος Δούλης.

Το «Norman Atlantic» συνεχίζει να πλέει σε απόσταση περίπου 1,5 μιλίου από τις ακτές της Αλβανίας, προς τον νότο.
 
Σύμφωνα με μέλος πληρώματος πλοίου, που βρίσκεται στην περιοχή και συνδράμει στην επιχείρηση, οι ιταλικές αρχές έχουν ζητήσει και από τα δύο ρυμουλκά, που βρίσκονται στο σημείο, να παραμείνουν σε απόσταση περίπου 1,5 ναυτικού μιλίου από το πλοίο, ενώ δεν έχουν κάνει γνωστές μέχρι στιγμής τις προθέσεις τους για το που θα πρέπει να οδηγηθεί μετά το τέλος της επιχείρησης.

Στο μεταξύ, οι προβλέψεις για τις καιρικές συνθήκες στην περιοχή μεταξύ Αδριατικής και Ιονίου, για τις επόμενες ώρες, συνεχίζουν να είναι ανησυχητικές, με φουρτουνιασμένη θάλασσα και ανέμους έως 70 χιλιόμετρα την ώρα.
 
«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση διάσωσης στην Αδριατική εν καιρώ ειρήνης» τονίζουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.
 
Στο μεταξύ, οι Εισαγγελίες του Μπάρι και του Πρίντεζι ξεκίνησαν έρευνα, προκειμένου να εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια του τραγικού συμβάντος. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος για τον οποίο οι ιταλικές Αρχές επέμειναν να ρυμουλκηθεί το Norman Atlantic έως τις ακτές της Απουλίας.
 
Παρά το γεγονός ότι η ναυλώτρια εταιρεία ΑΝΕΚ ζήτησε, χθες, να οδηγηθεί το πλοίο στο κοντινότερο λιμάνι, οι ιταλικές αρχές επιμένουν να οδηγήσουν το πλοίο σε λιμάνι της Ιταλίας.
 
Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις προσπάθειές τους, υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες. 

Νωρίτερα 7 διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Κέρκυρας, ταλαιπωρημένοι και τυλιγμένοι σε κουβέρτες ύστερα από την διάσωση τους από το φλεγόμενο "Norman Atlantic". 

Στην επιχείρηση συμμετέχουν τέσσερα ελικόπτερα Super Puma, ένα ελληνικό και τρία ιταλικά.


 

 
Τα ελικόπτερα συνέχισαν και τη νύκτα, υπό εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, τις πτήσεις μεταφοράς εγκλωβισμένων, με τη διάσωση έξι έως επτά ατόμων ανά πτήση, όμως η τελευταία ομάδα ανθρώπων απομακρύνθηκε από το πλοίο.


 

Χθες διαπιστώθηκε ο θάνατος ενός 67χρονου 'Ελληνα, ο οποίος στην προσπάθειά του να κατέβει από το πλοίο τραυματίστηκε σοβαρά στη γλίστρα διάσωσης επιβατών. Στην ίδια γλίστρα βρίσκονταν και η γυναίκα του, η οποία διεσώθη και μεταφέρθηκε με σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής στο Μπρίντιζι της Ιταλίας.

Δείτε εδώ αναλυτικά το χρονικό της πυρκαγιάς.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.09.2025 21:55
Exit mobile version